Info
x
Sa ne cunoastem credinta ortodoxa
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 23:54
De la: funnymoon, la data 2009-02-22 19:00:14eugenb, sotul meu a fost ateu din parinti atei; nu a fost botezat nicicum pana la varsta de 30 de ani, cand s-a botezat ortodox. Alte nelamuriri? Tinzi sa pari ca e meritul tau nu al Lui Dumnezeu, Duhul Sfant este cel care transforma , ii schimba inima omului, tu ai fost "unealta" de care El s-a folosit. Daca renuntai la "alte lamuriri?" era ok, dar iar ai cazut in pacatul ....intolerantei. Arata-i si tu dragoste.App il iubesti pe Eugen??(stii si tu m-ai intrebat daca iubesc preotii orto.) |
|
Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 23:57
De la: eclaudesvd, la data 2009-02-22 17:54:50Maria_tu ... ce crezi??? au catolicii icoane sau nu au?:)) Tot rautacios esti. Tot Andu la capitolul rabdare va bate pe majoritatea.Si pe Adi il admir pt rabdarea si perseverenta lui.App Adi poti sa aduci completari nu numai sa raspunzi la anumite mesaje.Cred ca ne sunt foarte utile Informatiile pe care ni le dai.Uite eu doresc sa imi spui mai multe despre textele masoretice sau sa-mi spui unde sa caut. Adi sti cand au fost introduse staiele preotesti??De unde au fost ele preluate, pt ca stiu sigur ca apostolii nu l-au avut si posibil ca nici generatia urmatoare. Multumesc anticipat pt raspuns. AAAAAA, am auzit una tare, spuneti-mi si mie scrie in Biblie ca cei de pe corabia lui Noe au tinut post (am vazut un interviu foarte interesant pe Trinitas despre Noe, dar nu stiu de faptul acesta legat de post)?? Posibil ca ei de pe corabie vazand ce se intampla in jurul lor sa le fi pierit si pofta de mancare, dar despre post nu imi amintesc sa fi citit. Care este prima atestare biblica a existentei vitei-de-vie?? |
|
Fosta membra 9am.ro 1499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:11
De la: adipopa, la data 2009-02-22 23:08:16 Totusi marturia lui Teodor Studitul nu o poti anula? O pui sub semnul intrebarii pentru ca mai consideri ca este nevoie de mai multe marturii care sa o sustina... Ce ne mai spune Traditia: Sfîntul evanghelist Luca era de neam din Antiohia Siriei și din tinerețe a deprins înțelepciunea elinească și meșteșugul doctoricesc, făcîndu-se doctor iscusit. Apoi a fost și zugrav ales. Apostolul Luca este autorul Evangheliei dupa Luca, insotitorul Sfantului Apostol Pavel, facand parte din cei 70 de apostoli. Se spune despre dînsul că el a zugrăvit minunat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, purtînd în brațe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Apoi a zugrăvit și alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și le-a adus la Maica Domnului, spre a vedea dacă îi vor plăcea; iar ea, văzînd acele chipuri ale sale, a grăit astfel: Darul Celui ce S-a născut din mine și al meu să fie cu icoanele acestea. Sfîntul Apostol Luca a mai zugrăvit pe lemn și chipurile sfinților și marilor Apostoli Petru și Pavel și de la dînsul s-a început în toată lumea acel bun și preacinstit lucru, adică zugrăvirea sfintelor icoane, întru slava lui Dumnezeu, a Maicii Lui și a tuturor sfinților, pentru împodobirea Bisericii și spre mîntuirea credincioșilor, celor ce cu dreaptă credință cinstesc sfintele icoane. Ce este mai interesant de notat despre Luca. Luca pomeneste in Evanghelie niste detalii si niste stari de spirit aparte despre Maica Domnului. El pomeneste niste taine pe care Maica Domnului le pastra in inima ei pe care ceilalti evanghelisti nu le-au aprofundat atat de detaliat: Pun aici doar doua versete foarte personale la adresa Maici Domnului: LUCA 2:19,51 Iar Maria păstra toate aceste cuvinte, punându-le în inima sa. ---- Și a coborât cu ei și a venit în Nazaret și le era supus. Iar mama Lui păstra în inima ei toate aceste cuvinte. Aceste lucruri chiar intaresc faptul ca Luca a cunoscut-o personal pe Maica Domnului asa cum spune si Traditia. Traditia mai spune ca Maica Domnului a fost printre martorii cheie de la care s-a documentat Luca pentru scrierea Evangheliei.. Traditia care face referire la pictorul Luca este transmisa in primul rand prin anumite texte liturgice, mai ales cele de la sarbatorile dedicate unor icoane ale Fecioarei, cum ar fi praznicul icoanei Maicii din Vladimir. Mai vorbesc despre o icoana zugravita de Evanghelistul Luca si Sfintii Andrei Criteanul si Gherman, Patriahul Constatinopolului ( 715-730), care se gasea la Roma. Sfantul Gherman spune despre aceasta ca ar fi fost trimisa preaputernicului Teofil, despre care vorbesc Proloagele Evangheliei Sfantului Luca si ale Faptelor Apostolilor. Traditia insa mai aminteste si despre o alta icoana, care ar fi fost pictata de acelasi autor, binecuvantata de insasi Maica Domnului, si trimisa aceluiasi Teofil, insa in Antiohia. Aceasta misterioasa icoana detinuta de Teofil, dupa oficializarea crestinismului, a fost aratata la Roma credinciosilor, iar pe la anul 590, Papa Grigorie (590-604) ar fi mutat-o in Bazilica Sfantul Petru, intr-o procesiune solemna. In secolele IV-VI, pelerinii care ajungeau la Ierusalim, in Biserica ridicata de Constantin cel Mare pe Golgota, puteau admira, printre alte relicve sfinte, si o frumoasa icoana a Sfintei Fecioare, devenita celebra prin rolul determinant pe care l-ar fi avut in convertirea Sfintei Maria Egipteanca.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:22
La contribuția inegalabilă adusă de profesorul Dumitru Stăniloaie la dezvoltarea gândirii teologice în România, aruncând lumini noi în special asupra teologiei persoanei (dar nu numai), cred că orice i se poate trece cu vederea, chiar și micile nedreptăți făcute pe alocuri occidentului, pe care cred că din nefericire nu l-a înțeles (și mă refer aici deopotrivă la catolici și la protestanți). Lecția de teologie și spiritualitate autentic răsăriteană însă este mult prea mare până și să amintim ne-ecumenismul său...
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:23
De la: maria_tu, la data 2009-02-22 23:57:55De la: eclaudesvd, la data 2009-02-22 17:54:50Maria_tu ... ce crezi??? au catolicii icoane sau nu au?:)) Maria nu e o intrecere in rabdare aici. Toti invatam unii de la altii. Uite iti dau eu un exemplu de post (oprire de la anumite mancaruri) pe care l-a cerut Dumnezeu inainte de Noe: FACERE 2 16. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă și a zis: "Din toți pomii din rai poți să mănânci, 17. Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit! De vita de vie eu stiu ca apare prima data pomenita aici: FACERE 9:20 Atunci a început Noe să fie lucrător de pământ și a sădit vie.
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:45
Andu , nu e vb ce nici o intrecere ci de puterea exemplului, eu incercam sa-i arat ca se poate totusi purta un dialog , ala nu e raspuns, tu crezi ca eu am timp sa "bat" bisericile catolice ce ii era greu sa imi respunda el??
Asta arata cat de "nascut din nou "este fiecare, nu uita ca vb despre crestinism, despre nastere din nou, ce roade al DS se zamnislesc in tine, mine, el ea... Aroganta, mandria nu au ce sa caute la un crestin. Am spus sa invatan impreuna ! Alta data il tratez cu pas, i-am mai dato sansa tinand cont de ce mi-a spul ultima data. Mandrie...catoliceasca, na, am spus-o! |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:49
Inainte de Noe nu mai gasim vorbindu-se despre vie?
Posibil. O sa verific, stii ca mai sunt versete care apar mai tarziu in biblie ca niste copletari din urma. Dar acea persoana oferise o explicatie referioare la acea ruda a lui Noe care il desoperise gol pe Noe, ca nu a procedat corect din cauza ca nu a stat in post si rugaciune pe corabie ceea ce nu mi-a "sunat ca ceva cunoscut ". In afara de acest lucru totul mi s-a parut ok. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 00:56
De la: maria_tu, la data 2009-02-23 00:45:30Andu , nu e vb ce nici o intrecere ci de puterea exemplului, eu incercam sa-i arat ca se poate totusi purta un dialog , ala nu e raspuns, tu crezi ca eu am timp sa "bat" bisericile catolice ce ii era greu sa imi respunda el?? Pai vezi... cum vorbesti.. inainte sa pretindem rabdare poate ar trebui sa daruim rabdare.. Acum ai spus-o, mai sus doar ai gandit-o. Chiar daca cineva ne mai ia peste picior , cred ca ni s-a inamplat fiecaruia lucrul asta poate ar trebui sa nu-i mai dam direct in cap si sa sarim ca niste cocosi in sus. Poate ar trebui sa invatam sa nu mai intoarcem palma nu crezi? E mai bine sa atacam credinta pe care o consideram gresita cu justificarile de rigoare decat omul din spatele ei, pentru ca un om ca individ nu este neaparat o referinta pentru credinta care o marturiseste si se cuvine sa fim ingaduitor cu slabiciunile omului caci el este aproapele nostru .... Poate era la mintea cocosului ca catolicii au icoane??? te-ai gandit la varianta asta?? Daca nu ar fi avut eu eram eu primul care saream la gatul lor sa-i intreb de ce au renuntat la icoane si pe ce motiv ? Nu ti-am aratat eu icoane din catacombele romane din timpul persecutiilor? Nici o Biserica cu origine apostolica nu poate renunta la Sfintele Icoane... Adica in catacombele romane din timpul persecutiilor erau valabile si acum nu? Oare nu avem aceeasi credinta cu stramosii nostrii de ne punem problema asta?
|
|
|
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:03
Mai Andule, or fi pictat mai si ei anumite chipuri ca sa ramana posteritatii, nu neaparat Luca sau altii , numai ca s-a denaturat scopul penrtu care au fost facute.
Iti repet majoritatea celor care li se inchina vad in ele pe sfinti, ca au putere aceste (initial imagini ajutatoare pt cei care nu stiau a citi si scrie) picturi, tablouri , imagini , ca ele reprezinta puterea datatoare de tot si toate, ele stirbesc din cinstea care tb acordata doar Tatalui prin Isus. Mie nu imi convine sa ma duc intr-o biserica ortodocsa si sa pup tot, e ca o obligatie , un ritual, ti-am mai povestit ce am patit. Daca ma duc pa un eveniment al vre-unei cunostinte tb sa ma conformez. Mi s-a intamplat si la o inmormantare sti tu , cand tb sa-ti ei ramas bun, e o icoana pusa pe mana decedatului care dupa unii e musai sa o pupi. Sper sa nu ma ..mitraliezi..cu raspunsuri, spun doar ce cred eu. App, mai parca e ceva obligatoriu, cand te intalnesti cu un preot , mi s-a intamplat, erau copii mici mergeam pe o straduta la mine in localitate, stia ca eu nu pup asa ca a intins igoana copiilor, ce sa fac i-am lasat sa pupe ca de, erau mici si nu intelegeau ce se intampla si nu vroiam sa fac pe interesanta, numai ca uneori esti pus in situatii ...inedite. |
|
adipopa 3001 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Timisoara |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:09
De la: Andu30, la data 2009-02-23 00:11:53Totusi marturia lui Teodor Studitul nu o poti anula? Sigur că nu. Ea rămâne așa cum ne-a fost transmisă. De la: Andu30, la data 2009-02-23 00:11:53O pui sub semnul intrebarii pentru ca mai consideri ca este nevoie de mai multe marturii care sa o sustina... Da. Andu, într-o interogație istorică riguroasă, avem nevoie nu numai de coroborări contemporane sursei. Am dat fără să vreau această impresie în postarea anterioară. Mărturiile similare din partea Eudoxiei sau Pulheriei, da, ar întări într-adevăr autenticitatea sursei (Teodor Studitul). Dar eu sunt mai degrabă înclinat să accept mărturia lui Teodor, ca și de altfel tradiția contemporană la care faci referire. Problema în cercetarea istorică însă e alta. Pentru un istoric (și nu neaparat unul sceptic), cu cât sursa este mai îndepărtată de și privată de un acces privilegiat la evenimentul sau persoana despre care scrie cu atât probabilitatea istorică a celor afirmate scade. Tocmai această îndepărtare în timp a lui Teodor Studitul de personajul căruia îi atribuie pictura Theotokos precum și absența unei tradiții de acest gen anterioară secolului VI (și dacă s-ar putea una chiar din secolul I) nu avem. Epifanie (în Panarion) și probabil Hrisostom amintesc de Luca (ambii în a doua jumătate a secolului IV), dar nu cunosc tradiția picturii (nici pictura Mariei/Theotokos Mega Spileotissa nici a lui Petru și Pavel). Singurii care afirmă că ar deține încă un portret original a lui Luca adus de Toma în India sunt creștinii tomiști de rit sirian (nestorieni) - dar nici aceștia nu au făcut proba. Nu știu ce să spun. Prefer o poziție minimalistă în acest subiect. Nu avem dovezi apropiate de Luca pentru a trage o concluzie istorică fermă privind veleitățile sale pictoricești. Rămâne o posibilitate, dar trebuie demonstrată. Ce înclină foarte mult pentru mine balanța în cealaltă direcție este ebraismul în care scriitorul evangheliei este imersat, cultura aniconică vechi-testamentală și influența puternică asupra sa a Apostolului Pavel. În rest, accept toate celelalte lucruri pe care le scrii despre calitățile deosebite ale evanghelistului, fie legate de medicină, fie de geografie sau istorie...și cred că ai dreptate presupunând un acces privilegiat (poate chiar direct) la Maria - sau, dacă nu direct, oricum unul foarte apropiate acesteia. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:09
Auzi ce sari asa?
Eu nu am vazut bisericile catolice pictate ca ale voastre si app , cred ca neoprotestantii au fost cei mai criticati si injurati pe tot forumul asta pe toate topicurile astea, iar daca tac la anumite mesaje asta nu inseamna ca sunt de acord cu tot ce se scrie. Tu nu injuri ,doar sustii amunite idei ale voastre(cere ne trimit direct in iad) cu care nu sunt de acord dar nu mai vreu sa insist asupra lor si de aceea evit subiectele. Vad doar ca mai apare cate unul care va mai da de lucru. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:14
De la: maria_tu, la data 2009-02-23 01:03:50Mai Andule, or fi pictat mai si ei anumite chipuri ca sa ramana posteritatii, nu neaparat Luca sau altii , numai ca s-a denaturat scopul penrtu care au fost facute. Imi pare rau pentru tine ca ai fost pusa in situatii imposibile si ai facut astfel o adversitate. Eu ti-am spus tie ca toata lumea cu mintea intreaga stie ca noi nu cinstim lemnul si vopseaua in sine ci pe cel reprezentat in ele. Si mai ales noi nu cinstim pe Hristos care nu L-am vazut ci pe Hristos om si Dumnezeu pe care L-am vazut. Caci noi nu cinstim ceva ce ne imaginam ci ceva concret in care credem. Cinstim si firea omeneasca deopotriva cu firea Dumnezeieasca a lui Hristos. Darul Celui ce S-a născut din mine și al meu să fie cu icoanele acestea uite exprimarea Maicii Domnului. Adica puterea lui Dumnezeu sa insoteasca icoanele.
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:19
Darul Celui ce S-a născut din mine și al meu să fie cu icoanele acestea uite exprimarea Maicii Domnului. Adica puterea lui Dumnezeu sa insoteasca icoanele. [/quote] Andu, esta e verset sau....din Sfanta Traditie?? Asta cu icoanele ..ca existau pe vremea aceea(cand traia Maica Domnului) mi-e greu s-o diger. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:21
De la: maria_tu, la data 2009-02-23 01:09:29Auzi ce sari asa? OK... faci cum crezi tu.. nu te enerva acum... iarta-ma daca te-am scos din sarite. Gandeste-te si tu sunt 2000 de ani de cand se picteaza icoane, este normal sa existe niste diferente... intr-o parte a lumii pictura sa aiba niste influente... in alta parte sa fie mai conservatoare... dar au si ei icoane... Uite sunt sigur ca maine cand o sa vada dialogul o sa-ti raspunda eclaudesvd mai in detaliu...
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:24
De la: maria_tu, la data 2009-02-23 01:19:27 Andu, esta e verset sau....din Sfanta Traditie?? Asta cu icoanele ..ca existau pe vremea aceea(cand traia Maica Domnului) mi-e greu s-o diger. [/quote] Dar catacombele nu le poti nega... sunt acolo... de 2000 de ani...
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 01:29
De la: maria_tu, la data 2009-02-23 01:09:29Auzi ce sari asa? Cu tot respectul și catolicii au icoane iar bisericile lor sunt și ele pline de picturi și vitralii....
Când toată lumea gândește la fel înseamnă că nimeni nu gândește.
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 02:40
De la: Andu30, la data 2009-02-23 01:24:00De la: maria_tu, la data 2009-02-23 01:19:27 Dar catacombele nu le poti nega... sunt acolo... de 2000 de ani... [/quote] Da categoric, dar cine garanteaza ca picturile au fost facute acum 2000 de ani???? App, nu m-am enervat, iar biserici catolice nu am vazut decat in filme de aceea nu stiu multe despre ele , stiu ca la ei predomina statuetele. Oricum nu mai conteaza, hai sa schimbam subiectul. |
|
Fosta membra 9am.ro 191 mesaje Membru din: 18/12/2008 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 05:04
Dar catacombele nu le poti nega... sunt acolo... de 2000 de ani...
Da categoric, dar cine garanteaza ca picturile au fost facute acum 2000 de ani???? Maria_tu.... ignoanta ta si mediocritatea ma dezarmeaza Mai pune mana pe o carte de istorie a crestinismului si citeste! Ce crezi ca picturile din catacombe au fost pictate acum cativa ani de cineva ca sa demonstreze ce??? Ai fost in catacombele romane? Cele mai cunoscute sunt din Via Appia... Mergi, atingele, priveste/le, citeste istoria lor si dupa da/ti cu parerea. Nu veni cu intrebari de doi lei sa=ti arati mediocritatea in fata unei lumi intregi! Poate ca sunt un arogant catolic dar tu esti de o mediocritate si o ignoranta crasa. Nu stiu ce confesiune si religie esti si nici nu ma intereseaza, insa la nivel de cultura generala esti varza. Mergi si bate Bisericile catolice si vei gasi cate raspunsuri vrei! SA stii ca mandria ta de a fi mai bunasi sfanta decat ceilalti e mai rea decat aroganta catoliceasca de care ai pomenit. Locul tau e intr-o biblioteca unde sa recuperezi 2000 de ani de istorie crestina citind tratate de istorie nu sa spui baleverne pe forum! Poti sa/l ataci pe Andu si pe ceilalti de forum cat vrei... insa nu te scuteste de a fi ignoranta si mediocra. Poti sa ma eviti sau sa/mi dai pas cat vrei, tot o ignoranta si o mediocra esti! Maria_tu ... mai ia o pauza si scuteste-ma cu comentariile tale de doi lei!!!
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 05:12
Aceasta am gasit pe un site despre icoana Maicii Domnului. Cred ca Andu a preluat de pe acest site traditia referitoare la pictartea primei icoane de catre Sf. Luca. Insa, asa cum spune si acest articol traditia nu e sigura.
ICOANA MAICII DOMNULUI- FEREASTRĂ SPRE ABSOLUT A lui Dumnezeu Maică Celui de Sus curată Ne rugăm sârguiește. 1.Imagine și simbol Icoanele reactualizează miraculosul illud tempus, când Hristos, Fecioara Maria și sfinții trăiau printre oameni . Icoana (gr. eikon, lat. imago=chip, reprezentare) este imaginea sacră, redată bidimensional, în conformitate cu iconografia bizantină, creată în secolul V. Ea este rezultatul unei sinteze a culturilor elină, romană și creștină. Suport de meditație, icoanele duc la contemplarea celor nevăzute. Ea este o teologie în imagine , anunță prin culori și face prezent ceea ce Evanghelia proclamă prin cuvânt, este cartea celor care nu știu să citească. Icoana, împreună cu Sfânta Biblie și Sfânta Treime, a devenit parte a cultului bisericii ortodoxe. Credincioșii ortodocși adunați într-o biserică pentru liturghie, stabilesc legătura cu Biserica cerească prin intermediul icoanelor și rugăciunilor liturgice. Creștinii, cu capul plecat sărută mai întâi icoana lui Iisus Hristos, apoi pe a Fecioarei Maria și pe cea a sărbătorii sau a perioadei liturgice. Icoana a devenit o nevoie esențială pentru creștinii ortodocși. Încă de la botez, primește icoana sfântului al cărui nume îl poartă. La căsătorii, părinții îi binecuvântează pe tineti cu icoane, iar la înmormântare, în fruntea cortegiului funerar este purtată icoana primită la botez sau la cununie și pe cea a Sfintei Fecioare . Chipul sanctității pictate este de fapt un portret arhetip, care ne-a fost transmis, conform tradiției, prin intermediul primelor icoane nefăcute de mână de om, ci dictate de voința lui Dumnezeu . În biserică și în casele creștinilor, venerarea Mariei este însoțită și de cultul pentru icoane Maicii Domnului (alături de Iisus Hristos sau de sfinții creștini) e considerată întrupare a Logosului divin. Ea a posedat la un moment al timpului istoric un trup de esență umană, care a fost reprodus cu ajutorul artei. Pictorul de icoane are o rugăciune, înainte de a-și începe lucrarea: Tu, Doamne Dumnezeule, Stăpâne a toate, luminează și îndrumează sufletul, inima și mintea robului tău, călăuzește-mi mâinile ca să pot înfățișa cum se cuvine și în mod desăvârșit chipul Tău, al Sfintei Tale Maici și pe cele ale tuturor sfinților pentru slava, bucuria și înfrumusețarea Sfintei Tale Biserici. Cele mai vechi icoane se consideră a fi cele care o reprezintă pe Fecioara Maria, atribuite de tradiție Sfântului Luca evanghelistul, care le-a pictat în urma unor revelații. Ele sunt considerate arhetipul icoanelor bizantine, care la rândul lor sunt copia identică a modelului arhetipal, revelat de însuși Dumnezeu. Din nefericire este vorba de o tradiție care se bizuie pe mărturia lui Theodor Studitul (sec.VI), care pretinde că împărăteasa Eudoxia ar fi trimis Pulheriei un portret al lui Theotocos, pictat de evanghelistul Luca. Nici dinspre partea Eudoxiei, nici dinspre cea a Pulheriei nu avem vreun ecou al acestei icoane. Dacă observăm Madona atribuită Sfântului Luca, din bazilica San Marco din Veneția, constatăm că este un stil bizantin. E posibil ca un artist Luca să fi pictat, după gustul epocii pe Fecioara Maria. Pictarea în icoane a Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă se face într-o formă care conduce pe credincioși la marea taină care s-a săvârșit prin Eva adică la întruparea Fiului lui Dumnezeu. Icoana Maicii Domnului nu reprezintă pe Fecioara Maria înainte ca Duhul Sfânt să vină peste ea și puterea celui înalt să o umbrească. Numai după ce harul lui Dumnezeu s-a pogorât peste ea, a devenit cu adevărat Născătoare de Dumnezeu. Părinții Bisericii au revelat paradoxul: Maria este fiica fiului său (căci acesta, ca Dumnezeu, este tatăl a toată făptura). Ea este mama Dumnezeului său. Icoana este venerată ca obiecte de cult în cadrul ritualului ortodox, numai după ce a fost supusă unui ritual de sfințire de către preot. Ea îndeplinește o funcție de intermediere. Poate influența benefic destinul celui care se roagă. De aceea în fiecare casă de creștin se află o icoană. Arta icoanei, parte a cultului ortodox, are menirea de a îndrepta spre cer gândurile profane și de a le transforma în contemplație a divinității și în rugăciune. Contemplatorul icoanei este omul în rugăciune, contopit pentru o clipă cu sacrul revelat. Ea este și protector împotriva răului. Fecioara Maria este considerată protectoare și intercesoare. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 05:45
Imi place foarte mult simbolistica icoanelor Sf. Fec. maria in Biserica Ortodoxa. Cum nu am acces la notitele mele despre simbologia icoanei ortodoxe, deoarece momentan nu sunt in tara, am apelat la internet pentru a cauta explicatiile de rigoare in ce priveste tipurile de icoane.
Ortodoxia distinge 4 tipuri iconografice fundamentale: Cea care tronează, Cea care se roagă (Oranta), Cea care arată calea (Odighitria) și Cea dulce, mângâietoare (Eleusa). Iconografia închinată Fecioarei se va orienta, încă din epoca lui Constantin Cel Mare, spre tipul impunător al împărătesei, urmând în paralel chipul lui Hristos ca Împărat. Așezată pe tron în poziție frontală, ea ține la piept pe pruncul Iisus și arată un sul al scripturilor. De fiecare parte a tronului se află un înger, uneori un sfânt, înclinat spre prunc, ca semn al închinării. Ceea ce pare a fi fixat modelul creștin este Fecioara cu Pruncul, primind închinarea magilor la care se referea Matei (II, 1-2), apoi Protoevanghelia lui Iacov. Poziția așezată a mamei, ținându-și pruncul pe genunchi și având în față magii ce i se închină, o copiază pe cea a împăratului victorios, privind predarea dușmanilor învinși. Pruncul din brațele ei este Cuvântul. El este înveșmântat ca cei mari, cu tunică și manta. Doar înălțimea ne arată că e vorba de un copil. Chipul său serios și maiestuos reflectă înțelepciunea divină. Veșmântul său exprimă strălucirea soarelui, culoarea divinității dumnezeiești. Centrul compoziției oricărei icoane se află în dreptul inimii Fecioarei Maria și în același timp al gâtului puternic al copilului numit suflu și care simbolizează suflarea Duhului Sfânt odihnind asupra Cuvântului. Acest lucru s-ar putea explica prin exercițiul isihasmului, rugăciunea inimii. Orice icoană de acest fel are forma unui triunghi înscris într-un dreptunghi prelungit, mister al Treimii înscris în ființa lumii. Fecioara poartă de obicei copilul pe brațul drept, mâna stângă îl arată privirilor tuturor. Capul ei e ușor aplecat spre copil, imagine ce îi îndulcește măreția de Maică a Domnului. Ea e imaginea Bisericii, care poartă în sine mântuirea, mărturisind-o și contemplând, prin cruce, Învierea. Icoana în care Fecioara Maria apare cu pruncul este icoana Întrupării sau a Bisericii, semnificând comuniunea ultimă a divinului (copilul Cuvânt) cu umanul (Mama). Chipul mamei vorbește de iubirea maternă. Ochii Mariei urmăresc destinul fiecărui om . Fecioara Maria apare în icoane și singură: Oranta, Pokrov-ul. În această icoană pruncul e reprezentat într-o migdală în fața pieptului mamei sale. E circumscris în sânul mamei sale. Fecioara de tipul Odighitria (Călăuzitoarea), reprezintă dogma hristologică și-L înfățișează pe Fiul ei, Cel care este calea. Ea poartă copilul, binecuvântat, pe brațul său stâng și cu mâna dreaptă îl arată pe Mântuitor. Fecioara de tipul Eleusa (Mângâietoarea) îl strânge pe prunc la sân, subliniind latura maternă a Mariei. Sfântul Grigore Palamas, în In dormitionene, dă o explicație frumuseții Mariei: vrând să izvodească un chip al frumuseții absolute și să arate în mod vădit îngerilor și oamenilor puterea artei sale, Dumnezeu a făcut-o într-adevăr pe Maria Preafrumoasă. În icoana Maica îndolitată (Tânguirea Maicii Domnului) ea plânge răstignirea lui Iisus, plasat pe o cruce de dimensiuni reduse, în partea de jos a imaginii. Ilustrează durerea maternă ocrotitoare de maică, dominantă în spiritul doliului ortodox. Varianta pe sticlă a acestei icoane este înconjurată de ramuri verzi de la sărbătoarea Floriilor purtând, pe lângă durerea patimilor, speranța învierii și înnoirii. În biserici mai există și icoanele praznicelor împărătești. Anul liturgic al Bisericii Ortodoxe începe la 1 septembrie. Icoana praznicului completează textele liturgice în anunțarea tainei și formează cu acestea un întreg. Icoana Nașterea Maicii Domnului a fost considerată ca reprezentând ultimele pregătiri ale neamului omenesc pentru primirea dumnezeirii . Icoana Întâmpinarea Maicii Domnului o reprezintă pe Maria intrând în Sfânta Sfintelor, din Templu, ea care va deveni templul lui Iisus. Bunavestire reprezintă întruparea Fiului lui Dumnezeu. Acum are loc împlinirea tainei care depășește toate limitele rațiunii omenești. Cât privește icoana Adormirea Maicii Domnului, aceasta oferă o lectură contemplativă a slujbei din acea zi. Legătura strânsă dintre mamă și prunc, arătată în aproape toate icoanele Maicii Domnului care ține în brațe pe Mântuitorul Iisus, aici se găsește inversată. Fiul, Adam cel nou, apare întru slavă, înconjurat de îngeri. El ține în mâini pe Sfânta Sa Maică, adică sufletul care ia asupra sa trupul înduhovnicit. Noua Evă, pe care Apocalipsa o descria învăluită în soare(Ap.12,1), ne-o ia înainte în procesul de îndumnezeire: este răspunsul la chemarea puternică a lui Dumnezeu, care s-a făcut purtător de trup, ca omul să devină purtător de duh sfânt. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 06:43
O alta icoana care imi place foarte mult este cea a lui Andrej Rubliov: Sfanta Treime. Simbolistica ei este foarte bogata. E uimitor cum un pictor poate reda in putine gesturi atatea adevaruri despre trinitate: egalitatea persoanelor, unicitatea dumnezeirii, actiunea ad intra si ad extra a persoanelor.
Simbolistica icoanelor Sf. Fecioare Maria mi/a placut foarte mult, mai ales dupa conferinta unui episcop greco-catolic. Cum nu am la mine notitele de la aceasta conferinta am cautat pe internet anumite informatii pe care le/am redat in materialul anterior. Biserica Catolica a inceput sa redescopere bogatia iconografica rasariteana. Teologia verticala exprimata de iconografia ortodoxa este uimitoare. Daca in icoanele din Apus se redau sentimentele umane (tristete, bucurie, suferinta, pace, manie, deziluzie etc.) in icoana ortodoxa predomina sentimentul divin de pace si iubire. Culorile, gesturile, privirea spun totul despre revelatia divina existenta in icoana. Privitorul si cinstitorul de icoane nu trebuie decat sa contemple creatia pictorala pentru a intra in dimensiunea indumnezeirii spiritului. Exista un sanctuar crestin-catolic in Cacica, nordul Bucovinei care cinsteste o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Faca aceasta specificare pentru a vedea ca si Biserica Catolica deopotriva cu Biserica Orotdoxa cinsteste si pretuieste imaginile sfinte. Pentru mine e o imbogatire faptul de a cunoaste si a intelege aceasta semnificatie a picturii bizantine. Manastirile din nordul Moldovei si din toata tara sunt o marturie vie a pietatii si a dorintei de indumnezeire a sufletului romanesc si nu numai. Manastirea Probota are influente apusene in ceea ce priveste pictura, stiind ca Pwetru rares avea legaturi cu mesteri si pictori apuseni. Manastirea Agapia, pictat in 1861 de Grigorescu are o particularitate in savarsirea picturii bisericii manastirii. Comparand aceste stiluri putem vedea interferenta occidentala, dar si imbogatirea la nivel spiritual. Ma bucur sa pot spune ca arat picturala bizantina m-a ajutat sa inteleg teologia ortodoxa. Un Christos Pantocrator pe cupola unei Biserici ortodoxe e un plus de spiritualitate si de aprofundare a teologiei cristologice. Gesturile si privirea sa te indeamna la o contemplare si la o umilinta in fata divinitatii. O Marie care arata spre pruncul Isus, nu face altceva decat sa indrepte crestinul spre esenta si conduce pe privitor la Cel care este Fara de Sfarsit. Sunt mandru ca am crescut intr-o tara ortodoxa si m-am imbogatit, catolic fiind, cu spiritualitatea si cultura orotodox-romaneasca. Acum unde sunt pot vorbi tuturor de imensitatea si bogatia trairii mele. Pot spune ca Apusul si Orientul s/au intalnit in traditia poporului roman, caci multe simboluri cultural-religioase se regasesc in ambele Biserici care convietuiesc pe teritoriul Romaniei. Nimic nu e mai frumos si mai bogat decat sa te regasesti in divinitatea icoanei bizantine incat sa poti trai universalitatea credintei drepte acolo unde esti si traiesti. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:28
De la: eclaudesvd, la data 2009-02-23 05:04:52Dar catacombele nu le poti nega... sunt acolo... de 2000 de ani... Stralucimea Voastra, chiar nu mai intereseaza catolicismul, sub nici o forma. Nici icoanele voastre nici statuile voastre, absolut nimic in legatura cu ele ca obiecte de inchinare. Prefer sa raman la medicritatea mea in materie de idoli. Am lucruri mult mai importante de facut decat sa te "citesc " pe tine si sa-ti studiez idolii. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:35
eclaudesvd.... icoana aceea a Sfintei Treimi de la stejarul Mamvri este incredibila... Oare ar mai fi negat Sfanta Treime cineva care ar avea in minte acea scena de sub stejarul Mamvri.
""Iisus le-a zis: Adevărat, adevărat zic vouă: Eu sunt mai înainte de a fi fost Avraam. "" Uneori dintr-o icoana eu unul am invatat mai multa teologie decat din zile intregi de citit. Sunt lucruri care le descopar acum si ma minunez de intelepciunea stramosilor nostrii. Imi pare nespus de rau ca nu putem pune imagini pe forum. ISAIA 1:2-4 2. Ascultă, cerule, și ia aminte, pământule, că Domnul grăiește: Hrănit-am feciori și i-am crescut, dar ei s-au răzvrătit împotriva Mea. 3. Boul își cunoaște stăpânul și asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaște; poporul Meu nu Mă pricepe. 4. Vai ție neam păcătos, popor împovărat de nedreptate, soi rău, fii ai pieirii! Ei au părăsit pe Domnul, tăgăduit-au pe Sfântul lui Israel, întorsu-I-au spatele. Uitati-va acum la Icoana Nasterii Domnului ce este reprezentat langa pruncul Iisus??? si ce legatura este cu versetele lui Isaia de mai sus... www.icoane-ortodoxe.com/icoane/Nasterea-Domnului.jpg
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:38
Aoleoo m-am saturat de atata cearta si intepaturi... Sa ne oprim din certuri...
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:53
De la: Andu30, la data 2009-02-23 11:38:10Aoleoo m-am saturat de atata cearta si intepaturi... Sa ne oprim din certuri... S-o crezi tu. Nu ma las impresionata atat de usor. Lasa ca va dau "material" Vrea sa studiez? OK. Sa studiem impreuna. |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:54
www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel55.htm
Radu Cerghizan Inchizitia a fost o instanta judecatoreasca instituita de biserica catolica, prin decretul papei Gregor IX in anul 1231, in scopul depistarii si reprimarii sângeroase a asa-zisilor "eretici". Sarcina interogatoriilor, persecutiilor, torturilor si arderilor pe rug a fost preluata de catre ordinele calugaresti ale Franciscanilor si Dominicanilor. In fruntea inchizitiei a stat un Mare Inchizitor. Inchizitia a constituit una din cele mai grave erori savârsite de Biserica Romano-Catolica, care a dus la crime pe scara de masa impotriva umanitatii. Dupa ce Romano-Catolicismul si-a consolidat puterea in Evul Mediu, cetatenii cu vederi liberale, care nu se aliniau cu dorintele, nu intotdeauna biblice, ale Bisericii oficiale, au inceput sa fie priviti ca "eretici", ca inamici ai societatii. La doi ani dupa masacrarea ereticilor albigenzi, Papa Grigore IX publica documentul apostolic Excommunicamus (20 aprilie 1231) prin care anunta infiintarea unui tribunal supranational care sa judece cazurile de erezie. Intentia Papei Grigore IX stabilea ca obligatorie efectuarea unei anchete care sa confirme sau sa infirme temeinicia acuzatiei de erezie. Tribunalul a primit numele de inchizitie (l.lat. inquisitio = cercetare, ancheta). Inchizitia a functionat mai mult in tarile din sudul si vestul Europei, in special in Spania si a inceput a judeca pe toti aceia care au ncercat sa raspândeasca printre credinciosi invataturi asa-zise false in materie religioasa, in dauna credintei. Biserica a considerat firesc sa aiba si ea un for care sa ceara socoteala celor care se amestecau in probleme religioase fara a fi - dupa parerea ei - competenti; aceasta a fost Inchizitia. Ea a jucat un mare rol mai ales in istoria Evului Mediu. Condamnarile care s-au facut se datoreaza principiilor considerate optime pentru a apara ordinea publica lezata prin invataturile asa-zise eretice. Când era semnalata prezenta ereziei intr-o regiune, se anunta o ancheta: ori se deplasa tribunalul la fata locului, ori erau convocati suspectii, in corpore, la centru. Când era vorba de cazuri particulare, celui in cauza i se trimitea o citatie prin parohia teritoriala. Neprezentarea la locul stabilit in termen de 30 de zile atragea dupa sine excomunicarea, fapt care reducea sansele la proces. Adus in fata Tribunalului, suspectul era pus sa jure ca va spune adevarul, dupa care era interogat si un notar consemna intrebarile si raspunsurile. Mijloacele dure de constrângere fizica erau folosite in cazul in care cel anchetat refuza sa raspunda la intrebari. Asa-zisul eretic care isi retracta erorile primea o sanctiune ispasitoare, dupa gravitatea constatata arbitrar. Categorii de pedepse degradante date de Inchizitie inculpatilor: - posturi indelungate, opere de binefaceree, zidirea unei biserici, pelerinaje la locurile sfinte. - participarea la celebrari liturgice comuunitare stând intr-un colt al bisericii, descult si cu o lumânare aprinsa in mâna. - purtarea unui semn distinctiv, cusut pe haine, ori purtarea unor vesminte de culoare speciala. - amenzi, confiscarea bunurilor, interdicttia indeplinirii anumitor functii publice. - inchisoarea pe un timp determinat sau pee viata. - condamnarea la moarte. Cei care aveau legaturi cu diferite secte ori cu eretici erau excomunicati. Când un eretic refuza sa retracteze sau când recidiva, Tribunalul inchizitorial il incredinta judecatorului civil, care, de regula, ii pregatea rugul. Majoritatea inchizitorilor au dat Inchizitiei o fata monstruoasa (Thomas de Torquemada, Conrad de Marbourg, Robert cel Mic, Pierre Cauchon, Jean le Maitre, Bernard Gui s.a.), compromitând masiv Biserica. Au existat si inchizitori ceva mai corecti, unii dintre ei fiind declarati ulterior de Biserica chiar sfinti (Sf. Petru din Verona, Sf. Fidelis de Sigmaringen, Sf. Ioan Capistran). Biserica a declarat sfinti si martiri si pe unii dintre cei pe care Inchizitia i-a chinuit, condamnat la ani grei de temnita sau i-a ars pe rug (Tereza de Avila, Ioana d'Arc, arhiepiscopul de Toledo s.a.). Oricât ar parea de straniu, Biserica Romano-Catolica nu a renuntat formal la Inchizitie decât in 1908, prin reorganizarea eclesiastica produsa sub papa Pius al X-lea. Dar nici pâna azi Biserica Romano-Catolica nu a condamnat Inchizitia ca institutie criminala |
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 11:56
www.geocities.com/athens/delphi/5647/rel60.htm
Radu Cerghizan DEVIZA ORDINULUI: "Perinde ac cadaver" ("Docil ca un cadavru"). SCOPUL SI JURAMANTUL: Scopul Ordinului Iezuit, înfiintat formal de catre Papa în anul 1540, a fost distrugerea Reformei Protestante. Iezuitii, prin chemarea lor, prin esenta institutiei lor, sunt destinati sa caute, prin orice mijloace, drepte sau nedrepte, anihilarea Protestantismului. Aceasta este conditia existentei lor, datoria pe care trebuie sa o împlineasca, altfel ei înceteaza sa fie iezuiti. EXTRAS DIN JURAMANTUL IEZUITULUI: "Din momentul acesta renunt si reneg supunerea mea datorata oricarui monarh, print sau stat eretic, numit Protestant, sau Liberalilor, sau ascultarea de legile, magistratii sau functionarii lor. Declar în continuare ca doctrina Bisericilor Angliei si Scotiei, a Calvinistilor, a Hughenotilor si a celorlalti care se numesc Protestanti sau Liberali este de condamnat, precum sunt de condamnat si aceia care nu vor sa se lepede de acestea. În continuare ma angajez sa ajut, sa asist si sa sfatuiesc pe toti sau pe oricare din agentii Sfinteniei Sale, oriunde ma voi afla pentru distrugerea doctrinelor eretice Protestante sau Liberale si a tuturor pretinselor lor puteri, legale sau de alta natura". INSTRUCTIUNILE IEZUITILOR Capitolul 1 (Cum trebuie sa se poarte membrii societatii când încep o noua organizatie). La prima lor stabilire, membrii trebuie sa fie precauti în ceea ce priveste achizitionarea de terenuri; dar daca se întâmpla sa cumpere terenuri care sunt bine situate, trebuie ca aceasta sa fie facuta în numele unui prieten credincios si de încredere. Si pentru ca saracia noastra sa poata fi o camuflare a realitatii, trebuie ca achizitionarile adiacente locurilor unde se gasesc corporatiile noastre, sa fie atribuite de catre arhiepiscop unor corporatii situate la distanta; prin aceste mijloace va fi imposibil pentru conducatori si magistrati sa ajunga la o cunoastere exacta a nivelului la care se ridica veniturile Societatii. Sa nu se aleaga nici un loc de catre membri nostri pentru înfiintarea unei societati altundeva decât în orasele bogate; scopul Societatii fiind imitarea Salvatorului nostru binecuvântat, care si-a avut resedinta principala în metropola Iudeii si care nu a avut decât vizite în tranzit în locurile mai putin remarcabile. Trebuie ca sumele cele mai mari sa fie întotdeauna stoarse de la vaduve, prin manifestari frecvente ale necesitatilor noastre extreme. În fiecare provincie, nimeni decât conducatorul trebuie sa fie complet informat de adevarata valoare a veniturilor noastre; si trebuie ca ceea ce se afla în tezaurul Romei sa fie tinut întotdeauna ca un secret inviolabil. Capitolul II (In ce maniera trebuie sa se comporte Societatea asa încât sa se strecoare, si dupa aceea sa pastreze o cunoastere buna a printilor, nobililor si a persoanelor celor mai distinse). Printii si persoanele distinse de pretutindeni trebuie cu toate mijloacele sa fie astfel conduse încât sa dispunem de urechile lor, aceasta asigurându-ne cu usurinta inimile lor; prin aceasta procedura toate persoanele vor deveni uneltele noastre si nimeni nu va mai îndrazni sa provoace societatii cea mai mica neliniste sau opozitie. Persoanele ecleziastice sa câstige un sprijin mare din partea printilor si nobililor, închizând ochii la viciile lor si dând o interpretare favorabila pentru tot ceea ce ei fac în mod gresit; putem observa aceasta în contractarea casatoriilor lor cu rudele si neamurile lor apropiate sau cu cei asemenea lor. Trebuie sa fie treaba noastra sa încurajam astfel de oameni care sunt înclinati în aceasta directie, conducându-i sa spere ca ajutati de noi pot obtine cu usurinta o dispensa de la Papa; si fara îndoiala ca o va primi cu usurinta, daca vor fi invocate motivele potrivite, daca vor fi indicate cazuri paralele si vor fi citate opinii care încurajeaza astfel de actiuni, când binele obisnuit al omenirii si înaintarea mai mare a slavei lui Dumnezeu, care reprezinta singurul scop al societatii sunt pretinse ca fiind singurele motive ale lor. Mai presus de toate, trebuie sa se aiba grija ca sa se intre în gratiile favoritilor nobililor si printilor si celor din casele lor; pe acestia prin mici atentii si multe manifestari evlavioase, îi putem câstiga, ca prin ajutorul lor sa obtinem informatii exacte cu privire la înclinatiile si dispozitiile stapânilor lor; astfel Societatea va fi mai bine pregatita ca sa se potriveasca temperamentelor lor. Printesele si doamnele din înalta societate pot fi câstigate cu usurinta prin influenta cameristelor lor; pentru care motiv trebuie pe cât posibil sa ne purtam galant cu acestea, deoarece astfel familia respectiva nu va mai avea nici un secret ci totul ne va fi adus la cunostinta. În sfârsit, fie ca toti sa dobândeasca cu asemenea maiestrie influenta asupra printilor, nobililor si magistratilor de pretutindeni pentru ca acestia sa fie gata la ordinele noastre chiar sa îsi sacrifice cele mai apropiate relatii si pe cei mai intimi prieteni în momentul când vom spune ca este în interesul si avantajul nostru. Capitolul III (Cum trebuie sa se poarte membrii Societatii cu aceia care sunt la cârma unor afaceri, si cu altii care, cu toate ca nu sunt bogati, pot totusi sa fie de folos în alte privinte). Tot ceea ce a mai fost mentionat, poate, într-o mare masura, sa fie aplicat si în cazul acesta; si trebuie sa fim priceputi si în a ne asigura de protectia lor împotriva tuturor celor care ni se opun. Autoritatea si întelepciunea lor trebuie apreciate pentru obtinerea anumitor servicii gratuite; de asemenea trebuie sa facem uz de sfaturile lor cu privire la dispretuirea bogatiilor; desi în acelasi timp, daca discretia si credinciosia lor sunt garantate, putem sa facem uz de numele lor în strângerea de bunuri materiale în beneficiul Societatii. Capitolul IV (Lucrurile de capatâi care trebuie recomandate predicatorilor si duhovnicilor nobililor). Imediat dupa moartea unei persoane cu pozitie, sa se aiba imediat grija ca un prieten al Societatii sa fie pus în locul sau; dar aceasta trebuie îndeplinita cu asemenea iscusinta si abilitate încât sa se evite cea mai slaba suspiciune în ceea ce priveste intentiilor noastre de a uzurpa autoritatea printului; pentru acest motiv (asa cum s-a mai spus) noi însine nu trebuie sa fim amestecati, ci sa ne folosim de anumiti prieteni credinciosi pentru îndeplinirea planurilor noastre, a caror putere sa-i protejeze de invidia care altfel ar putea sa cada mai greu asupra Societatii. Capitolul V (Ce fel de comportament trebuie respectat în ceea ce priveste persoanele religioase care sunt angajate în aceleasi functii ecleziastice ca si noi). Capitolul VI (Despre metodele propice pentru a le face pe vaduvele bogate sa fie generoase cu Societatea noastra). Pentru aceasta însarcinare, sa fie alesi doar membri care sunt înaintati în vârsta, cu o înfatisare plina de viata si cu o comportare placuta; acestia sa viziteze frecvent pe astfel vaduve, si îndata ce acestea încep sa arate afectiune îndreptata înspre ordinul nostru este timpul sa înfatiseze înaintea lor lucrarile si meritele Societatii. Daca par sa dea ascultare în mod favorabil la acestea si încep sa viziteze bisericile noastre, trebuie cu orice pret sa avem grija sa le oferim duhovnici prin care ele sa fie bine povatuite, în special în ceea ce priveste perseverarea în starea de vaduvie, si aceasta, prin enumerarea si aprecierea avantajelor si fericirii vietii de celibat: si ei sa garanteze cu credinta lor si cu ei însisi ca o garantie ca o perseverare continua într-o astfel de hotarâre evlavioasa va avea negresit ca urmare dobândirea unui merit vesnic si se va dovedi ca un mijloc extrem de eficient pentru a scapa de suferintele altfel sigure ale purgatoriului. Trebuie sa se aiba grija ca sa se îndeparteze în special acei slujitori care nu pastreaza o întelegere buna cu Societatea; dar aceasta sa aiba loc încetul cu încetul; si când am reusit sa îi aducem la conformitate, acestia sa fie recomandati ca si când ar fi, sau vor deveni în voluntar uneltele noastre; astfel vom avea acces la orice secret si ne vom putea amesteca în fiecare afacere în care este implicata familia. Capitolul VII (Cum trebuie sa ne asiguram de astfel de vaduve si în ce fel trebuie sa dispunem de averea lor). Trebuie sa fie determinate în mod continuu la o perseverare în devotiune si fapte bune, într-un astfel de mod încât sa nu treaca o saptamâna în care, din proprie initiativa, sa nu puna deoparte din belsugul lor ceva pentru onoarea lui Cristos, binecuvântata Fecioara sau pentru sfântul care le patroneaza; ele sa dispuna de bogatia lor spre usurarea poverilor saracilor sau spre înfrumusetarea bisericilor, pâna când vor fi în întregime usurate de rezervele lor inutile si bogatiile lor nenecesare. Duhovnicii sa aiba grija deosebita sa le împiedice pe vaduvele care sunt penitentele lor sa viziteze clericii care apartin altor ordine sau sa intre în relatii cu acestia, oricare ar fi motivul, drept pentru care, în ocazii potrivite, sa pretinda Societatea ca fiind infinit superioara tuturor celorlalte ordine; ca aducând cele mai mari servicii bisericii lui Dumnezeu si de o mai mare autoritate cu Papa si toti printii; si ca este cea mai desavârsita în ea însasi prin faptul ca îndeparteaza toate persoanele neplacute sau necalificate din comunitatea ei si astfel este purificata de lepadaturile si drojdiile cu care acesti calugari sunt infectati, care, în general, sunt o adunatura de oameni needucati, prosti si lenesi, care îsi neglijeaza datoriile si care sunt slujitorii propriului pântece. Duhovnicii sa le propuna si sa se straduiasca sa le convinga sa acorde mici pensii si contributii pentru sprijinirea anuala a colegiilor si a caselor ordinului, dar în special casei ordinului care este la Roma; sa nu le lase sa uite de podoabele bisericilor, lumânari, vin si lucrurile necesare pentru celebrarea messei. Daca vreo vaduva îsi transfera în timpul vietii întreaga proprietate Societatii; oricând se iveste posibilitatea, dar mai ales atunci când este cuprinsa de boala, sau când viata îi este în pericol, câtiva sa aiba grija sa îi prezinte saracia celor mai multe dintre colegiile noastre, din care multe abia aparute, abia daca au vreo baza; angajati-o printr-un comportament cuceritor si prin argumente convingatoare la o astfel de darnicie (trebuie sa o convingeti) care sa puna o baza solida fericirii ei eterne. Aceeasi îndemânare trebuie sa fie folosita în cazul printilor si al altor binefacatori; ei trebuie adusi la credinta ca acestea sunt singurele fapte care vor perpetua amintirea lor în lumea aceasta si le vor asigura gloria eterna în cea viitoare. Capitolul VIII (Cum sa fie tratate vaduvele asa încât sa îmbratiseze religia sau o viata evlavioasa). Capitolul IX (Despre cresterea veniturilor Colegiilor noastre). Duhovnicii sa viziteze în mod constant pe bolnavi, dar în special pe aceia care par a fi în pericol; si pentru ca ecleziasticii si membrii altor ordine sa fie înlaturati cu un motiv bun, superiorii sa aiba grija ca atunci când duhovnicul este obligat sa se retraga, altii sa poata sa îl înlocuiasca imediat si sa o mentina pe persoana bolnava în hotarârile ei bune. În aceste momente poate fi indicat sa fie miscata prin frica iadului, sau cel putin a purgatoriului; si sa i se spuna ca asa cum focul este stins de apa, pacatul este înabusit prin acte de caritate; si ca milosteniile nu pot fi folosite mai bine decât pentru hranirea si sprijinul acelora care prin chemarea lor exercita dorinta de a promova mântuirea aproapelui lor. În sfârsit, femeile care se plâng de naravul proastei dispozitii al sotilor lor sa fie instruite în mod secret sa retraga o suma de bani, ca prin aducerea unui astfel de dar lui Dumnezeu sa faca ispasire pentru nelegiuirile pacatosilor lor parteneri si sa le asigure acestora iertarea. Capitolul X (Despre rigorile particulare ale disciplinei în cadrul Societatii). Capitolul XI (Cum trebuie sa se poarte în mod unanim membrii nostri cu aceia care sunt exclusi din Societate). Deoarece aceia care sunt dati afara, adesea aduc prejudicii foarte mari Societatii divulgând secretele în care au fost implicati; prin urmare, tentativele lor trebuie prevenite în felul urmator. Înainte de a fi dati afara, ei sa fie convinsi sa jure ca, direct sau indirect, nu vor scrie sau vorbi ceva care sa fie în defavoarea Ordinului; iar superiorii sa înregistreze înclinatiile rele, neajunsurile si viciile pe care ei, dupa obiceiul Societatii, pentru despovararea constiintelor, le-au marturisit cândva: acestea, daca ei ne vor da vreodata ocazia, pot fi aduse de Societate înaintea nobilimii si prelatilor pentru a preveni promovarea lor. Nenorocirile si accidentele cu ghinion care li se întâmpla sa fie publicate imediat; dar cu rugaminti staruitoare pentru rugaciunile bunilor crestini, ca lumea sa nu creada ca suntem mânati de pasiune: dar, printre membrii nostri, aceste lucruri sa fie prezentate cu orice pret în cele mai întunecate culori, pentru ca restul sa fie într-o mai mare siguranta. Capitolul XII (Cine ar trebui sa fie pastrat si favorizat în Societate). Capitolul XIII (Cum sa alegem tineri care sa fie promovati în Societate si în ce mod sa-i retinem). Sa fie ademeniti prin mici atentii si prin indulgenta manifestata cu privire la libertatile vârstei lor; si, mai presus de toate, sentimentele lor sa fie încalzite prin discursuri spirituale. Sa li se insufle ca faptul de a fi fost alesi dintr-un numar atât de mare fiind preferati colegilor lor este cea mai vizibila proba a chemarii lor divine. Cu alte ocazii, dar mai ales în predicare, sa fie îngroziti prin afirmarea pedepsei eterne daca nu accepta invitatia cereasca. Cu cât doresc mai mult sa fie admisi în Societatea noastra, cu atât mai mult sa li se amâne aceasta favoare, cu conditia ca ei sa para neclintiti în hotarârea lor; dar daca mintile lor par sa sovaie, sa fie folosite toate metodele potrivite pentru însufletirea lor imediata. Capitolul XIV (Despre cazurile rezervate si cauzele îndepartarii din Societate). Capitolul XV (Despre comportamentul fata de maici si credinciosii de sex feminin). Capitolul XVI (Despre metodele de înaintare a Societatii). Membrii nostri sa se straduiasca în principal în sensul acesta, sa actioneze întotdeauna cu omenie chiar în ceea ce priveste lucrurile neînsemnate; sau cel putin sa aiba aparenta exterioara ca fac astfel; pentru ca astfel, orice confuzii ar aparea în lume, Societatea va creste mereu cu necesitate si îsi va pastra terenul dobândit. Favoarea nobilimii si a clerului superior, odata câstigata, urmatoarea noastra tinta trebuie sa fie atragerea tuturor preotiilor în posesia noastra, pentru o reforma mai completa a clerului, care pâna atunci traisera sub anumite reguli ale episcopilor lor si facusera avansuri considerabile spre perfectiune. Si, în sfârsit, sa aspiram la abatii si episcopii, obtinerea carora, atunci când exista locuri vacante, fiind foarte usor de facut, având în vedere indolenta si stupiditatea calugarilor; pentru ca ar tinde în întregime spre beneficiul bisericii ca toate episcopiile si chiar scaunul apostolic sa ajunga în mâinile noastre, iar în special ar trebui ca Sanctitatea Sa sa devina un conducator secular mai presus de toate. Prin urmare, sa nu ramâna nefolosita nici o metoda, cu iscusinta si discretie, treptat, pentru cresterea foloaselor lumesti ale societatii, si apoi, fara îndoiala, o epoca de aur va merge mâna în mâna cu o pace universala si de durata, iar binecuvântarea divina va însoti Biserica Catolica. Dar daca s-ar întâmpla ca sperantele noastre în sensul acesta sa fie spulberate, si de vreme ce vor aparea fara îndoiala ofense, strategiile noastre politice trebuie sa fie diversificate cu abilitate, în functie de vremuri si împrejurari; iar printii, confidentii nostri, pe care îi putem influenta sa urmeze consiliile noastre, trebuie sa fie împinsi mai departe sa se implice în razboaie dârze unul împotriva altuia cu scopul ca Societatea noastra (ca promotor al binelui universal al lumii) sa fie solicitata din toate partile sa contribuie cu asistenta ei si sa fie folosita întotdeauna ca un mediator al disensiunilor publice; prin aceste mijloace principalele beneficii si promovari în biserica ne vor fi desigur acordate drept compensatie pentru serviciile noastre. În sfârsit, Societatea trebuie sa se straduiasca sa îndeplineasca cel putin acest lucru, adica obtinând favoarea si autoritatea printilor, aceia care nu îi iubesc, cel putin sa se teama de ei. PUTEREA IEZUITA Societatea lui Isus a fost de atunci recunoscuta ca fiind principala forta oponenta Protestantismului. Ordinul a devenit dominant în determinarea planurilor si politicii Bisericii. Fratietatea a crescut si a prosperat. Si-a întemeiat filiale întâi în Franta, Italia si Spania, apoi în toate tinuturile civilizate. Succesul Ordinului a fost fenomenal. A devenit o putere în lume. Si-a trimis reprezentanti în toate colturile lumii. Trimisii ei solitari au fost vazuti umbrind tronurile europene. Ei au cautat, prin toate mijloacele cunoscute de ingeniozitatea omeneasca sa stabilizeze si sa consolideze structurile subrede ale Romei si sa submineze structurile în crestere ale Protestantismului. |
|
Kenny 230 mesaje Membru din: 28/01/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 12:01
De la: adipopa, la data 2009-02-20 20:46:59Kenny, nici eu nu subscriu psihozei naționale pe tema pașapoartelor biometrice și regret substratul religios care i s-a conferit. De fapt, cred că toate criticile pe care le aduci mai sus sunt valabile. Totuși, limbajul tău este prea violent pentru a asigura o dezbatere rațională a subiectului. În plus, nu cred că această teorie conspirațională este universal împărtășită de Biserica Ortodoxă. Sursele "psihozei", cel putin la noi in tara provin din interiorul bisericii ortodoxe. In conformitate cu dogma bagata in fata in toate discutiile, "branding-ul" asta cu identificatoare biometrice e de fapt un pas premergator apocalipsei. Pai: din moment ce apocalipsa e inevitabila, la ce toata vanzoleala? Biserica e in esenta o structura a statului. In momentul in care se vor introduce pasapoartele biometrice, pentru ca parerea mea e ca se vor introduce, ce o sa faca? intra in greva foamei ? Se incearca evitarea apocalipsei? Pai cum s-o eviti, daca tot ce e scris in biblie se va intampla. N-am citit biblia integral pentru ca nu m-a interesat niciodata suficient de mult. Asa ca sper sa ma lamureasca un crestin precticant in privinta urmatoarei intrebari: si dupa apocalipsa ce? Asteptam volumul 2 din biblie? Am pus o intrebare adresata crestinilor "ferventi" de pe topicul asta. In afara de raspunsul pueril dat de Ioana, singurul care a avut ceva de spus a fost Mytcor, care nu mi se pare un "crestin fervent". Mi se pare riguros adevarat ce a spus el, insa raspunsul lui se refera la biserica, nu la ce intrebasem eu. Deci: care e scopul, "iubitorilor de oameni"? De ce incrancenarea asta in a va impune ideile ca fiind singurele "viabile" si in conformitate cu "adevarata si singura cale"? Astept cu interes un raspuns, preferabil unul care sa nu contina "da' nu incercam sa impunem nimic", ca e de porc. @adipopa - la un moment dat am spus ca istoria o scriu invingatorii, parerea ta a fost ca nu e chiar asa. Sa lasam Holocaust-ul, hai sa ne uitam la niste evenimente mai recente. Chiar crezi ca o mana de parliti inarmati cu cuttere-e au deturnat asa elegant niste avioane, dupa care au dat cu ele in WTC? Trecand de tot ce inseamna sisteme de securitate in State? Hai sa fim seriosi! Finalitatea care a fost? Industria de aparare, care inseamna in esenta o mana de "baieti destepti" a primit o finantare la care pana atunci nici nu visau. Petrolul din Irak. Poti sa-ti iei un McFish la McDonalds Baghdad si daca mai ai niste timp liber si-o cafea de la Starbucks. S-au luat un milion de masuri restrictive vizand strict populatia americana. Si dupa ce s-au strans bine haturile, hop, apare si "criza". Intr-adevar, "It's not what you know, it's what you can prove", da' cam multe coincidente, nu crezi?
Vanity, definitely my favorite sin.
|
|
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 12:03
www.catacombeleortodoxiei.ro/index.php?option=com_content&task=v...
Uniatismul: Trambulina Vaticanului spre Ortodoxie (I) Slăbită de apariția reformei și nereușind să facă față acesteia, Biserica Catolică înființează în 1540 ordinul monahal ,,Compania lui Iisus, numit și ordinul iezuiților. Strategi neîntrecuți ai vicleniei și lipsei de scrupule în atingerea scopurilor, iezuiții vor constitui vârful de lance al expansionismului catolic în Europa. În războiul pornit împotriva Ortodoxiei, ei ating excelența în ipocrizie prin inventarea uniatismului. În Transilvania, aflată la răspântie de drumuri, încercarea de supunere a românilor Bisericii Catolice își are rădăcinile în secolul al XIII-lea, când regele Bela al Ungariei depune în 1234 jurământ în fața legatului papal că ,,îi va stârpi pe ereticii și creștinii mincinoși, silindu-i să asculte de Biserica romană Astăzi, albul poate deveni negru, iar negrul alb, căci totul pare a fi cu putință într-o lume nebună. Se răstoarnă valori ceea ce ieri era urât azi este frumos, ceea ce era mic pare mare prin minciună. În această lume în derivă, parcă nimeni nu s-a dat înapoi să se folosească de himerele însuflețite de patimile omenești. Printre cei care au profitat și profită de dezorientarea omului contemporan se numără și Vaticanul. În ultimele decenii, Biserica Catolică a luptat foarte mult pentru a-și reface ,,imaginea, șifonată încă din momentul nașterii ei. Rod al dorinței de putere și de dominație a bătrânei Europe, catolicismul a mers pe o cale presărată cu cadavre, din ale căror leșuri s-a hrănit. Încă de la început, el s-a folosit de imaginea dumnezeirii ca de un paravan din spatele căruia să conducă lumea, supunând și abuzând de lumea duhovnicească în scopuri lumești. Deși ancorat în Evul Mediu prin concepțiile și felul în care reflectă viața spirituală, catolicismul încearcă astăzi să se alinieze contemporaneității. Vaticanul, inima credinței catolice care nu este mai mult decât o superstiție ce a reușit să înghită toate păgânismele omenirii din toate timpurile a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și ascunde conservatorismul idiot și rigiditatea în spatele umanismului. Azi, el s-a aruncat precum un uragan în lupta pentru rescrierea faraonică a istoriei sale, adecvat noilor lui planuri. Prin metode noi, subtile, el acoperă metodele vechi, folosirea forței brute și a constrângerilor politice fățișe, toate servind aceluiași scop: îngenuncherea Ortodoxiei. De ce oare ar vrea cineva să-și ascundă trecutul decât pentru că îi este rușine cu faptele sale sau pentru că acestea ar contraveni dorințelor sale actuale ? Iar dacă este sincer și deschis, și nu dorește decât binele omenirii, de ce ar vrea să manipuleze istoria ? Contează sau nu cu adevărat faptele trecutului ? Căci dacă nu ar conta, de ce am vrea să le schimbăm ? Dar cum totul se judecă după fapte, trecutul are un cuvânt greu de spus, mai ales, pentru credibilitatea unei instituții. Am putea spune că această cruciadă, copil al Conciliului Vatican II, are ca scop recâștigarea completă a credibilității catolicismului, ceea ce nu înseamnă altceva decât îndepărtarea ultimelor pete de pe haina acum aproape imaculată a lui, urmele prozelitismului în Europa. Iar ultimii ani au fost marcați de încercările, până în prezent neizbutite, ale Vaticanului de a anihila problema uniatismului. Ce reprezintă, de fapt, uniatismul, această plagă a catolicismului ce a cuprins și România ? Slăbită de apariția reformei și nereușind să facă față acesteia, Biserica Catolică înființează în 1540 ordinul monahal ,,Compania lui Iisus, numit și ordinul iezuiților. Conștient de eșecul metodelor brutale, Vaticanul apelează la arma vicleniei și a perfidiei, a căror strategi neîntrecuți erau iezuiții. Combinând forța cu manipularea și înșelătoria, și speculând la maximum slăbiciunile omenești, ordinul iezuit a constituit vârful de lance al spiritului expansionist al catolicismului începând cu secolul al XVI-lea. Fondat pentru a lupta împotriva reformei, el nu s-a limitat numai la aceasta, pornind de asemenea un război, fără precedent în lipsa de scrupule, împotriva Ortodoxiei. Astfel, iezuiții s-au răspândit rapid în lume, îndrumând papalitatea și întreg catolicismul pe un făgaș nou. Munca organizată și spiritul de adaptare la realitățile politico-sociale au reprezentat alte avantaje în mâna lor. Aplicând teoria conform căreia scopul scuză mijloacele, ei s-au folosit de cele mai ,,fine arme pentru a-și atinge țelurile. ,,Mijlocul cel mai obișnuit pe care l-au utilizat din plin a fost cel politic. Nunții apostolici, ambasadorii Vaticanului în țările catolice ajungeau să dicteze în viața politică a țărilor respective. Iezuiții foloseau spionajul, insinuările politice și chiar justificau crima politică pentru a-i timora și apropia pe ortodocși de Vatican. Toate afacerile de stat erau conduse din culise de către iezuiți, potrivit ordinelor și strategiei Vaticanului. Astfel, asasinarea lui Mihai Viteazul în 1601 li se datorează în întregime, căci neîndoios îi incomoda un stat românesc puternic și, mai ales, ortodox. Dar, ,,arma cea mai rafinată a fost cea culturală. Istoria consemnează: ,,Iezuiții erau cei dintâi dascăli ai Europei centrale și răsăritene, în epoca de după Reformă ei deținând un monopol aproape deplin asupra învățământului european. Austria, Ungaria, Moravia, Polonia, mai ales Transilvania, Croația și Slovenia (provinciile prin care se învecinau cu ortodocșii) au fost înțesate cu nenumărate tipografii și colegii, dintre care unele de grad universitar. Peste toate domina școala centrală iezuită de la Roma ,,Colegium romanum, înființată în 1551. Apoi, în 1622, a fost înființat și un Institut de coordonare a întregii opere misionare, vestita ,,Congregatio de propaganda fide; în actul de întemeiere al acestei instituții se spunea că singur catolicismul, apărat de marile puteri, mai poate salva Ortodoxia îngenuncheată și că ortodocșii nu se mai pot mântui decât prin Biserica papală. Prin școlile și tipăriturile prozelitiste de la Roma, din Polonia sau Ungaria, iezuiții au reușit să acrediteze o serie de idei false cu privire la diferențele existente între Bisericile Apuseană și de Răsărit, atingând excelența în viclenie prin inventarea uniatismului. Astfel, când ei ,,au înțeles că slujbele liturgice formează pârghia de rezistență a creștinilor din răsărit, au realizat că pentru a îngenunchea Ortodoxia trebuiau să distrugă succesiunea apostolică, și prin aceasta profunda unitate liturgică amețindu-și victimele cu păstrarea ritului și a limbii, în schimbul recunoașterii primatului papal și a celorlalte inovații latine. Acesta a fost actul de naștere al uniatismului, mai bine cunoscut sub numele de greco-catolicism. În Transilvania, aflată la răspântie de drumuri, încercarea de supunere a românilor Bisericii Catolice își are rădăcinile în secolul al XIII-lea, când regele Bela al Ungariei depune în 1234 jurământ în fața legatului papal că ,,îi va stârpi pe ereticii și creștinii mincinoși, silindu-i să asculte de Biserica romană. În aceeași perioadă, papa Grigorie îi scrie acestuia despre valahii care nu ascultau de episcopul catolic al cumanilor, ci de ,,niște episcopi ai grecilor șismatici (schismatici), îndemnându-l să îi întoarcă pe români la Biserica Romano-Catolică. Din epistola papei reiese că și în acele vremuri tulburi, Biserica Ortodoxă din Transilvania era organizată, având episcopi. Prigoana împotriva ortodocșilor nu a încetat nici după moartea regelui Bela, la sinodul de la Buda al episcopilor catolici, din anul 1279, stabilindu-se că ,,preoților șismatici nu le este iertat a ținea slujbă dumnezeiască, a zidi biserici, iar credincioșilor nu le este iertat a lua parte la slujbe. Preoții trebuie opriți cu puterea de la slujbe. Mai târziu, în 1366, regele Ludovic cel Mare îi exilează pe preoții ortodocși din zona Banatului, și îi înlocuiește cu preoți catolici, ca mai apoi, măsura luată de Sigismund în 1428, de a confisca moșiile celor care își botează copiii la preoți schismatici, să-i determine pe unii nobili români, boieri și cnezi să treacă la Biserica Catolică. Lipsiți de conducători, românii au început să participe din ce în ce mai rar la întrunirile generale, sfârșind prin a fi comlpet înlăturați din viața politică a țării, condusă de clasele privilegiate, nu de țărănime. Obligațiile țărănești față de feudali și stat: dijma, dările erau mai apăsătoare în Transilvania decât în Principate, fapt care a dus la izbucnirea a două mari războaie țărănești în mai puțin de un secol, ambele înfrânte prin coalizarea claselor privilegiate. ,,Victoria feudalilor asupra răsculaților de la Bobâlna, în anul 1437, a consfințit prin ,,unirea frățească intitulată Unio Trium Nationum, monopolul politic al nobilimii maghiare, al patriciatului săsesc, al secuilor și excluderea românilor de la orice drept ca popor aparte; regimul de segregare care lovea majoritatea populației ardelene a fost împins și mai departe în secolul al XVI-lea, în urma răscoalei lui Gheorghe Doja, prin șerbirea definitivă a țărănimii (1514, 1517) și apoi prin admiterea a numai patru religii recepte: catolică, luterană, calvină și unitariană, și declararea celei ortodoxe drept religie tolerată. Lucrurile erau cu atât mai grave cu cât românii formau populația majoritară. Prăbușirea Ungariei în 1526, înființarea pașalâcului de la Buda și transformarea Transilvaniei în principat autonom vasal sultanului (1541) nu au schimbat cu nimic statutul românilor, înlăuntrul noului stat clasa politică maghiară refuzând constant recunoașterea existenței lor politice ca națiune. Singura instituție cu care se identificau românii ardeleni, în absența totală a unui statut social clar sau a unei clase politice, era Biserica Ortodoxă. ,,Astfel, la 1370 lua ființă o mitropolie la Severin, creată de patriarhia ecumenică, cu jurisdicție asupra Olteniei, Banatului și sudului Transilvaniei; în 1391 tot patriarhia întemeiează un exarhat pentru Ardeal, condus de egumenul mânăstirii maramureșene Peri; în secolele XV-XVI se înființează și trei episcopii. În tot acest timp, ortodoxia ardeleană s-a aflat în strânse legături cu cea din țările Române, domnii munteni, mai ales, sprijinind-o constant cu bani, cărți, ofrande, înălțând biserici. Tratatul lui Mihai Viteazul cu Sigismund Bathory (1595) a așezat ortodoxia transilvană sub autoritatea mitropoliei muntene, ierarhii ei fiind de acum înainte hirotoniți la Târgoviște; Mihai a zidit la Alba Iulia un nou lăcaș pentru mitropolia română a Ardealului, mitropolie care a continuat să se bucure în tot cursul veacului al XVII-lea de generozitatea voievozilor din Principate: subvenții anuale, daruri de cărți și obiecte de cult, ctitorii. După moartea lui Mihai dieta transilvană a revenit asupra hotărârii, decretând că ,,nici un popă românesc să nu poată intra în Ardeal niciodată din cele două Tări Române; iar călugării cu totul să fie izgoniți din toată țara. Cu toate acestea, Ortodoxia, religie tolerată, nu putea oferi românilor cadrul instituțional prin care să se poată manifesta și politic ca națiune, slujitorii ei neîmpărtășind nici unul dintre privilegiile de care se bucurau preoții religiilor admise. Mihai Viteazul a obținut unele privilegii economice pentru clerul ortodox, dar nici scurta sa domnie în Transilvania, nici interesul celor doi principi Rakozi pentru ortodocși nu i-au ajutat pe aceștia să-și depășească statutul de națiune tolerată. În acea perioadă, în Transilvania se dădea o luptă, pe viață și pe moarte, între catolicism și protestantismul principilor maghiari pentru atragerea românilor ortodocși către una din aceste religii. Astfel, principele calvin Gheorghe Rakozi, în secolul al XVII-lea, ,,a întemeiat o tipografie românească la Alba-Iulia pentru eliminarea cărților în limba slavonă și tipărirea unor cărți prin care ataca ortodoxia; ulterior tot acolo a fost tipărit un catehism în limba română, în care erau blasfemiate Sfintele Taine, cinstirea icoanelor și a moaștelor, posturile, slujbele bisericești, călugăria, toate acestea fiind numite închinare la idoli, superstiții și fleacuri. Importanța acestui catehism se vede și din hrisovul dat de principe: ,,Că catehismul cel acum dat îl va primi și va avea grijă ca și alții să îl primească și pre tinerime și el însuși cu sârguință o va învăța catehismul acela, și prin alții va face a se învăța. Tot prin acest hrisov, principele hotăra ca ținuturile în care trăiau români să se supună superintendentului calvin în locul arhiereului român, care nu mai putea decât să hirotonească preoți. Pentru că episcopii și clerul românilor s-au opus acestor hotărâri, principii au trecut la metode violente: arestări, caterisiri, ucideri de preoți și mai ales de arhierei. Așa a fost închis preasfințitul Sava, mitropolitul Ardealului, la Vinț, murind după ieșirea din închisoare. Boierii îi tratau pe preoții ortodocși ca pe niște iobagi și robi supuși, obligați să muncească pentru ei, să plătească bir, fiind arestați și închiși după bunul plac al acelora. Pentru atragerea către protestantism, calvinii au atacat, asemenea catolicilor, baza ierarhiei clericale ,,crescând puterea protopopilor și a soborului lor în dauna celei episcopale, într-atât de mult încât în 1643, 1680 și 1683 cu ajutorul lor au reușit să înlăture trei episcopi. Prin diploma leopoldină emisă de împăratul Leopold I al Imperiului Austro-Ungar în 1691, prin care habsburgii luau în stăpânire Transilvania, principat autonom sub suzeranitatea turcilor din 1541, ei se angajau să respecte toate legile. Prin urmare, ei preluau și sistemul celor patru religii recepte: catolică, luterană, calvină și unitariană, precum și privilegiile celor trei națiuni: unguri, sași și secui, ceea ce nu prevestea nimic bun pentru români. Dorința românilor de a găsi o cale instituțională de ieșire din starea de tolerare, precum și interesul Austriei de a întări catolicismul față de religiile protestante, i-au apropiat pe români de Viena, ajungându-se la ideea trecerii la catolicism și a intrării pe această cale într-una din religiile privilegiate. ,,În această acțiune rolul principal l-au jucat cardinalul Leopold Kollonics, arhiepiscop de Esztergom, primatul Ungariei, împăratul Austriei Leopold I, crescut de iezuiți, mai înainte cavaler de Malta, și iezuiții Paul Ladislau Barany, parohul bisericii catolice din Alba-Iulia, și Gabriel Hevenessy, consilierul cardinalului Kollonics. Teodor Ionescu Articol apărut în ,,Catacombele Ortodoxiei, nr. 4/iulie 1999 |
|
danyberby 99 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 23 Februarie 2009, ora 14:41
De la: adipopa, la data 2009-02-20 01:59:27Danyberby, discuția privind dumnezeirea Logosului întrupat în Ioan 1.1 a fost suspendată de tine într-o manieră oarecum neonorabilă. La început era Cuvântul și Cuvântul era cu Dumnezeu și Cuvântul era un dumnezeu. 2 El era la început cu Dumnezeu. 3 Toate lucrurile au venit în existență prin el și fără el n-a venit nimic în existență. Adevărul despre Tatăl, Fiul și spiritul sfânt CEI CARE cred în Trinitate (Treime) spun că Dumnezeu este format din trei persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Ei consideră că toți trei sunt egali, atotputernici și fără început. Conform doctrinei Trinității, Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu, iar Spiritul Sfânt este Dumnezeu și, totuși, nu există decât un singur Dumnezeu. Mulți adepți ai Trinității recunosc că nu pot să explice această doctrină, dar cred că Trinitatea este o învățătură biblică. Este demn de remarcat că termenul Trinitate nici măcar nu apare în Biblie. Dar găsim oare în Biblie ideea de Trinitate? Pentru a afla răspunsul, să analizăm un verset folosit deseori de cei care susțin Trinitatea. CUVÂNTUL ERA DUMNEZEU În Ioan 1:1 se spune: La început era Cuvântul și Cuvântul era cu Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu (Cornilescu, 1996). În același capitol, apostolul Ioan arată cu claritate că Isus este Cuvântul (Ioan 1:14). Întrucât Cuvântul este numit Dumnezeu, unii au ajuns la concluzia că atât Fiul, cât și Tatăl aparțin aceluiași Dumnezeu. Să reținem însă că, inițial, această parte a Bibliei a fost scrisă în greacă. Mai târziu, ea a fost tradusă și în alte limbi. Totuși, unele traduceri ale Bibliei nu au redat această propoziție prin Cuvântul era Dumnezeu. De ce? Pe baza cunoștințelor lor de greacă biblică, traducătorii respectivi au înțeles că ea trebuia tradusă altfel. Cum? Iată câteva exemple: Logosul [Cuvântul] era divin (A New Translation of the Bible); Cuvântul era un dumnezeu (The New Testament in an Improved Version); Cuvântul era cu Dumnezeu și era de aceeași natură cu el (The Translators New Testament). Potrivit acestor traduceri, Cuvântul nu este Dumnezeul însuși. Datorită poziției sale superioare printre creaturile lui Iehova, Cuvântul este numit un dumnezeu. Termenul dumnezeu folosit aici înseamnă puternic. CAUTĂ DOVEZI SUPLIMENTARE Majoritatea oamenilor nu cunosc limba greacă folosită în Biblie. Așadar, cum putem ști ce a vrut să spună în realitate Ioan? Gândește-te la următorul exemplu: un profesor le predă elevilor săi o lecție. Elevii înțeleg însă diferit explicația. Ce pot face ei în această situație? Îi pot cere profesorului mai multe informații. Fără îndoială, cu cât cunosc mai multe lucruri despre acel subiect, cu atât îl pot înțelege mai bine. În mod asemănător, pentru a înțelege semnificația versetului din Ioan 1:1, poți căuta în Evanghelia după Ioan mai multe detalii despre poziția lui Isus. Informațiile suplimentare te vor ajuta să tragi concluzia corectă. De exemplu, iată ce a scris Ioan în continuare, în capitolul 1, versetul 18: Nici un om nu l-a văzut vreodată pe [Atotputernicul] Dumnezeu. Cu toate acestea, oamenii l-au văzut pe Isus, Fiul, așa cum reiese din cuvintele lui Ioan: Cuvântul [Isus] a devenit trup și a locuit printre noi (și noi am privit slava Lui) (Ioan 1:14, Cornilescu, 1996). Cum ar putea Fiul să facă parte din Dumnezeul Atotputernic? Ioan mai spune despre Cuvânt că era cu Dumnezeu. Însă cum poate fi cineva cu o persoană și în același timp să fie acea persoană? Mai mult decât atât, în Ioan 17:3, Isus face o distincție clară între el și Tatăl său ceresc. El îl numește pe Tatăl său singurul Dumnezeu adevărat. În încheierea evangheliei sale, Ioan spune: Acestea au fost scrise pentru ca voi să credeți că Isus este Cristosul, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 20:31). Observați că Isus este numit Fiul lui Dumnezeu, nu Dumnezeu. Aceste informații suplimentare din Evanghelia după Ioan ne ajută să înțelegem semnificația versetului din Ioan 1:1. Isus, Cuvântul, este un dumnezeu în sensul că are o poziție înaltă, însă el nu este Dumnezeul Atotputernic. VERIFICĂ DOVEZILE Să revenim la ilustrarea prezentată mai înainte. Să presupunem că unii elevi au nelămuriri chiar și după ce profesorul le dă explicații suplimentare. Ce pot face ei? Pot consulta un alt profesor. Dacă acesta confirmă cele spuse de primul profesor, majoritatea elevilor nu vor mai avea dubii. În mod asemănător, dacă nu ești sigur cu privire la ce a vrut să spună evanghelistul Ioan privitor la relația dintre Isus și Dumnezeul Atotputernic, poți apela la un alt scriitor biblic pentru informații suplimentare. Analizează, de exemplu, ce a scris Matei. El a citat cuvintele lui Isus referitoare la sfârșitul acestui sistem de lucruri: Cât despre ziua și ora aceea, nimeni nu le cunoaște, nici îngerii cerurilor, nici Fiul, ci numai Tatăl (Matei 24:36). Cum demonstrează aceste cuvinte că Isus nu este Dumnezeul Atotputernic? Isus spune că Tatăl știe mai multe lucruri decât Fiul. Însă dacă Isus ar face parte din Dumnezeul Atotputernic, ar ști și el tot ce știe Tatăl său. Așadar, Fiul și Tatăl nu pot fi egali. Totuși, unii ar putea spune: În Isus se îmbinau două naturi. Aici el vorbește în calitate de om. Dar chiar și așa, ce putem spune despre spiritul sfânt? Dacă și el face parte din același Dumnezeu, de ce nu a spus Isus că și spiritul știe ce știe Tatăl? Pe măsură ce vei studia Biblia, vei găsi multe alte pasaje în legătură cu acest subiect, pasaje care confirmă adevărul despre Tatăl, Fiul și spiritul sfânt. Psalmul 90:2; Faptele 7:55; Coloseni 1:15 Sper sa intelegi si din alte versete diferenta dintre Isus si Iehova, Tatal sau, si sa nu te opresti doar la Ioan 1.1, vezi si celalalte. |
|
|
|