Fosta membra 9am.ro
9751 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 22:57
Serios ?! @Andu.......
Dar acestea ce-or mai fi ?.....
. Pregătirea aperceptivă este momentul logico-psihologic cu ajutorul căruia se pregătește terenul pentru abordarea subiectului propus. Denumirea se leagă de termenul francez aperçevoir = a zări, a întrezări, a observa discret etc. Întrezărim, adică, subiectul, din referințele ce se fac la un subiect tratat anterior, cu care de obicei se află în strânsă legătură. De exemplu, dacă vorbim despre "Cultul Sfintelor Moaște", se presupune că în cateheza anterioară s-a vorbit despre "Cultul Sfinților", în general. Acest moment poate coincide, de fapt, cu ascultarea lecției precedente, de aceea unele manuale, în loc de "pregătirea aperceptivă", indică ascultarea ca prim moment al catehezei.
2. Anunțarea temei se va face direct, în puține cuvinte, într-un mod cât mai accesibil: Astăzi vom vorbi, cu ajutorul Domnului, despre Cultul Sfintelor Moaște.
3. TRATAREA va constitui cel puțin 50% din corpul catehezei. Pentru orice subiect religios, tema va fi tratată cu temeiuri din Sfânta Scriptură și din Sfinții Părinți, fără a se face, însă, abuz de texte, urmând a fi selectate bineînțeles cu mult discernământ. Se vor utiliza, de asemenea, elemente din prezentul cotidian, cu materiale extrase, la nevoie, și din literatura laică, din informațiile mas-media etc. Chiar dacă fondul conținutului va fi cel clasic, tradițional, izvorât din tezaurul doctrinar, biblic, istoric, canonic, cultic ș.a., cu vechime considerabilă, prezentarea se va face sub semnul exigențelor contemporane, în limbajul actual, potrivit interesului celor care ascultă hic et nunc.
4. Recapitularea (fixarea), este momentul în care sub forma dialogului (forma erotematică, întrebătoare, sau socratică) se procedează la întrebări și răspunsuri, pe baza conținutului prezentat în tratare. Scopul este de a fixa mai bine elementele de bază (de aici și denumirea de fixare), sau a lămuri ceva dacă n-a fost bine înțeles. Întrebările pot fi puse atât de către cei care ascultă, cât și de către cel care predă.
5. Asocierea (uneori aprofundarea), are menirea de a face mai multă lumină asupra subiectului, asociindu-l cu un subiect similar. Bunăoară, dacă vorbim despre Sfintele Moaște, vom arăta că în aceeași categorie de cinstire sunt Sfintele Icoane, Sfânta Cruce etc. Există subiecte, însă, la care nu se pot face asocieri pe măsura importanței. În aceste cazuri se poate recurge la aprofundare. De exemplu, dacă vom prezenta o cateheză despre Sfânta Treime, se recomandă utilizarea aprofundării, atât cât auditoriul poate urmări și asimila în acel spațiu relativ restrâns de timp.
6. Generalizarea reprezintă momentul care ne pregătește de finalul catehezei. "Generalizare" înseamnă integrarea subiectului concret într-un sistem sau cadru general, adică o definire concisă a temei, alcătuită în contextul din care face parte acel subiect. Uneori generalizarea poate fi reprezentată de un text biblic, text care definește în mod fericit subiectul respectiv, alteori o frază dintr-un sfânt părinte, sau chiar o concluzie personală.
7. Aplicarea (încheierea), este momentul concluziilor finale, procedându-se la legarea subiectului de viața practică. Spre exemplu, dacă am susținut o cateheză despre Sfânta Cruce, vom îndemna pe cei prezenți să o cinstească după cuviință, iar închinăciunea să se facă în mod corect. Propriu-zis, atât la clasă cât și în biserică, se vor face câteva închinăciuni demonstrative, acest lucru însemnând, de fapt, aplicarea celor învățate în tratare.
....n-ai vrea tu @Andu sa devii mai explicit ?...
|
|
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 22:58
Pai asta era problema. Vecinul imi spunea multe lucruri din carti dea lui pe care sincer chiar atunci am auzit prima data despre ele. Si numi zicea din biblie, fapt care arata ca religia lui se bazeaza pe alte scrieri si traditii, filozofii umane si nu pe biblie.
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:01
De la: danyberby, la data 2009-02-17 22:54:15Stii cu ce am eu o problema mare. Numi place ca folositi multe carti sau nici nu stiu cum sa le zic, multe texte, crezuri dintrastea care nu se gasesc de fapt in biblie, ci sunt facute de preoti. astea nu ma pasioneaza ci numai chiar ce spune biblia. Mai bine revii cu versete decat cu alte texte noncanonice.
... am inteles ... alt sectant ... mai baiete, doar cu biblia in mina v-ati facut peste 34000 de ''religii/confesiuni/secte''(atitea sint cunoscute OFICIAL in us) ... care de care mai pompoase ... fiecare si-a interpretat cum l-a dus capul biblia ... multi si-au trimis si ''misionarii'' cu saculetii de pomeni si pe la noi ... numai unii romanii nu isi dau seama ... de ce sa mestece, de ce sa gindeasca, iau totul cu lingurita ... li se pare ca si religia e ceva simplu, matematic chiar ... citesti o carte si te luminezi ... PUFFF ... si gata, iti ''explica'' un ''expert'' CUM trebuie sa intelegi si esti ''salvat'' ... orice ai face ...
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:02
De la: danyberby, la data 2009-02-17 22:58:05Pai asta era problema. Vecinul imi spunea multe lucruri din carti dea lui pe care sincer chiar atunci am auzit prima data despre ele. Si numi zicea din biblie, fapt care arata ca religia lui se bazeaza pe alte scrieri si traditii, filozofii umane si nu pe biblie.
Eu ti-am spus doar din Biblie si sunt ortodox.
Hazardul este măsura ignoranței noastre. (Henry Poincare)
|
|
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:06
De la: danyberby, la data 2009-02-17 22:56:11Pt homemarcel. In primul rand MArtorii lui Iehova nu sunt secte ci religie aprobata de Ministerul Culturii si Cultelor.
... sigur ... te poti inchina si unui picior de masa daca cineva te convinge ... si daca ai vreo citeva sute de ''credinciosi'' ... devii imediat ''legal'' ... eheeeee ... mare lucru ... unde e ''lege'' nu-i tocmeala .... ce chestie si cu legea asta ... dmnle ... inlocuieste chiar si creirul ...
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:13
De la: danyberby, la data 2009-02-17 22:58:05Pai asta era problema. Vecinul imi spunea multe lucruri din carti dea lui pe care sincer chiar atunci am auzit prima data despre ele. Si numi zicea din biblie, fapt care arata ca religia lui se bazeaza pe alte scrieri si traditii, filozofii umane si nu pe biblie.
Trebuie sa intelegi ca o Biserica care are 2000 de ani are biblioteci intregi de carti cu marturii ale crestinilor si cu vieti de Sfinti din diferite veacuri. Noi nu suntem de ieri de azi ci radacina noastra este Hristos si apostolii.
Si Sfanta Scriptura (Biblia) tot de crestinii care erau intr-o Biserica a fost scrisa. Nu a venit din cer nicio carte. Este cartea unei Biserici care a adus-o pana in timpul acesta.
Aceasta Biserica se numeste apostolica si soborniceasca.
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:14
Si ce ai vrea sa iau in mana? alte carti aiurea si manuale SF?
Daca nu biblia care este cartea de capatai, atunci ce altceva. Numai ea e adevarata si clara.
Stii cum zicea Isus catre scribii si fariseii de atunci?
Marcu 7
Atunci fariseii și unii dintre scribii care veniseră de la Ierusalim s-au adunat la el. 2 Și, când i-au văzut pe unii dintre discipolii săi mâncând cu mâinile întinate, adică nespălate 3 pentru că fariseii și toți iudeii nu mănâncă fără să-și spele mâinile până la cot, respectând cu strictețe tradiția bătrânilor, 4 iar când se întorc de la piață nu mănâncă fără să se curețe prin stropire. Și sunt multe alte tradiții pe care le-au primit ca să le respecte cu strictețe: cufundarea în apă a paharelor, a urcioarelor și a vaselor de cupru , 5 acești farisei și scribi l-au întrebat: De ce discipolii tăi nu umblă potrivit tradiției bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile întinate? 6 El le-a zis: Bine a profețit Isaia despre voi, ipocriților, după cum este scris: «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este departe de mine. 7 În zadar mi se închină ei, fiindcă îi învață pe oameni doctrine care sunt porunci omenești». 8 Voi respectați cu strictețe tradiția oamenilor, lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu.
9 Apoi le-a mai zis: Voi dați la o parte cu abilitate porunca lui Dumnezeu ca să vă păstrați tradiția. 10 De pildă, Moise a zis: «Onorează-i pe tatăl tău și pe mama ta» și: «Cine își insultă tatăl sau mama să plătească cu moartea». 11 Dar voi ziceți: «Dacă un om îi spune tatălui sau mamei lui: Orice lucru pe care-l am și cu care ți-aș putea fi de folos este corban (adică un dar dedicat lui Dumnezeu)», 12 nu-l mai lăsați să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama lui 13 și anulați cuvântul lui Dumnezeu prin tradiția voastră, pe care le-ați transmis-o altora. Și faceți multe lucruri asemănătoare.
|
|
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:16
Stai relax ca si eu pot strange mii de experiente pe care leau avut fratii nostrii dar nu are sens, numai din biblie vorbim. si e mai bine asa.
|
|
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:18
De la: homemarcel0, la data 2009-02-17 23:06:09De la: danyberby, la data 2009-02-17 22:56:11Pt homemarcel. In primul rand MArtorii lui Iehova nu sunt secte ci religie aprobata de Ministerul Culturii si Cultelor.
... sigur ... te poti inchina si unui picior de masa daca cineva te convinge ... si daca ai vreo citeva sute de ''credinciosi'' ... devii imediat ''legal'' ... eheeeee ... mare lucru ... unde e ''lege'' nu-i tocmeala .... ce chestie si cu legea asta ... dmnle ... inlocuieste chiar si creirul ...
Tu razi Marcel, dar multii sunt amagiti pentru ca nu au stiut credinta apostolica si nici nu s-au ostenit sa o descopere.... si daca le-a pus cineva un pliant in mana pe strada l-au crezut imediat....
Macar in sensul asta sa-i ajutam, sa le aratam de ce s-au lepadat, pentru ca nici nu realizeaza ce greu este cuvantul acesta al Mantuitorului:
" Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, și cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine. "
Amagitorul este in lume si pe cel mai slab pe acela il pacaleste imediat cu invataturi care de care mai inselatoare.
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:21
Hai sa lasam atat palavrageala. Sa incepem concret cu un subiect pe care credeti voi ca nu il facem bine.sal desbatem toti trei. ok????
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:22
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:14:11Si ce ai vrea sa iau in mana? alte carti aiurea si manuale SF?
Daca nu biblia care este cartea de capatai, atunci ce altceva. Numai ea e adevarata si clara.
Stii cum zicea Isus catre scribii si fariseii de atunci?
Marcu 7
Atunci fariseii și unii dintre scribii care veniseră de la Ierusalim s-au adunat la el. 2 Și, când i-au văzut pe unii dintre discipolii săi mâncând cu mâinile întinate, adică nespălate 3 pentru că fariseii și toți iudeii nu mănâncă fără să-și spele mâinile până la cot, respectând cu strictețe tradiția bătrânilor, 4 iar când se întorc de la piață nu mănâncă fără să se curețe prin stropire. Și sunt multe alte tradiții pe care le-au primit ca să le respecte cu strictețe: cufundarea în apă a paharelor, a urcioarelor și a vaselor de cupru , 5 acești farisei și scribi l-au întrebat: De ce discipolii tăi nu umblă potrivit tradiției bătrânilor, ci mănâncă cu mâinile întinate? 6 El le-a zis: Bine a profețit Isaia despre voi, ipocriților, după cum este scris: «Poporul acesta mă onorează cu buzele, dar inima lor este departe de mine. 7 În zadar mi se închină ei, fiindcă îi învață pe oameni doctrine care sunt porunci omenești». 8 Voi respectați cu strictețe tradiția oamenilor, lăsând la o parte porunca lui Dumnezeu.
9 Apoi le-a mai zis: Voi dați la o parte cu abilitate porunca lui Dumnezeu ca să vă păstrați tradiția. 10 De pildă, Moise a zis: «Onorează-i pe tatăl tău și pe mama ta» și: «Cine își insultă tatăl sau mama să plătească cu moartea». 11 Dar voi ziceți: «Dacă un om îi spune tatălui sau mamei lui: Orice lucru pe care-l am și cu care ți-aș putea fi de folos este corban (adică un dar dedicat lui Dumnezeu)», 12 nu-l mai lăsați să facă nimic pentru tatăl sau pentru mama lui 13 și anulați cuvântul lui Dumnezeu prin tradiția voastră, pe care le-ați transmis-o altora. Și faceți multe lucruri asemănătoare.
Am eu impresia ca tu ai o "versiune" a Bibliei si mai adapatata decat Cornilescu. Sa postezi te rog toata trimiterea pentru un verset ca sa putem compara. Biblia si crestinismul ortodox sunt acelasi lucru. Epistolele care le vezi in Noul Testament sunt scrisori catre Biserici existente in acele vremuri care aveau o credinta un botez si o invatatura. Intrebarea tu respecti invatatura data apostolilor sau nu?
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:24
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:21:16Hai sa lasam atat palavrageala. Sa incepem concret cu un subiect pe care credeti voi ca nu il facem bine.sal desbatem toti trei. ok????
Pai am inceput unul sa terminam ce am inceput. De ce spui ca Biserica lui Hristos infiintata de apostoli s-a naruit? De ce il faci pe Hristos mincinos? cand El a garantat prezenta Lui in Biserica pusa pe apostoli pana la sfarsitul veacurilor?
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:27
Am cea mai buna traducere a bibliei.
Isus inainte sa urce la cer a atentionat congregatia sa ca urma sa apara profeti falsi printre ei si asa au fost. Si din cer normal ca Isus veghea peste congreegatie dar dupa mortea ultimului apsotol cine a mai anuntat vestirea imparatiei????
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:27
... pentru ca asa le-au spus ''expertii'' sectanti ... iau amenintat ca isi pierd ''mintuirea'' daca incearca macar sa plece de linga ei ... majoritatea sint pierduti pentru societate dar si pentru familiile lor ... bine ca nu sint nici pe departe cei care au si ceva calitati UMANE ... altfel nu s-ar fi schimbat ca frunza in vint ...
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:29
ce vb ma??? ca nu te tine nimeni intro religie si nu te ameninta nimeni, nu vb prostii de alea k esti aberant pe bune. am ales de buna voie aceasta religie dupa ce am studiat biblia si am gasit adevarul .
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:31
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:31
Pt homemarcel: Si apropo tu de ce te incalti cu adidasi si pantofi?? De ce nai ramas la opinci ca si bunicii tai??? Ai facut rau ca ai schimbat incaltamintea deoarece ai incalcat traditia.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:32
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:27:11Am cea mai buna traducere a bibliei.
Isus inainte sa urce la cer a atentionat congregatia sa ca urma sa apara profeti falsi printre ei si asa au fost. Si din cer normal ca Isus veghea peste congreegatie dar dupa mortea ultimului apsotol cine a mai anuntat vestirea imparatiei????
Prin "punerea mainilor" apostolilor s-au hirotonit preoti si episcopi care au pastorit Biserica pana in ziua de astazi dupa cuvantul lui Hristos.
Repeti intr-una ca portile iadului au biruit Biserica lui Hristos pentru o perioada de timp(????). De ce nu intelegi ca il faci pe Hristos mincinos?
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:32
Vere biblia pe care o am e tradusa dupa manuscrisele vechi si e intocmai. poti si tu sa te convingi. si scuze ca eu folosesc cuvinte noi nu ca in cornilescu de alea vechi.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:33
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:31:21Pt homemarcel: Si apropo tu de ce te incalti cu adidasi si pantofi?? De ce nai ramas la opinci ca si bunicii tai??? Ai facut rau ca ai schimbat incaltamintea deoarece ai incalcat traditia.
Dumnezeu este acelasi in veac, neschimbat. Ce spune Dumnezeu este valabil in veac. Legamantul lui Dumnezeu este de netagaduit. Sau tu consideri ca Duhul Sfant are nevoie de reforma?
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:33
Prin "punerea mainilor" apostolilor s-au hirotonit preoti si episcopi care au pastorit Biserica pana in ziua de astazi dupa cuvantul lui Hristos.
Repeti intr-una ca portile iadului au biruit Biserica lui Hristos pentru o perioada de timp(????). De ce nu intelegi ca il faci pe Hristos mincinos?[/quote]
Dami exemplu. De ce multi oamnei au murit asri pe rug pt ca aveau biblie la ei si chiar de preoti au fost ucisi??
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:34
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:29:23ce vb ma??? ca nu te tine nimeni intro religie si nu te ameninta nimeni, nu vb prostii de alea k esti aberant pe bune. am ales de buna voie aceasta religie dupa ce am studiat biblia si am gasit adevarul .
... haida, de ... nu ti s-a sugerat sa nu te uiti nicaieri decit la biblie ... cea tradusa ''foarte bine'' ... nu ti s-au dat exemple negative de OAMENI din alte religii ... nu ti s-a zimbit profesional ... asta doar asa el fugitivo ...
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:34
De la: Andu30, la data 2009-02-17 23:33:48De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:31:21Pt homemarcel: Si apropo tu de ce te incalti cu adidasi si pantofi?? De ce nai ramas la opinci ca si bunicii tai??? Ai facut rau ca ai schimbat incaltamintea deoarece ai incalcat traditia.
Dumnezeu este acelasi in veac, neschimbat. Ce spune Dumnezeu este valabil in veac. Legamantul lui Dumnezeu este de netagaduit. Sau tu consideri ca Duhul Sfant are nevoie de reforma?
Nui vb sde asta e vb de vocabular mai nou. atata tot, intelesul e acelsi ca si in biblia mai veche.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:35
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:33:58
Repeti intr-una ca portile iadului au biruit Biserica lui Hristos pentru o perioada de timp(????). De ce nu intelegi ca il faci pe Hristos mincinos?
Dami exemplu. De ce multi oamnei au murit asri pe rug pt ca aveau biblie la ei si chiar de preoti au fost ucisi??[/quote]
Biserica Ortodoxa nu a omorat pe nimeni pe rug. Nu stiu despre ce vorbesti.
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:37
Bine iti spun eu daca vrei in toata europa au fost oameni care au murit arsi pe rug, dar in istoria religiei normal ca nu e trecut. Oare de ce in biblia voastra numele IEHOVA este inlocuit cu DOMNUL sau DUMNEZEU, nu teai intrebat niciodata??
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:38
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:34:53De la: Andu30, la data 2009-02-17 23:33:48De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:31:21Pt homemarcel: Si apropo tu de ce te incalti cu adidasi si pantofi?? De ce nai ramas la opinci ca si bunicii tai??? Ai facut rau ca ai schimbat incaltamintea deoarece ai incalcat traditia.
Nui vb sde asta e vb de vocabular mai nou. atata tot, intelesul e acelsi ca si in biblia mai veche.
Ma refer la invatatura care a fost data prin apostoli si ma refer la Bisericile care existau si in vremea aceea. Tu tii o invatatura inventata in America de curand care nu are nici cea mai mica farama de baza apostolica.
|
homemarcel0
1937 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:38
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:31:21Pt homemarcel: Si apropo tu de ce te incalti cu adidasi si pantofi?? De ce nai ramas la opinci ca si bunicii tai??? Ai facut rau ca ai schimbat incaltamintea deoarece ai incalcat traditia.
... gogutza ... am avut niste colegi scotieni ... dupa ce am fost cu ei in centrul bucurestiului(citiva ani in urma) imbracati in kilturi ... am inteles ca nu ESTE O RUSINE SA PORTI COSTUMELE BUNICILOR ... E CHIAR O ONOARE ... apoi, sa stii, ca mi-am cumparat si eu costum complet din zona bunicilor si am avut citeva ocazii de atunci de al purta ... tu ramii doar cu adidasii tai si cu marea jena de a nu fi cumva confundat cu bunicii tai ...  ...
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:39
Am un dvd in care se arata prin anii 1400 si 1600 cum multi oamnei au ascuns biblii ca sa nu fie arse si siau riscat viata, si multi au fost prinsi, in germania, spania, anglia si au fost omorati numai pt ca detinea o biblie.
|
Fosta membra 9am.ro
1499 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:41
De la: danyberby, la data 2009-02-17 23:37:57Bine iti spun eu daca vrei in toata europa au fost oameni care au murit arsi pe rug, dar in istoria religiei normal ca nu e trecut. Oare de ce in biblia voastra numele IEHOVA este inlocuit cu DOMNUL sau DUMNEZEU, nu teai intrebat niciodata??
Ba nu. Traducerea corecta este Iahve si nu Iehova.
De ce nu pui problema invers? mai ales ca noi existam de 2000 de ani si noi am alcatuit Biblia in forma in care ai gasit-o tu in anul 2000.
|
danyberby
99 mesaje
|
Postat pe: 17 Februarie 2009, ora 23:41
Invataturile nostre se bazeaza pe ce nea lasat Isus in biblie, ce nea lasat Pavel in biblie si alti apostoli. nu e bine??
|
|
|