Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a semnat un act normativ cu caracter intern privind gestionarea in MApN a animalelor de serviciu, acestea, in situatia in care isi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu, urmand sa fie reincadrate si mentinute in activitate pe perioada vietii.

"Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a semnat in aceasta saptamana actul normativ cu caracter intern privind gestionarea in MApN a animalelor de serviciu. Instructiunile din domeniu au fost modificate prin reformularea unei sectiuni, instituindu-se astfel reguli specifice privind gestionarea animalelor (caii si cainii de serviciu)", se arata intr-un comunicat transmis duminica de MApN.

Conform noilor prevederi, animalele de serviciu care isi pastreaza capacitatea de munca si au o stare de sanatate buna se mentin in aceeasi categorie de serviciu in care sunt incadrate, chiar daca depasesc limita de varsta prevazuta de instructiuni.

"In situatia in care animalele isi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai indeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria in care sunt incadrate, acestea vor fi reincadrate in alte categorii de serviciu (corespunzatoare aptitudinilor curente - paza, insotire etc) si vor fi mentinute in activitate pe perioada vietii, beneficiind de drepturile aferente"
, se mentioneaza in comunicat.

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a dispus, in 8 decembrie, constituirea unui colectiv de lucru care sa elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea in MApN a animalelor de serviciu, in urma reactiilor din mass-media aparute despre situatia lui Max, cainele-veteran al Armatei romane, scrie MEDIAFAX.

Presa a prezentat, dupa parada Armatei organizata cu ocazia Zilei Nationale, situatia dificila a lui Max, cainele-veteran al Armatei Romane, care a fost diagnosticat cu o boala grava, dirofilarioza si ar fi ajuns intr-un adapost public daca o iubitoare de animale nu l-ar fi luat in grija. De asemenea, in aceasta perioada s-au deschis conturi in care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Max este singurul caine al Armatei antrenat sa detecteze explozibili in tetrele de operatiuni. A efectuat doua misiuni in Afganistan in cadrul Batalionului 2 Infanterie “Calugareni” si a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Nascut in 2009, el a fost dresat si antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Rosioara Valentin.

Citeste si:
Cu cât este plătit serviciul militar voluntar pentru românii între...
Cu cât este plătit serviciul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.