Orasenii beneficiaza de canalizare in proportie de 90%, in timp ce doar 10% din populatia de la sat are canalizare. 32% din populatie nu are acces nici la alimentare cu apa, nici la canalizare
O treime din populatia Romaniei nu are acces la reteaua de apa curenta si canalizare, iar tara noastra este pe locul al doilea in UE, dupa Polonia, ca necesar de investitii in modenizarea retelei de apa. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat, miercuri, ca doar 11 milioane de romani au acces la serviciile de canalizare, adica 52% din populatia Romaniei, in timp ce in Ungaria, de exemplu, 90% din populatie beneficiaza de apa curenta si 62% de canalizare. Demnitarul a subliniat, totodata, ca peste jumatate din volumul de apa uzata din tara este deversata in rauri fara a fi epurata in prealabil.

Potrivit unui studiu UE, Romania se afla pe locul doi, dupa Polonia, in ceea ce priveste deficitul structurilor de alimentare cu apa si de canalizare, pentru care este nevoie de investitii majore, iar Romania trebuie sa recupereze in urmatorii ani decalaje importante in raport cu tarile UE. "Pentru a putea sa ne comparam cu statele europene, Romania trebuie sa investeasca, pana in 2018, pentru localitatile cu peste zece mii de locuitori, in sectorul de apa, nici mai mult nici mai putin decat 9,5 miliarde de euro", a precizat demnitarul. Potrivit ministrului Mediului, tara noastra are o retea de canalizare de peste 18.000 de kilometri, de care beneficiaza doar 11,5 milioane de locuitori, din care zece milioane locuiesc la oras si aproximativ un milion in mediul rural. In consecinta, orasenii beneficiaza de canalizare in proportie de 90%, in timp ce doar 10% din populatia de la sat are canalizare. Totodata, doar 52% din populatia Romaniei beneficiaza si de alimentare cu apa si de canalizare, 16% dintre romani au doar apa curenta, iar 32% din populatie nu are acces nici la alimentare cu apa, nici la canalizare. Astfel, la o comparatie cu tarile din jur, in Cehia, 90% din populatie are acces la alimentare cu apa si la canalizare, iar in Ungaria, 90% din populatie are apa curenta si 60%, canalizare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.