Romania este in lume, potrivit studiilor facute de Banca Mondiala, printre tarile cu cel mai mare numar de taxe pe care o firma trebuie sa le plateasca anual. In Uniunea Europeana, din acest punct de vedere este chiar tara cu cele mai multe taxe si impozite. Numarul lor ajunge la aproape o suta mai mult decat dublu fata de tara clasata pe locul al doilea, Polonia.
Pe langa numarul de taxe si impozite pe care angajatii le platesc la bugetul de stat, la bugetele locale si drept contributii la diverse institutii publice, exista o multime mult mai mare a taxelor pe care le platesc angajatorii si firmele in general.

Chiar daca guvernul Tariceanu a uniformizat majoritatea impozitelor pe venit si profit la procentul de 16%, Romania ramane o tara in care se platesc foarte multe taxe si impozite diferite.
Contribuabilii de rand platesc in mod curent impozite diferite pe venit, pe masina si casa, pe terenuri, contributii pentru asigurarile sociale, pentru asigurarile de sanatate sau pentru somaj, taxe pentru radio si televiziune. Unii platesc si taxe de parcare sau pentru garaje, taxe pentru ambarcatiuni si altele. O firma de marime medie plateste insa, potrivit estimarilor facute in toamna trecuta de Banca Mondiala, o medie de 96 de taxe si impozite.

Pentru comparatie, tara membra a Uniunii Europene aflata pe locul doi ca numar de taxe, Polonia, are o medie de 41 de taxe pentru firme. Ungaria 24, Bulgaria 17 iar Suedia numai 2. Iar inaintea Suediei, in lume, se afla doar insulele Maldive cu o singura taxa. Doar trei tari din cele 178 luate in considerare de expertii Bancii Mondiale percep mai multe taxe pentru o firma decit Romania. Este vorba de Ucraina, Belarus si Uzbekistan. Numai la administratiile financiare exista peste 80 de tipuri de taxe, accize, redevente, contributii si impozite care trebuie platite de firme.

Nu fiecare firma le plateste pe toate, dar fiecare firma are si alte obligatii fiscale catre alte institutii ale statului, de exemplu o serie de taxe de urbanism, transport sau mediu. Expertii atrag atentia ca exista si cel putin o suta de alte tipuri de taxe prevazute de tot felul de reglementari speciale si locale. Tarife, comisioane sau timbre. Pe de alta parte, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, procentul din profit care se cheltuieste cu asemenea taxe in Romania este de 47%, ceea ce plaseaza tara undeva pe la jumatatea clasamentului mondial.

Timpul mediu anual petrecut cu calcularea, completarea formularelor si plata efectiva a acestor taxe este estimat la 202 ore. Poate parea mult dar exista tari europene unde operatiunile cu aceste plati consuma mai multe ore, in Spania aproape 300 iar in Italia 360. Numarul mare al taxelor ramine insa caracteristica iesita din comun pentru Romania in comparatiei cu restul lumii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.