Potrivit AFP este deja cunoscut faptul ca o suta de grame de produse pe baza de ciocolata consumate zilnic ajuta la scaderea tensiunii arteriale dar medicina nu cunostea pana acum efectul pe care il poate avea consumul zilnic de ciocolata neagra, in cantitate mica, bogata in cacao dar cu putine zaharuri si grasimi, a explicat dr. Dirk Taubert de la Spitalul Universitar din Cologne, principalul autor al studiului.

El a cercetat in intervalul ianuarie 2005 - decembrie 2006, influenta consumului de ciocolata in cazul a 44 de adulti cu varste cuprinse intre 56 si 73 de ani, 24 de femei si 20 de barbati cu inceput de hipertensiune. Participantii la studiu au fost impartiti in doua grupe. In primul grup, subiectii au mancat zilnic, timp de 18 saptamani cate 6,3 grame de ciocolata neagra ce continea 30 de miligrame de polifenoli (o clasa de antioxidanti cunoscuti pentru efectul lor benefic in prevenirea bolilor cardiovasculare si care se gasesc in majoritatea fructelor si legumelor), iar cel de-al doilea grup a consumat o cantitate echivalenta de ciocolata alba, lipsita de polifenoli.

Cercetatorii au constatat la sfarsitul perioadei de monitorizare ca persoanele care au consumat ciocolata neagra au inregistrat o diminuare notabila a tensiunii arteriale fara acumulare de kilograme si o schimbare a continutului sanguin de lipide si glucoza. In grupul studiat, prevalenta hipertensiunii a coborat de la 86 la 68 la suta, au spus medicii. In schimb, subiectii care au consumat doar ciocolata alba nu au inregistrat nicio modificare a tensiunii arteriale.

Citeste si:

Cercetatorii sustin ca aceasta modificare a tensiunii arteriale, chiar daca este mica este importanta, deoarece la nivel general, in randul populatiei, chiar si o reducere mica a presiunii sistolice contribuie la scaderea riscului de deces prin atac cerebral sau cardiac de la 8 la 5 la suta.

Mai multe studii publicate in ultimul an au evidentiat deja efectele anticoagulante sau dilatatoare asupra arterelor date de consumul de cacao. Potrivit unui studiu publicat la sfarsitul anului 2006 de dr. Diane Becker de la Scoala de medicina din Baltimore, cateva patratele de ciocolata neagra consumate zilnic au acelasi efect ca si aspirina in privinta efectului anticoagulant si a diminuarii riscului de blocaj arterial responsabil de crizele cardiace.

Dr. Norman Hollenberg de la Facultatea de medicina Harvard a studiat efectul dat de consumul regulat de cacao in cazul indienilor Huna din Panama constantand ca acestia nu sufera de hipertensiune arteriala si nici de degenerescenta cerebrala chiar la cea mai inaintata varsta, informeaza NewsIn.