Majoritatea romanilor doresc venituri mai mari, insa putini indraznesc sa-si renegocieze salariul, de teama consecintelor.

Inainte de a decide daca sa ceara sau nu o marire de salariu, multi dintre angajati se intreaba daca nu cumva acest lucru este riscant. Cele mai multe companii au o politica in privinta renegocierilor salariilor: fie este stabilita frecventa acestora trimestrial sau anual, fie exista o perioada in care au loc (in luna decembrie, la inceputul anului), fie sint legate de alte evenimente, cum ar fi perioadele de evaluare sau de planificare a proiectelor.

Pentru cei care lucreaza in astfel de companii nu este dificil sa gaseasca momentul oportun pentru a solicita o marire de salariu. Exista insa si firme care nu au o politica stricta in privinta negocierii salariilor. In acest caz, angajatul trebuie sa duca o munca de cercetare pentru a descoperi care este momentul oportun. "Ar trebui sa afle care au fost momentele alese de colegii mai vechi in firma pentru a initia discutii cu managerul in privinta salariilor, dupa cit timp de la venirea in companie au solicitat acestia mariri de salarii si care au fost rezultatele obtinute", spune Iulian Patrascanu, avocat in dreptul muncii.

BATNA, asul din mineca

Cel care detine puterea intr-o negociere "nu este cel mai bogat, nici cel care este mai influent, nu neaparat angajatorul, daca negocierea este salariala. Cel mai puternic este cel care are cel mai puternic BATNA (the best alternative to a negotiated agreement). Adica cel care, in ipoteza in care negocierea va esua, are cel mai putin de pierdut. Cel care are cele mai multe variante de rezerva", dupa cum spune Raluca Dimitriu, profesor doctor la catedra de drept din cadrul Academiei de Studii Economice. Inainte de a incepe o renegociere a salariului trebuie sa faci niste evaluari. Orice negociere incununata de succes se bazeaza pe informatii care trebuie sa vizeze: posibilitatile financiare ale firmei, salariile aferente unor posturi similare cu al tau, din alte companii, pozitia ocupata in organizatie, cum s-au solutionat in trecut cererile de crestere a salariului, adresate de catre alti salariati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.