Amintirea actritei Valeria Vasiliu Birlic, care, in urma cu cateva zile, la 27 iulie, parasea marea scena a vietii, la varsta de 65 de ani, in orasul Trier din Germania, unde locuia, nu poate fi evocata decat prin relatia sa cu teatrul. Si, implicit, prin acea oferta de destin care-i unea viata cu unul dintre "gigantii scenei romanesti", "regele comediei" Grigore Vasiliu Birlic

De origine germana, nascuta Nanci - in orasul de pe Bega - Valeria Vasiliu Birlic si-a cucerit locul in lumea Thaliei prin talentul si frumusetea speciala care o faceau remarcata de la primele replici. A jucat, inca din anii '60, alaturi de nume de prima marime ale genului. In filmografia lui Paul Calinescu, este semnalata prezenta sa (in 1964) in distributia filmului dupa piesa lui Tudor Musatescu, "Titanic vals", unde a evoluat alaturi de Ion Fintesteanu, Stefan Mihailescu-Braila, Misu Fotino, Coca Andronescu, Tamara Buciuceanu, Ion Dichiseanu, Grigore Vasiliu Birlic.

Trei ani mai tarziu, in 1967, pe scena Nationalului bucurestean, o regasim, in rolul Lisandrei, in prestigioasa distributie a dramei istorice "Apus de Soare" de Barbu Stefanescu-Delavrancea (regia Sica Alexandrescu), unde i-a avut parteneri pe George Calboreanu, Gheorghe Cozorici, Matei Alexandru, Ilinca Tomoroveanu, Carmen Stanescu, Draga Olteanu-Matei, Misu Fotino, Emanoil Petrut, Adela Marculescu. Piesa "Topaze", avandu-l ca autor pe Marcel Pagnol, o aducea, in 1968, tot pe scena primului teatru al tarii, in rolul lui Suzi Courtois, alaturi de Ion Fintesteanu, si marele Birlic, sub bagheta regizorala a lui Constantin Dinischiotu.

Langa un partener de viata si de scena, a carui unicitate era recunoscuta - Birlic ramane actorul inegalabil "care se naste o data la o suta de ani", si al carui geniu comic isi facea loc si in viata particulara - Valeria Vasiliu Birlic nu putea decat sa traiasca, sa viseze si sa joace la inaltimea aceluia care i-a fost harazit sa-i fie sot. Si sa sfarseasca precum o regina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.