Din acest an, fetele si baietii nu vor mai avea locuri separate la Academia de Politie. La admiterea din vara, bataia se va da pe mai putine locuri, iar probele vor fi mai stricte.

Incepind din 2006, Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti, singura de acest gen din tara, nu va mai avea locuri diferentiate pentru baieti si pentru fete, schimbind astfel o traditie veche de peste 15 ani. Inca din 1991, cind a fost infiintata Academia, fetele au avut locuri separate pe care dadeau admitere, de obicei, de trei-patru ori mai putine decit cele destinate baietilor. In urma unei decizii a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care considera sistemul de admitere la Politie discriminatoriu, Ministerul Administratiei si Internelor a stabilit ca metodologia de admitere sa fie schimbata. Pentru sesiunea 2006, Academia de Politie scoate la concurs 416 locuri, iar la cele mai importante specializari, locurile sint destinate atit fetelor, cit si baietilor, "fara discriminare". Astfel, la Politie sint 255 de locuri, la Politia de Frontiera 60 de locuri, iar la Jandarmi sint 25 de locuri, inclusiv pentru fete. Insa anul acesta concurentii se vor lupta pe mai putine locuri, avind in vedere ca anul trecut cifra de scolarizare a fost de 431 de locuri.

Ministerul nu vrea discriminare pe sex

Rectorul Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", Costel Voicu, sustine ca "nu exista nici un fel de reticente si nu avem preconceptii legate de prezenta fetelor in Academie. Noi chiar ne bucuram si este o masura foarte buna sa oferim drepturi egale fetelor si baietilor". Acesta a mai adaugat ca se asteapta ca numarul fetelor care vor veni sa candideze anul acesta sa fie mai mare si "cu siguranta vor fi si mai multe studente, care s-au dovedit de altfel la fel de bune, daca nu si mai bune decit baietii in ultimii ani". La rindul sau, secretarul de stat pe invatamint superior din Ministerul Educatiei, Dumitru Miron, a declarat ca "aceasta masura tine de strategia Academiei si de elementele specifice ei. In plus, noi nu am incurajat discriminarea pe sex".

Inaltimea minima de 1,70 metri

Modificarea modului de admitere in ceea ce priveste raportul numeric baieti - fete nu este insa singura diferenta intre anii trecuti si anul acesta. Mai exact, din 2006, "la categoria de probe fizice e putin mai ridicata stacheta. Candidatii vor trebui sa fie mult mai bine pregatiti", a declarat rectorul Costel Voicu. Mai mult, in metodologia propusa de Academia de Politie, pe care MAI urmeaza sa o aprobe, se specifica si conditia ca tinerii candidati sa aiba o inaltime minima de 1,70 metri. "Sa vedem daca va fi sau nu ridicata aceasta limitare. Oricum, metodologia este in mare aceeasi, adica, in afara de examenul medical, probele sportive ramin diferentiate."

Anul trecut, 19 fete pe loc

- 3.500 de tineri inscrisi pe 400 de locuri

- 19 fete au candidat pe un loc

- 10 baieti au candidat pe un loc

- 25 de locuri la Jandarmi doar pentru baieti

- de 3 ori mai multe locuri pentru baieti la Politie

- de 5 ori mai putine locuri pentru fete la Frontiera


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.