Consiliul se poate constitui pentru a supraveghea modul in care tutorele isi exercita drepturile si isi indeplineste indatoririle cu privire la persoana si bunurile minorului.

Pot face parte din consiliul de familie rudele, afinii, tinand seama de gradul de rudenie si de relatiile personale cu familia minorului. In lipsa acestora pot fi numite si alte persoane care au avut legaturi de prietenie cu parintii minorului sau care manifesta interes pentru situatia acestuia. Sotul si sotia nu pot fi, impreuna, membri ai aceluiasi consiliu de familie, potrivit MEDIAFAX.

Nu pot fi membri in consiliul de familie: tuturele; minorul, persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau cel pus sub curatela, persoana decazuta din exercitiul drepturilor parintesti sau declarat incapabil de a fi tutore.

Poate refuza sa faca parte din consiliul de familie cel care, din cauza bolii, a infirmitatii, a felului activitatilor desfasurate, a departarii domiciliului de locul unde se afla bunurile minorului sau din alte motive intemeiate, nu ar mai putea sa indeplineasca aceasta sarcina.

  • Alte atributii
Consiliul de familie se instituie cand minorul se afla in situatia de a se insitui tutela. Tutela minorului se instituie cand ambii parinti sunt, dupa caz, decedati , necunoscuti, decazuti din exercitiul drepturilor parintesti sau li s-a aplicat pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti

Membrii consiliul de familie trebuie sa fie prezenti la inventarierea bunurilor minorului, sunt tinuti sa declare in scris, la intrebarea expresa a delegatului instantei de tutela, creantele, datoriile sau alte pretentii pe care le au fata de minor. Daca in aceste conditii nu le-a declarat, se intelege ca au renuntat la ele. In lipsa unui tutore desemnat, daca instanta de tutela a constituit consiliul de familie, tutorele va fi numit cu consultarea consiliului de familie.

In cazul in care nu se constituie consiliul de familie, atributiile acestuia vor fi exercitate de catre instanta de tutela.

Citeste si: Intra in vigoare noul Cod Civil al Romaniei: Ce aduce nou?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.