Farmaciile nu vor mai putea fi infiintate in centre comerciale, gari si aerogari, incepand cu 2011, cand va fi introdus serviciul de permanenta in unitatile farmaceutice, potrivit noii Legi a farmaciei.
In noua forma a legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, gari si aerogari. "Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 de metri de spitalele care au compartimente de permanenta sau UPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent", a declarat astazi ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Legea include noi prevederi referitoare la serviciul de permanenta in unitatile farmaceutice. Astfel, asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei va fi obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20.000 locuitori, potrivit MEDIAFAX.

Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500 de metri de o alta farmacie comunitara, pentru evitarea concentrarii unitatilor in centrele mari.

  • Prea multe farmacii!

Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, in conditiile in care, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei, potrivit ministrului. In UE exista o farmacie la 3.400 de locuitori, iar in Romania una la 3.000, citand datele furnizate de Comisia Europeana.
  • Farmacia va fi infiintata ca o societate comerciala

Farmacia va putea fi infiintata si va functiona ca o societate comerciala in care farmacistul este asociat unic sau in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni, pentru ca farmacistul sa fie mai preocupat de buna asigurare a serviciilor din unitate, potrivit noii Legi a farmaciei.

Astfel, un lant de farmacii nu va mai putea cumpara alte unitati, decat daca are actionar majoritar farmacistii.
"In acest fel, vom readuce farmacia in mainile farmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unitatii respective", a adaugat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.