Locul 2. In ultimii 15 ani, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a facut ce au vrut el si Fondul Monetar International cu Romania

Banca Nationala e pe Lipscani, iar in Banca Nationala, undeva, la subsol, se afla Tezaurul Romaniei, adica 105 tone de aur si 16,5 miliarde de euro. Nimic, nici macar o bancnota de un leu nou, nu intra si, mai ales, nu iese de acolo fara acceptul si semnatura guvernatorului BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nu sta la subsol, calare pe lingourile care alcatuiesc tezaurul, ci la etaj, intr-un birou plin de flori - pe care din motive necunoscute, dar serioase, nu vrea sa le lase in cadru - de diplome, portrete cu predecesori ai lui in postul de guvernator (incepand cu Eugeniu Carada, numit in functie pe 11/23 aprilie 1880), un leu din aur sau dintr-un metal galben, lucios si multe alte acareturi. Scaune, fotolii, masa, masuta, birou, vitrine. Bej, maro, ocru, lemn. Leul il priveste tamp pe Isarescu, ori de cate ori acesta se asaza la birou, ca sa citeasca ziare, sa stabileasca cursul valutar sau ca sa stea de vorba cu diversi viceguvernatori, membri in consiliul de administratie si alti vrajitori ai hartiei care ne ajuta sa ne ducem traiul de pe-o zi pe alta sau pe termen mai lung.

De ce il avem pe Isarescu in buzunar

Ca guvernator al Bancii Nationale, Isarescu are ultimul cuvant in urmatoarele puncte:

1. Emisiunile de moneda. Daca pe piata apar mai multe bancnote, survine inflatia. Oamenii incep sa cumpere din ce in ce mai putin cu din ce in ce mai multi bani. Daca, din contra, pe piata apar mai putine bancnote, salariile nu pot fi platite si se face coada mare la casierie. Daca, cumva, Isarescu ia decizia de a emite leul nou, presedintele Basescu apare la miezul noptii la televizor, bucuros si mandru ca scoate de la bancomat noile bancnote semnate in prealabil de Isarescu.

2. Cursul de schimb. Banca Nationala stabileste scriptic un curs de referinta. Daca ea incepe sa cumpere lei de pe piata, euro cade, iar exportatorii incep sa tipe, asa cum au facut-o acum cateva luni. Cele cateva sute de mii de IMPEX SRL-uri pe care se bazeaza o buna parte din economia romaneasca incep sa dea rateuri, platesc mai prost, milioane de angajati saracesc. Daca, dimpotriva, BNR incepe sa vanda lei (sau sa cumpere euro), leul cade, exportatorii prospera, dar romanii se aleg cu preturi mai mari la masina de calcat sau frigider, de la o saptamana la alta.

3. Supravegherea creditelor. Cu stiloul si comunicatul de presa, Banca Nationala influenteaza decisiv dobanzile celor 39 de banci comerciale care lucreaza cu publicul si firmele. Cu alte cuvinte, dobanda cu care poti cumpara masina de calcat (straina sau romaneasca, de asta-data) depinde de Mugur Isarescu, la fel ca si cea pe care o obtii daca depui 1.000 de lei noi in orice banca din Romania.
Are de dat cuiva socoteala Isarescu in legatura cu ceea ce face cu banii nostri? In Romania, nu. Scrie in lege: "BNR sprijina politica economica generala a statului, fara prejudicierea indeplinirii obiectivului sau fundamental privind asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor". Daca Isarescu vrea, bine. Daca nu, nu. Sau, mai exact si mai la vale: "BNR si membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instructiuni de la autoritatile publice sau de la orice alta institutie sau autoritate".

Ce are-n buzunar Isarescu

Hartii de proprietate pentru cateva hectare, in Dragasani, vie dinaintea filoxerei. Tidula de fost sef al Federatiei Romane de Sah, o alta de doctor in economie. Un certificat de nastere de acum 56 de ani si legitimatia de membru al selectului si ezotericului Club de la Roma.

Isarescu ii arunca in trecere o privire leului de aur de pe birou. Leul, nimic. 15 ani a facut ce a vrut el, Isarescu. Si ce a vrut el, Isarescu? Banca Nationala a Romaniei a iesit prost la capitolul transparenta a deciziilor, la un moment dat, intr-un studiu serios, dar guvernatorul si apropiatul lui colaborator, Adrian Vasilescu, au explicat ca nu au interesul sa transmita mesaje prea clare intr-o piata aflata la cheremul speculantilor si intr-o economie a furtului si a cadoului politic. Citatul favorit al lui Isarescu ii apartine lui Alan Greenspan, omologul lui de la "Fed", Banca Centrala a SUA: "Daca ati inteles mai mult de 20 la suta din ceea ce am spus inseamna ca am gresit expunerea". Ii cerem un citat din care sa nu intelegem absolut nimic si raspunde: "(...) Basel II (...)". Basel II este un acord al BIS (Banca Internationala a Reglementelor), care traseaza liniile de control al bancilor din toate tarile civilizate, in scopuri ca al stabilitatii pietei financiare. "Am vrut sa spun ca nu sunt de capul meu", explica guvernatorul.

Acordului de la Basel i se mai adauga alte afilieri: Fondul Monetar International si Clubul de la Roma, al carui membru activ este. Organizatie despre care detractorii spun ca reprezinta un grup international mic, dar foarte puternic de interese, iar admiratorii afirma ca este un liant de neinlocuit in materie de politica economica mondiala.

In 1990, Isarescu a gasit gol Tezaurul

Romaniei. "Banii se dusesera pe acadele, importuri, exact asa cum a scris presa", explica el. Timp de 15 ani, guvernatorul a tinut tara intr-o stare de derapaj inflationist controlat, ferindu-ne - uneori, impotriva guvernelor in exercitiu - de falimentul statal prin care a trecut Bulgaria in ultimii cativa ani. FMI a aprobat directia in care ne-a dus BNR. Intre timp, tezaurul s-a umplut de euro si de aur. Acum, s-a terminat. Isarescu a anuntat ca BNR va cumpara si vinde valuta pentru profitul propriu. E clar, leul e, atat cat se poate prevedea, stabil.

Care a fost cel mai prost prim-ministru cu care a colaborat guvernatorul Isarescu? "Isarescu", raspunde Isarescu, referindu-se la anul de gratie 1999-2000, cand a preluat aceasta functie. Dar cel mai bun? Guvernatorul face un gest evaziv, zambeste: toti ceilalti au fost buni...

Ce avem noi in buzunare

Acum cateva zile, guvernatorul BNR a mai pus un bat in roatele bancilor comerciale, care vor acorda mai greu credite in euro romanilor. De ce? Isarescu a iesit pe toate posturile si a spus: stati linistiti, la sfarsitul anului veti putea face imprumuturi in lei. Prognoza sigura? Vezi coloana alaturata. Leul nou? O chestiune de prestigiu. Nu puteam intra in zona euro cu cea mai devalorizata (mica) moneda din lume. Isarescu va arata si motivele, si costurile operatiunii. Deocamdata, bancnotele noi ale lui Isarescu ne fosnesc tentant in portofele. Falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legii.

"Am coborat in tezaur sa vad pe ce ma bazez si nu mai era nimic"

Care e primul lucru pe care-l faceti dimineata?
Citesc presa.

Si cursul valutar?
Ma uit si la curs, dar nu in primul rand.

Care a fost momentul in care ati devenit bancher?
Eu de formatie nu sunt bancher. Am lucrat in cercetare economica. Noi eram obligati sa intelegem ce se intampla dincolo, in tarile capitaliste (inainte de 1989 - n.r.). Formatia academica m-a ajutat foarte mult. Nu aveam inertii de economie centralizata. Dar bancher n-am fost.

Cand v-ati simtit bancher pentru prima data?
In momentul in care m-am asezat pe scaunul de aici. N-am avut incotro. Am fost sunat cu doua luni inainte. Era in martie 1990. Eu eram in America atunci, inclusiv dintr-o mica dezamagire. S-a cerut un material legat de cursul valutar. Eu am venit cu niste propuneri - imi dadusem doctoratul pe aceasta tema. Spuneam ca daca se mentine cursul supraevaluat din vremea comunistilor (12 lei dolarul - n.r.), o sa pierdem rezerva internationala intr-un an si jumatate. L-am prezentat si la BNR si sa vedeti ce m-au mustruluit. Eu imi reprosez ca am fost prea optimist. Rezerva s-a pierdut in sase luni.

Cine v-a dat vestea ca ati fost numit guvernator al BNR?
Premierul care m-a chemat era Petre Roman.

Care a fost primul lucru pe care l-ati facut la BNR?
Dupa ce am fost numit, am mers prin toata banca si am dat mana cu toti oamenii. Si am coborat si in tezaur, sa vad pe ce ma bazez. Atunci m-am simtit pentru prima oara guvernator. Am vazut o camera goala in care mai era doar rezerva de aur. Ca sa va inchipuiti, 62 de tone de aur inseamna o movilita ceva mai mica decat aceasta masa. Mi-am zis ca trebuie sa refacem rezerva. Nu mi-am inchipuit ca o sa fie atat de greu, dar acum avem prea mult.

O sa intrati in politica?
Simt nevoia sa fac o precizare. In 2000, cand am fost prim-ministru, desi se spune ca eram premierul Conventiei, eu eram un premier independent. Daca e vorba sa intru in politica, nu ca independent, probabil cand o sa plec de aici...

O sa plecati vreodata de la BNR?
Ei, asta-i culmea. Nu sunt aici pe viata. Nici nu vad motive sa nu fie promovata si alta persoana. Cat timp am realizat un lucru la care am tinut sentimental: sa nu plec de la BNR cu o coada asa lunga a leului, care m-ar fi urmarit toata viata.

Ce le recomandati celor care vor sa ia un credit acum? Sa-l ia in lei sau in valuta?
Eu le-as recomanda sa nu ia niciun credit acum. Sa mai astepte cateva luni, cand dobanzile se vor alinia la culoarul de inflatie de 5%.

Dumneavoastra platiti rate la leasing. Finantarea e in lei?
M-ati prins aici. (Rade) Eu le-am spus ca vreau leasing in lei. Dar nu aveau. Cand vor introduce finantari in lei, ori il schimb, ori dau banii inapoi. A implinit fiul meu 18 ani. I-a luat taica-sau masina.

Ce spun altii despre el

Romanii au reusit sa invinga 15 ani de guvernari cvasiostile, avand un singur pol de stabilitate in guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Recunosc fara placere, fiindca am impresia uneori ca singura activitate a comitetului de supraveghere de la institutia domniei sale este domnul Vantu. Puterea lui Isarescu este enorma, daca ar fi sa fac eu un top al celor mai puternici romani, l-as pune pe primul loc. A reusit sa salveze in cateva randuri economia romaneasca de la dezastru.
Sorin Ovidiu Vantu, in exclusivitate pentru EVZ

Probabil ca multi dintre partenerii sai nu ii inteleg nici strategia, nici tactica, motiv bun pentru ca guvernatorul sa stea, din cand in cand, in luminile rampei, pentru a-si explica, amuzat, miscarile. Chiar aceasta explicatie este parte din joc... Problema sa este ca nu prea are parteneri pe masura in nici o alta organizatie din Romania.
Andreea Rosca, "Capital", 24 februarie 2005

Momentele puterii

Omul care a devalorizat de 2.500 de ori leul vechi si a introdus leul nou
1971 - seful echipei de cercetare a World Economy Institute (Institutul de Economie Mondiala) din Bucuresti. Ia contact cu tarile cu economie de piata. Conform unei afirmatii a generalului de Securitate Iulian Vlad, multi dintre angajatii World Economy Institute colaborau cu DIE.
1989 - doctor in economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb"
1990 - scurt popas la Ambasada Romaniei in SUA
1990 - este numit guvernatorul BNR, intr-un moment in care toata rezerva valutara a lui Ceausescu se dusese pe importuri
1997 - incepe sa controleze cantitatea de bani pusa in circulatie
1999 - decide inchiderea Bancorex
1999, noiembrie - premier al Romaniei, dupa mineriadele de la Costesti si Stoenesti. Emil Constantinescu si Mircea Dinescu reusesc sa-l convinga, la restaurantul Picolo Mondo, sa preia portofoliul lui Radu Vasile
2000 - elaboreaza strategia enconomica de aderare la Uniunea Europeana. Strategie care este urmata de guvernele Nastase si Tariceanu pana in ziua de azi
2000 (noiembrie) - candideaza la prezidentiale, ca independent sustinut de CDR 2000. Obtine 9,54a in primul tur, dupa ce anterior se bucurase in sondaje de 20 la suta din sustinerea populatiei. Motivele: impartirea voturilor electoratului de dreapta intre el si Theodor Stolojan si guvernarea sinucigasa a Conventiei Democrate.
2005 - Pe 1 iulie introduce leul nou, dupa liberalizarea contului de capital. Duce o politica activa in privinta dobanzilor acordate la credite, a sigurantei bancilor, afirma ca a renuntat sa ajusteze cursul leului si ca va cumpara si vinde valuta doar pentru profitul Bancii Nationale, adica pentru marirea rezervei.

CE SE STIE MAI PUTIN

Guvernatorul si Cramposia
Pe langa sah si trecut (mai ales al Bancii Nationale), marea pasiune a guvernatorului BNR este vinul de Dragasani.

Mai exact, Cramposia, un soi vechi, romanesc. Isarescu il cultiva pe patru hectare pe care le detine la Dragasani. "Il iubesc de cand eram copil". Chiar asa?! De la ce varsta a luat-o cu Cramposia? "Ei, mai intai cu strugurii. Sunt frumosi. Cand sunt copti devin galbui si pistruiati. Ii agatam in pod cand eram mic, sa se usuce, pana aproape deveneau stafide."
Vinul de Dragasani al lui Isarescu este vestit printre prieteni si invitatii straini, pe care ii regaleaza cu cate-o sticla. Vecinii spun ca il vad mereu pe Isarescu, in trening sau mai des intr-un halat, dand cu sapaliga printre araci, desi s-ar fi asteptat sa-l zareasca la umbra, cu un tratat de Milton Friedman in mana.

Guvernatorul are planuri mari cu a sa Cramposie: "Ma pregatesc si pentru piata internationala. Le-am promis prietenilor mei ca in 2007 planuiesc o lansare speciala. Poate o sa-i zic "Leul greu - recolta 2007"."
Cramposia este un soi traditional romanesc, aproape distrus de filoxera de la 1890. Regretatul Radu Anton Roman ii deplangea lipsa, in detrimentul banalului Sauvignon sau al Feteascai internationale. Cu cele 15 hectare ale lui, Isarescu se joaca cu un posibil brand de tara.

Notele lui Mugur Isarescu

Locul 2, media 8,56
Avere: 5,25
Isarescu a incasat anul trecut de la BNR 2,977 miliarde de lei vechi, adica 73.448 de euro (6.200 pe luna). Detine, cu sotia, cateva hectare de teren la Gruiu (Ilfov) si Dragasani, un apartament in Bucuresti si doua case la Gruiu si Dragasani, un autoturism Eagle si o barca cu motor Delta, diverse bunuri in valoare de 64.000 de euro, sapte din zece parti la MaR SRL.

Influenta: 9,50
Carisma si profesionalismul fac din guvernatorul BNR un partener de discutii nu numai pentru liderii politici autohtoni, ci si pentru importanti reprezentanti ai finantelor internationale

Acces la decizie: 10,00
Banca Nationala ia decizii independente de cele ale executivului, are scopuri monetare proprii, are impact asupra buzunarului oricarui roman.

Notorietate: 9,50
15 ani in aceeasi functie si o campanie electorala, in 2000, fac din Mugur Isarescu un personaj celebru in ciuda discretiei si a mesajului criptic.

IN "EVENIMENTUL ZILEI"

Guvernatorul prezicator
12 octombrie 2000: "Nu am cum sa stau deoparte!" Isarescu explica motivele care l-au facut sa candideze la prezidentiale in calitate de independent sustinut de Conventia Democrata: peste sapte sute de mii de semnaturi pentru participarea la prezidentiale. Se va clasa pe locul al patrulea, cu ceva mai putin de 10 procente.
18 septembrie 2001: "Ziua E" ne priveste si pe noi. Guvernatorul BNR transmite semnale referitoare la intrarea in circulatie, pe 1 ianuarie 2002, a monedei euro.
30 mai 2002: "Dupa atacul dinspre guvern urmeaza faza pe parlament: PSD il ia in suturi pe Isarescu". Nastase critica in guvern si parlament politica monetara a lui Isarescu. Isarescu ii da lui Nastase un raspuns evaziv. Situatia e in sine relevanta pentru independenta BNR.
14 iulie 2002: "Mugur Isarescu: "Pana la sfarsitul anului 2004, euro va deveni moneda de referinta pentru leu"". Predictia s-a adeverit mai devreme de termen.
20 noiembrie 2002: "In 2004 vom avea inflatie sub 10%". Institutul National de Statistica a raportat, la inceputul lui 2005, o inflatie de 9,3 la suta.
16 octombrie 2003: "Transa FMI nu aduce economia de piata". Din nou impotriva curentului, Isarescu contrazice declaratiile triumfaliste ale ministrului de externe din guvernul Nastase, Mircea Geoana, care spusese ca ultima transa de imprumut va conta "enorm de mult" pentru Raportul de tara al Romaniei la UE.
25 martie 2004: "Isarescu: Privatizati CEC!" Guvernatorul e nemultumit de controlul politic al Casei de Economii si Consemnatiuni. Peste un an, o comisie de privatizare pune la cale vanzarea a 50-75 la suta din actiunile acesteia.
1 iulie 2005: "Bine ai venit, leu nou!" EVZ marcheaza trecerea la leul nou printr-o serie de explicatii utile referitoare la cele 610 tone de monede si 155 de tone de bancnote introduse in circulatie.

Puncte tari

EXPERT. Isarescu face aceeasi meserie de 15 ani si a intrat in diferite asociatii ale somitatilor financiare mondiale. Cu stiinta pe care o detine, poate invarti pe degete guvernantii pe care i-a schimbat in tot timpul scurs de la numirea ca guvernator.
FERMECATOR. Guvernatorul BNR poseda o specie aparte a carismei, care imbina moliciunea aparenta cu umorul lejer, cu ironia secreta si cu bune maniere carora e greu sa nu le cazi prada. Cu acest amestec a inmuiat mai-mari ai Romaniei si parteneri internationali.
MODEST. Cea mai mare parte a interviului acordat EVZ s-a referit la maestrii lui, dintre care l-a evidentiat pe Costin Murgescu. Nu a facut vreo referire cunoscuta la capacitatea de a influenta destine care-l caracterizeaza.

Puncte slabe

EXPERT. Calitatea guvernatorului este si un defect. A povestit EVZ cum prima problema pe care a avut-o ca premier, in 1999, a fost un baraj care cedase. A trebuit sa se bizuie pe membri ai executivului mai informati in materie.
ELITIST. Nu are vocatia lui Traian Basescu de a cataliza masele si nici blandetea paternalista a lui Ion Iliescu. In cazul in care se gandeste serios sa intre in politica, ar trebui sa se gandeasca sa devina primul lider marcant care-si asuma distanta de mase, existenta pana acum doar sub forma de carenta a oamenilor politici romani.
CRIPTIC. Multe dintre deciziile pe care le-a luat in fruntea Bancii Nationale pot deveni usor obiectul unei polemici politice. Lui Isarescu i-ar fi foarte greu sa dovedeasca faptul ca are dreptate inaintea publicului larg.

Tendinta

Stationar
Egal cu sine insusi in tot timpul scurs dupa 1989, Mugur Isarescu nu-si doreste si nu are nevoie de o ascensiune pe scara puterii politice, cu care s-a jucat asa cum i-au dictat calculele financiare ori de cate ori a dorit. Nimic nu pare a-i ameninta pozitia si numai reintrarea in politica l-ar putea propulsa mai sus.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.