Aproape un sfert dintre tinerii romani care si-au inceput viata sexuala cred ca tantarul poate transmite HIV, in timp ce 16% nu au utilizat niciodata prezervativul, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii.

Potrivit studiului realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii - ARPS, aproximativ 62% dintre tinerii chestionati au declarat ca si-au inceput viata sexuala.

Cu toate acestea, in ceea ce priveste utilizarea prezervativului, 27% dintre tineri declara ca nu au folosit prezervativul la primul contact sexual, 32% dintre ei motivand ca a fost ceva neprevazut. Alti 29% pun acest fapt pe increderea in partener, iar 15% sustin faptul ca pur si simplu nu s-au gandit sa foloseasca protectie.

70% dintre tinerii care au folosit prezervativul la primul contact sexual l-au folosit pentru evitarea unei sarcini nedorite, in timp ce doar jumatate s-au gandit la evitarea unei infectii cu transmitere sexuala.

  • 16% dintre tinerii romani nu au folosit niciodata prezervativul

16,3% dintre respondenti au declarat ca nu au folosit niciodata prezervativul. Acestia reprezinta o categorie cu risc ridicat de contractare a infectiilor sexuale, in conditiile in care comportamentul este cumulat cu tendinta de a avea relatii ocazionale, potrivit ARPS.

  • Tinerii romani: Tantarul transmite HIV

Mai mult, nivelul de informare al tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuala este insuficient, in conditiile in care aproape un sfert dintre tineri cred ca tantarul transmite HIV, 19% dintre tineri inca mai cred ca HIV se transmite prin sarut, iar 8,7% daca dai mana cu cineva. Aproximativ 28% dintre tineri cred ca prin evitarea intepaturilor de tantari se reduce riscul infectarii cu HIV.

Potrivit reprezentantilor ARPS, concluziile studiului subliniaza necesitatea unor proiecte de educatie sexuala.

Cercetarea realizata de ARPS privind „cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani privind bolilori cu transmitere sexuala si consecintele practicarii sexului neprotejat" a fost realizata pe un esantion de 1.325 de tineri din mediul urban si rural.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.