Hidrologii au prelungit avertizarea cod rosu de depasire a cotelor de inundatie si atentie, pana joi, ora 10.00, pe raul Prut, sectoarele Stanca Aval-Dranceni (jud. Botosani, Iasi, Vaslui), Sivita-Dunare (jud. Galati) si pe sectorul Sendreni-Dunare al raului Siret (jud. Galati).

Fenomenele vizate sunt depasirea cotelor de inundatie si atentie, cu scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie cu efect de inundatii locale, potrivit INHGA.

Hihdrologii au prelungit si codul portocaliu pe sectorul Falciu-amonte Oancea al raului Prut, aferent judetului Galati.
De asemenea a fost instituit cod portocaliu pe raurile cu principalii afluenti Somesul Mic (jud. Cluj), Bistrita (jud. Bistrita Nasaud), Somesul Mare (jud. Bistrita Nasaud), Lapus (jud. Maramures) si pe bazinele superioare ale raurilor Crasna, Barcau (jud. Salaj), Crisul Rpedede (jud. Cluj), Crisul Negru (jud. Bihor), Crisul Alb (jud. Hunedoara si Arad), Timis, Barzava, Nera, Caras (jud. Caras Severin), Petris, Troias, Strei (jud. Hunedoara), Aries (jud. Alba), Gurghiu, Niraj (jud. Mures), Tarnava Mare, Tarnava Mica, Olt (jud. Harghita), Suceava, Moldova (jud. Suceava), Bistrita (jud. Suceava, Neamt, Harghita), Trotus (jud. Bacau).

Se mentine codul galben pe raul Olt, pe sectorul Podu Oltului Hoghiz (jud. Harghita si Covasna), precum si pe afluentii sai, pe raul Barlad si afluentii sai (jud. Iasi, Vaslui si Galati), pe Baseu (jud. Botosani), Jijia si afluentii sai (jud. Botosani si Iasi), pe Prut, pe sectorul Oroftiana - amonte acumularea Stanca Costesti (jud. Botosani).

In plus, se instituie cod galben in bazinele mijlocii ale raurilor Somes - aval Dej, Crasna, Barcau, Crisuri, Bega Veche, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu - amonte Sadu, Cibin si pe cursurile superioare ale raurilor Arges, Dambovita, Ialomita, Prahova, Buzau, Putna.

Cod portocaliu de ploi

  • 170 de case din R. Moldova au fost inundate

170 de case din satul Nemteni, situat in Republica Moldova, au fost inundate, dupa ce nivelul Prutului a crescut cu cativa metri, relateaza Info-Prim Neo. Premierul Vlad Filat a plecat in regim de urgenta pentru a inspecta situatia la fata locului.
Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

apa a ajuns in gospodariile oamenilor marti seara, in jurul orei 22.00, a anuntat primaruli de Nemteni, Gheorghe Mardare.
Potrivit secretarului Primariei, Valentina Doronceanu, in anumite locuri apa atinge chiar doi-trei metri adancime. Multe din cele 170 de case sunt pe punctul de a se darama. Apa continua sa inainteze, iar in zona se poate ajunge doar cu barca.

Ofiterul de presa al Serviciului Protectiei civile si Situatiilor Exceptionale, Dorina Cruc, a anuntat ca a fost convocata de urgenta Comisia pentru Situatii Exceptionale
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.