Prim-solista Teatrului National de Opereta Amelia Antoniu are o evolutie favorabila, duminica dimineata fiind din nou deconectata de la aparate, in timp ce Alice Preda se afla in continuare in stare grava, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar, Bogdan Popescu.
"Amelia e intr-o stare similara cu cea de ieri (sambata-n.r.), cand a respirat cateva ore fara aparate. A fost reconectata din motive de siguranta, iar in aceasta dimineata a fost deconectata din nou. Ea este in continuare ntubata deoarece medicii sunt foarte precauti si vor sa o detubeze in momentul in care sunt absolut siguri ca poate respira si nu va mai fi necesara re-intubarea sa", a declarat Bogdan Popescu, relateaza NewsIn.

Cea de-a doua pacienta, Alice Preda, este in continuare in stare foarte grava, ventilata artificial, cu insuficienta multipla de organe si in coma. Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar a mai declarat ca situatia acesteia este similara cu cea de sambata.

Cele doua paciente au fost transferate in stare foarte grava de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar in noaptea de marti spre miercuri, fiind internate la Terapie Intensiva. Cele doua femei fusesera supuse pe 19 aprilie unor interventii chirurgicale minore la sectia de ginecologie a CF2, in urma operatiilor starea celor doua paciente agravandu-se rapid.

Ministerul Sanatatii a anuntat vineri ca datele din ancheta preliminara efectuata, vineri, la Spitalul CF2 din Capitala, indica posibilitatea unei infectii nosocomiale, care va putea fi confirmata sau infirmata odata cu obtinerea rezultatelor finale ale analizelor de laborator.

Directorul spitalului CF2, Constantin Tanase, a fost demis, vineri, de ministrul Transporturilor Radu Berceanu. Blocul operator al sectiei de ginecologie a fost inchis odata cu declansarea anchetei desfasurata de Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica si Ministerul Transporturilor.[Solista Operetei, in coma]

  • Sotul Ameliei Antoniu spera ca Parchetul sa se autosesizeze cu privire la situatia de la CF2
Sotul Ameliei Antoniu, internata la Spitalul Universitar din Capitala dupa ce a suferit o interventie minora la Spitalul CF2, spera ca Parchetul sa se autosesizeze in privinta situatiei de la spitalul administrat de Ministerul Transporturilor.

"Cu siguranta cei vinovati vor fi trasi la raspundere. Sper sa se autosesizeze si Parchetul. Imbucurator e ca au oprit acest focar, au inchis sectia si au demis managerul", a declarat sotul Ameliei Antoniu.

Niculae Gament Antoniu spune ca sotia sa se simte mai bine si e constienta, dar ca situatia nu e inca rezolvata deoarece plamanii ii functioneaza doar in proportie de 30%.

"Nu avem un rezultat sigur, banuim ca a fost acel stafilococ auriu si ar mai fi un bacil gram negativ", a precizat Niculae Gament Antoniu cu privire la infectia care a provocat starea sotiei sale.

Sotul celeilalte paciente care este internata la Spitalul Universitar, Gabriel Preda, a declarat la Realitatea TV ca va da in judecata spitalul CF2.

  • Noi cazuri de paciente infectate la Spitalul CF2 incep sa iasa la iveala

O femeie care a venit la Spitalul Universitar pentru a sustine familiile celor doua paciente internate in coma spune ca sora sa a trecut printr-o situatie similara in iunie 2009, cand atat ea, cat si nou nascutul sau au fost infectati cu stafilococul auriu.

"Sora mea a nascut prin cezariana la CF2, iar dupa operatie atat ea, cat si bebelusul, nascut la 7 luni, au fost infectati cu stafilococul auriu. Sora mea nu a trecut prin clipe atat de grele, insa nepotul meu a fost internat la un alt spital si a stat intubat timp de doua luni de zile"
, a povestit pentru Realitatea TV Florica Popescu.

Femeia a precizat ca a venit la spital pentru a sustine familiile celor doua paciente internate in stare grava si ca daca acestea vor dori sa sesizeze autoritatile in legatura cu ceea ce se intampla la spitalul CF2 familia sa se va alatura demersului.

In urma cu o luna de zile au existat probleme la sectia de neonatologie a Spitaluli CF2, unde trei bebelusi au contractat o infectie nosocomiala. Imediat sectia a fost dezinfectata, iar bebelusii s-au vindecat, spun reprezentantii spitalului.


  • Geza Molnar: La CF2 este fara indoiala vorba de o situatie produsa din cauza asistentei medicale

Consilierul ministrului Sanatatii Geza Molnar a declarat ca in cazul situatiei de la CF2 este fara indoiala vorba despre o iatrogenie, situatie produsa din vina asistentei medicale, si ca demiterea directorului spitalului nu va rezolva problema.

"Fara niciun dubiu s-a intamplat in blocul operator de la ginecologie, aici nu avem niciun dubiu. Cele doua examinari minore au fost produse de acest personal. Cele doua paciente au avut interventii la un interval de o jumatate de ora, iar manifestarea clinica a consecintelor interventiilor ginecologice a fost identica la cele doua persoane in soc toxico-septic", a declarat Geza Molnar la Realitatea TV.

Potrivit consilierului raman de lamurit doua lucruri cu privire la modul de infectare, daca a fost cauzata de instrumentarul utilizat in operatie sau este vorba de natura substantelor folosite - narcotic si solutia perfuzata.

"Din punct de vedere profesional si juridic indubitabil este vorba de o iatrogenie, adica stare produsa din cauza asistentei medicale. Trebuie sa lamurim problema serului fiziologic folosit pentru ca fenomenul s-a intamplat la un timp foarte scurt, deci nu provine din mediu", a explicat Geza Molnar.

Potrivit dictionarelor medicale, iatrogenia se defineste prin starea reactiva determinata de atitudinea gresita a medicilor si personalului sanitar.

Molnar a precizat ca in prezent urgenta nu o reprezinta stabilirea tipului de bacterie sau virus care a produs infectia, ci tratarea celor doua paciente. "Indubitabil e vorba de o iatrogenie, fie nu a fost respectat protocolul de dezinfectare si sterilizare, fie e problema aprovizionarii unitatii sanitare", a mai spus consilierul ministrului Sanatatii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.