Toate cadrele didactice vor beneficia de majorarea salariala de 17% prevazuta in Legea unica, iar sporul de 33%, de care beneficiaza unii profesori in baza sentintelor judecatoresti, va fi esalonat, a declarat premierul Emil Boc.

"Noi am propus si propunem in continuare urmatoarele: aplicarea Legii salarizarii, care vizeaza o crestere cu 17% inca din 2008 a salariilor profesorilor. Sentintele judecatoresti, acolo unde exista, isi urmeaza cursul firesc si sunt esalonate conform graficului prevazut de lege si ne asiguram ca toti profesorii sa aiba asigurata resursa financiara pentru plata salariilor asa cum scrie in Legea salarizarii unitare", a spus Boc sambata, in cadrul videoconferintei cu prefectii de la Palatul Victoria, potrivit NewsIn.

Boc a amintit ca din majorarea salariala de 50% votata de Parlament in toamna anului 2008, 17% s-a aplicat pentru toate cadrele didactice inca din noiembrie 2008. Diferenta de 33% nu s-a mai acordat pentru ca nu au existat resurse financiare, dar si din cauza crizei economice, a spus el.

"Legea care viza majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost abrogata prin Legea unica a salarizarii. Pe parcursul anului 2009 au aparut insa situatii in care, prin sentinte judecatoresti, unii profesori au obtinut si majorarea cu 33% a salariului, pana la 50%"
, a spus prim-ministrul.

Boc a precizat ca bugetul de stat pe anul 2010 nu prevede sumele pentru acordarea majorarilor de 33% decise de instante, iar economia Romaniei nu a crescut cu 33% "peste noapte" pentru ca Executivul sa poata majora salariile cu un procent similar.

Sindicalistii din Educatie au declarat, la finalul intalnirii care a avut joi la Palatul Victoria cu reprezentantii Executivului, ca protestele vor lua amploare pentru ca reprezentantii Executivului nu au venit cu solutii. Protestatarii sunt nemultumiti de reducerea numarului de posturi din sistem, diminuarea veniturilor, pierderea unor drepturi si de neaplicarea hotararilor emise de instantele de judecata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.