Din estimari, peste 1,2 milioane de romance cad victime ale violentei domestice in fiecare an, iar mai putin de 1% intra in statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plangeri impotriva agresorului, releva un sondaj CURS realizat in 2008 si pe care il aduce in discutie publicatia Gandul.
Aceasta trista realitate nu este dezbatuta foarte des in spatiul public iar, ceea ce este cu atat mai grav este faptul ca, la nivelul culturii de masa din Romania, bataia este considerata un eveniment “normal”. Cele mai multe dintre femeile agresate pastreaza tacerea in legatura cu evenimentele brutale prin care trec.

Oficial, 8000 de femei sunt agresate de soti, concubini ori parteneri, dar neoficial numarul lor bate milionul anual. Diferenta vine din numarul femeilor care nu fac plangere la politie si cele care vin lunar la camera de garda a spitalelor de urgenta, ori merg direct la Institutul National Medico-Legal pentru un certificat constatator, subliniaza Gandul.ro.

Martore mute ale calvarului, unele dintre femei nu mai ajung la spitale, si nici la politie. Ci direct la cimitir. 723 de decese s-au inregistrat si raportat in perioada 2004 - 2009, primul semestru si apar in evidentele Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF), acolo unde sunt contabilizate si cele 53. 720 de cazuri de violenta in familie, contabilizate pentru aceeasi perioada.

Din acest motiv, doua asociatii care lupta impotriva inechitatilor din societatea romaneasca A.R.T. Fusion si FILIA organizaeaza, in perioada 6-8 martie, mai multe actiuni menite a-i sensibiliza pe oameni, cu prilejul Zilei Internationale a Femeii, care ar trebui sa fie un prilej de reflectie asupra inegalitatilor dintre femei si barbati.

Participantii si participantele la aceste actiuni vor iesi in strada pentru a condamna discriminarea de gen, violenta domestica, hartuirea sexuala, diferentele salariale dintre femei si barbati si cateva din stereotipurile de gen. Actiunile se vor desfasura in zilele de 6, 7 si 8 martie la metroul Bucuresti si in pasajele de la Universitate si Piata Unirii. Participantii vor purta tricouri inscriptionate cu diverse mesaje ca „MA RESPECTI DOAR DE 8 MARTIE”.

Totusi, dupa cum arata Gandul.ro, dand exemplul Frantei, este nevoie mai ales de hotariri legislative ferme care sa condamne hartuirea si bataia conjugala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.