Compania Babel Communication cere in instanta despagubiri de 400.000 de lei de la Institutul Cultural Roman (ICR), pentru folosirea neautorizata a unor filme ale lui Gopo la un festival din Suedia, ICR sustinand insa ca drepturile de autor pentru marca Gopo se aplica doar pe teritoriul Romaniei.

"Pentru difuzarea filmelelor lui Gopo, care trebuie sa precizez ca a avut un caracter cultural, nicidecum comercial, am cerut acceptul Arhivei Nationale de Film si Centrului National al Cinematografiei. In plus, Arhiva Nationala de Filme ne-a informat ca a achizitionat, de la vaduva regizorului Ion Popescu Gopo, in 2001, drepturile de autor asupra filmelor si desenelor marca Gopo. Este adevarat ca exista un contract de cesiune intre Babel Communications si Arhiva Nationala de Filme, iar compania a inregistrat la OSIM desenul cu omuletul Gopo, insa drepturile lor se extind numai pe teritoriul Romaniei", a precizat, pentru NewsIn, secretarul general al ICR, Dan Croitoru.

Potrivit reprezentantului ICR, utilizarea filmelor s-a facut, de asemenea, in baza Ordonantei 39/2005. "Filmele de toate genurile, lungmetraje si scurtmetraje de fictiune, documentare sau de animatie, precum si materialele lor primare de imagine si sunet, mixajele de sunet realizate pana in anul 1997 cu finantare de la bugetul de stat, de la bugetul unor unitati de stat sau de la bugetul Centrului National al Cinematografiei, se afla in proprietatea publica a statului", se arata in ordonanta respectiva.

Reprezentantii Babel Communication spun, insa, ca nu este vorba despre nicio lacuna in documentatie. "Departamentul juridic al companiei are toate documentele necesare pentru proces, tot ce atesta ca noi detinem drepturile de autor pe marca Gopo", a spus directorul companiei, Calin Diaconu.

Ocazia cu care au fost folosite o serie de filme de animatie realizate de Ion Popescu Gopo a fost Festivalul EasternXpress de la Uppsala, Suedia, derulat in luna octombrie a anului trecut.

Babel Communications a introdus actiunea impotriva Institutului Cultural Roman (ICR), prin care cere despagubiri, pe 30 decembrie 2009, la Tribunalul Bucuresti. Primul termen a fost stabilit de instanta pentru 2 martie.

Ion Popescu-Gopo (1923-1989) a fost unul dintre cei mai importanti cineasti romani, care si-a castigat celebritate mondiala datorita personajului de animatie ce a ajuns sa-i poarte numele. Palme d'Or-ul Festivalului International de Film de la Cannes i-a fost acordat in 1957, pentru pelicula "Scurta istorie". Gopo da si numele galei premiilor din cinematografia romaneasca, organizata din 2007 de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, dupa modelul Oscarurilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.