Testul poate releva prezenta noii gripei prin recoltarea de secretii nazale in doar cateva minute. Testul se gaseste deja in mai multe lanturi de farmacii si se poate face si de acasa, pretul produsului fiind de aproximativ 50 de lei.

Testul rapid pentru gripa A si B este un test in vitro pentru detectarea calitativa de antigene ale gripei de tip A si B (nucleoproteine) extrase din probe respiratorii. Testul poate detecta nucleoproteinele din diferite subtipuri ale gripei de tip A independente de proteinele superficiale H si N (inclusiv H1N1 si H3N2).

Testul pentru depistarea gripei se gaseste si in toate farmaciile Dona din luna decembrie a anului trecut. "Nu ne-am propus un target de vanzari pentru acest produs, ci ne dorim sa venim in intampinarea pacientilor nostri. Mentionez ca este bine ca testul sa se realizeze in prezenta unui medic si nu inlocuiesti un consult de specialitate", ne-a declarat farm.drd. Georgeta Ionica, Project Manager Dona Info si ABC-Darul Sanatatii.

Si farmaciile Help Net pun la dispozitia celor care au manifestari ale afectiunilor respiratorii testul Screen Flu. Pretul acestui produs pentru posesorii de Card de Fidelitate Hep Net este de 46,55 lei. Specialistii Help Net recomanda si testele suplimentare de specialitate, vizita la medic si diagnosticarea cu precizie in cazul oricaror suspiciuni.

De la sfarsitul acestei saptamani testul va fi disponibil in cateva dintre farmaciile Sensiblu, la un pret de 49 ron, urmand sa fie introdus ulterior in toate farmaciile.

Cum se realizeaza testul?

RECOLTAREA PROBELOR
1. Introduceti tamponul steril in nara care indica o secretie mai crescuta.
2. Rotiti si impingeti in mod delicat tamponul, pana cand simtiti rezistenta la nivel de turbane.
3. Rotiti delicat tamponul spre peretele nazal de mai multe ori.

PREGATIREA PROBELOR
1. Varsati 10 picaturi de Solutie Tampon in tubul testului.
2. Introduceti tamponul cu proba in tub si rotiti cu fermitate pentru a amesteca reagentii pentru cel putin 1 minut.
3. Stoarceti cat mai mult posibil lichid din tampon, impingand si rotind partea absorbanta spre peretele tubului. Aruncati tamponul. Amestecati continutul tubului rotind in mod delicat.

CONTINUAREA TESTULUI

1. Scoateti caseta de test din ambalajul sigilat si asezati-o pe o suprafata plata si uscata.
2. Tinand pipeta probei deasupra casetei, adaugati 3 picaturi de solutie pe colector (situat in dreapta casetei si marcat cu S – figura 1). Asteptati absorbtia fiecarei picaturi inainte de a adauga mai multe. Daca prima picatura nu este absorbita dupa 30 de secunde, adaugati 2 picaturi de solutie tampon direct din sticluta, fara sa adaugati alte picaturi de proba.
3. Cand testul se activeaza, veti vedea o culoare rosie-violet aparand de-a lungul Ferestrei cu Rezultate din centrul casetei.
4. Asteptati 10 minute pentru a citi rezultatele. Nu cititi rezultatele dupa 15 minute.

INTERPRETAREA TESTULUI
1. Va aparea o banda colorata in partea stanga a Ferestrei cu rezultate, care demonstreaza efectuarea corecta a testului. Aceasta este Banda de Control „C“.
2. Partea dreapta a Ferestrei de Rezultate indica rezultatele testului. Daca apare inca o banda colorata in partea dreapta a Ferestrei de Rezultate, aceasta va fi Banda testului „T“.

REZULTAT POZITIV: DOUA BENZI COLORATE
: Prezenta a doua benzi colorate (banda „T” si banda „C”) in interiorul ferestrei de rezultate, indifferent care banda apare mai intai, indica un rezultat pozitiv pentru una sau ambele casete Inf-A/Inf-B (sau Flu-A/Flu-B), cu rezultat pozitiv pentru gripa A si/sau gripa B respectiv (figurile 2, 3 si 4).

REZULTAT NEGATIV: O BANDA COLORATA: Prezenta unei singure benzi colorate in fereastra de rezultate indica un rezultat negative.

REZULTAT NUL:
Daca dupa efectuarea testului nu apare nicio banda colorata in Fereastra de Rezultate, rezultatul este considerat nul.

Chiar daca testul rapid pentru gripa A/B este precis in detectarea virusurilor gripale A/B, totusi sunt posibile anumite erori. In cazul unor rezultate mai putin clare, vor fi necesare teste clinice ulterioare. Testul nu poate cuantifica gripa de tip A sau B prezenta in proba. Rezultatele testului deosebesc doar probele positive de cele negative. Ca in toate testele de diagnosticare, niciun diagnostic clinic definitiv nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatul unui singur test, ci va trebui urmarit de catre medic, dupa evaluarea tuturor studiilor clinice si de laborator.

Informatii suplimentare despre test sunt disponibile aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.