Timbrate sau electronice, scrise de mana sau standardizate, epistolele catre Mos Craciun pleaca in fiecare an, din toata lumea, spre Finlanda, pitoreasca tara a Mosului si a spiridusilor care il ajuta sa implineasca dorinte. Anul acesta, Posta Romana a primit 17.782 de scrisori cu destinatia "Santa's Workshop Villaage".

Pentru ca toti copiii sunt cuminti, in cutia postala a lui Mos Craciun se aduna in preajma sarbatorilor de iarna milioane de scrisori. Copiii de pretutindeni ii scriu Mosului, astfel ca, unele tari au implementat servicii speciale pentru acestea: Canada de exemplu, a inventat din 1982 chiar un cod postal special, HOH HOH, unde se trimit epistolele carora le raspund peste 13.000 de angajati ai postei.

Odinioara, in Marea Britanie exista traditia arderii scrisorilor, pentru ca acestea sa fie transportate in mod magic, de catre vant, catre Polul Nord. Traditia nu mai este respectata insa, pentru ca din ce in ce mai putini britanici fac focul in casa. In Mexic, in afara folosirii serviciului postal, uneori copiii isi pun mesajele in mici baloane cu heliu, pe care le elibereaza in aer, pentru ca Mosul sa le primeasca.

Oficiile postale din Finlanda au primit de-a lungul timpului peste opt milioane de scrisori adresate Mosului, copiii din Marea Britanie, Polonia si Japonia fiind cei mai constiinciosi. Din SUA, scrisorile pentru Mos Craciun pleaca spre Polul Nord, Alaska, de unde zeci de voluntari le raspund copiilor.

  • Toate scrisorile pentru Mos Craciun ajung la destinatia magica

Posta Romana a primit in acest an mai multe plicuri decat in anii trecuti cu destinatia Rovaniemi, Finlanda. Potrivit reprezentantilor Postei Romane, pana pe 21 decembrie, Centrul Regional de Tranzit Bucuresti primise 17.782 scrisori destinate lui Mos Craciun, peste 17.600 provenind din kit-urile comercializate in cadrul campaniei "Intra in lumea magica a lui Mos Craciun". "In anii precedenti, copiii romani au expediat, prin Posta Romana, doar cateva sute de scrisori catre Mos Craciun. Indiferent de adresa inscrisa pe plicul destinat lui Mos Craciun, toate scrisorile prezentate la punctele de acces ale Postei Romane au fost transmise si au ajuns la destinatar, compania fiind prestator de serviciu universal", explica reprezentantii Postei Romane, relateaza NewsIn.

Posta Romana a lansat anul acesta campania "Intra in lumea magica a lui Mos Craciun" prin intermediul careia parintii pot castiga, alaturi de copilul lor, ocazia de a-l vizita personal pe Mos in satucul sau natal din Laponia. Parintii le pot cumpara celor mici, pentru suma de patru lei, un set special pentru Laponia, care contine un plic cu o scrisorica speciala pe care micutii trebuie sa o completeze si o carte postala pe care cei mari trebuie sa completeze datele copiilor. Pe plic trebuie sa fie trecuta adresa Mosului - Santa Claus' Main Post Office Santa's Workshop Village, 96930 - Arctic Circle, ROVANIEMI, FINLAND.

  • Am fost cuminte si mi-as dori un elicopter, daca nu o sanie, poate un avion

Clasica epistola trimisa prin posta lui Mos Craciun la Polul Nord este astazi insotita de formulare moderne de dorinte, trimise online, prin intermediul unor site-uri specializate. O cautare pe internet scoate la iveala zeci de astfel de site-uri romanesti si mult mai multe internationale, pentru prichindeii care au invatat o limba straina.

Scrisoarea catre Mos Craciun, obicei vechi de zeci de ani, contine in mod normal o lista de dorinte si cadouri. In scrisoare, copiii ii spun Mosului cat de cuminti au fost si ce cadouri vor sa primeasca. Potrivit cercetatorilor, cea mai veche dovada a unei scrisori de acest fel arata ca ar fi fost scrisa cu 800 de ani in urma, pentru Mos Nicolae, insa.

Pe site-urile romanesti, nu doar copiii scriu Mosului, ci si adultii, cei mai multi dintre ei marturisind ca, desi au trecut de mult timp de varsta copilariei, cred inca in puterea Mosului. Majoritatea adultilor ii cer lui Mos Craciun sa le aduca jumatatea. Insa cele mai inspirate mesaje raman cele lasate de cei mici sau de parintii celor foarte mici, care, desi nu stiu inca sa scrie, stiu foarte bine ce isi doresc. "Draga Mosule, numele meu este Alexia si am cam zece luni la momentul asta cand iti scriu; pana vii insa, voi avea peste un an. Stii unde sa ma gasesti dupa adresa de pe plic. Nu uita, Romania este ceva mai la dreapta de Italia", este mesajul lasat de micuta Alexia, cu ceva ajutor din partea parintilor, pe Craciun-fericit.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.