Maestrul Gheorghe Dinica a incetat ieri din viata, la varsta de 75 de ani, la Spitalul Floreasca din Bucuresti.
Actorul fost operat luni seara de urgenta, din cauza unei colecistite acute. Postoperator, evolutia s-a mentinut extrem de grava, necesitand masuri de terapie intensiva, in vederea corectarii parametrilor functiilor vitale. In ciuda eforturilor depuse de medici, starea pacientului s-a mentinut extrem de grava. Starea actorului s-a inrautatit initial dupa ce infectia cu stafilococ s-a raspandit in tot corpul, cauzand un soc septic (insuficienta circulatorie acuta ca urmare a septicemiei), lucru care a dus la multiple functionari defectuoase ale organelor. [Gheorghe Dinica, operat de urgenta]

Dinica va fi inmormantat vineri, pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu, au declarat, pentru NewsIn, apropiati ai artistului. Reprezentantii Primariei Capitalei au precizat ca una dintre aleile Cimitirului Bellu va purta numele actorului alaturi de nume ca Toma Caragiu, Iulia Hasdeu sau Mihai Eminescu.

Inainte de funeralii, trupul artistului va fi depus in foaierul Teatrului National, cel mai probabil vineri dimineata, astfel incat publicul sa ii poata aduce indragitului actor un ultim omagiu, potrivit reprezentantilor teatrului.


  • Gheorghe Dinica, zeci de roluri antologice din partea unui actor inegalabi
Marele Gheorghe Dinica, actor emblematic pentru filmul si teatrul romanesc, s-a nascut pe 1 ianuarie 1934, la Bucuresti. In 1961 isi deschidea drumul spre glorie, ca absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, la clasa profesoarei Dina Cocea. "Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie, dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani. Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje...Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa <Titanic vals> de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala. Acelea au fost primele aplauze din viata mea. M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea", isi amintea acesta.

Scena a fost onorata sa-l gazduiasca pentru a oferi publicului roluri antologice la aproape toate teatrele bucurestene. Practic, noteaza NewsIn, trecerea in revista a pieselor in care a jucat Dinica reprezinta o suma de repere pentru dramaturgia romaneasca si mondiala, de la Caragiale, Teodor Mazilu, Eugen Ionescu si Baranga, la Shakespeare, G. B. Shaw, Cehov si Gorki. Relevanta penru memoria recenta a spectatorilor este aparitia lui, ani la rand, in "Take, Ianke si Cadir", in care i-a avut ca parteneri pe bunii sai prieteni, Marin Moraru si Radu Beligan.

Gheorghe Dinica lasat in urma zeci de roluri memorabile pe toate scenele importante ale Capitalei si in peste 60 de filme, printre care Catavencu, Nae Girimea, Paraipan, N. M. Siseanu si Pavel Puiut.

Talentul urias si pasiunea pentru actorie l-au impus rapid, inca din tinerete, si pe marile ecrane. Debutul in film s-a consumat in 1963, in "Strainul" lui Mihai Iacob, pe un scenariu de Titus Popovici, in care a jucat alaturi de un alt amic de-o viata al sau, Stefan Iordache, plecat si el in eternitate. Au urmat alte peste 60 de pelicule, cu Gheorghe Dinica magistral in pielea unor personaje in majoritate negative. Memorabile au ramas, astfel, prestatiile sale din productii precum "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Osanda" (1976), "Prin cenusa imperiului" (1976), "Concurs" (1982), "Cel mai iubit dintre pamanteni" (1992), "Patul conjugal" (1992) sau "Dupa-amiaza unui tortionar" (2001), titluri de referinta ale cinematografiei autohtone.

Cele mai cunoscute personaje ale sale sunt insa Lascarica si Paraipan, din seria de filme politiste regizata de Sergiu Nicolaescu, in care rolurile lui Dinica au lasat in urma replici intrate in folclorul urban, cum ar fi "Nu trage, dom' Semaca!".

La fel de populare sunt si replicile sale din "Columna", filmul istoric realizat in 1968 de Mircea Dragan, in care Dinica, in rolul tradatorului Bastus, spunea: "In nemernicia mea, ca un caine turbat, am muscat mana care m-a hranit..".

Gheorghe Dinica a facut si comedie, cu acelasi succes, fiind de neuitat: "De ce trag clopotele, Mitica?" (1982), "Secretul lui Bachus (1984), "Secretul lui Nemesis" (1986), "Cuibul de viespi" (1987), "Crucea de Piatra" (1993) si Filantropica (2001).

Pentru prestatiile sale cinematografice, artistul a fost distins cu noua premii, printre care si unul pentru intreaga cariera, acordat la Transilvania International Film Festival (TIFF). In 1999, a fost recompensat si cu Premiul de Excelenta al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar anul trecut a primit Titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC).

Marele actor a cochetat si cu muzica, inregistrand melodii de petrecere pe albume la care a colaborat cu bunii sai prieteni Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu. Ideea proiectele sale muzicale s-a nascut in 2002, la filmarile pentru "Turnul din Pisa", cand Serban Marinescu, regizorul peliculei, care ii cunoastea calitatile vocale, l-a distribuit in rolul unui lautar.




Carismatic, modest si cu un umor de o sponaneitate debortanta, Dinica a probat, de asemenea, verticalitate, eleganta si toleranta. Nu a dat niciodata cu piatra si a gasit intotdeauna raspunsuri in oceanul sau de sinceritate. Intr-un interviu din 2004 pentru HBO, actorul isi amintea, de pilda, cum a scapat, inainte de 1989, de "Cantarea Romaniei": "Am avut noroc. Nu aratam prea bine la fata si nu poti sa dai la orice derbedeu, asa, ca mine, sa spuna marile idealuri ale Romaniei. Ma uitam la saracii colegi, ce era pe capul lor! Erai o data chemat acolo si erai terminat, nu puteai sa mai refuzi. Versuri pe stadioane, era nenorocire. La mine ziceau - asta joaca numai derbedei, nu are dreptul. Si am scapat". Peste patru ani, si-a spus punctul de vedere si despre implicarea artistilor in politica. "Nu e bine. Actorii sunt oamenii publicului, publicul ii asculta. Nu cred in implicarea politica a artistului, de orice fel ar fi el", spunea Dinica, intr-un interviu pentru Cotidianul.

Din 1996, actorul era casatorit cu Gabriela Georgeta. "Pot spune ca sunt un tanar casatorit doar ca ani de casnicie. Un rol foarte important il are intelegerea pe care o avem unul pentru celalalt, in afara de simpatiile reciproce fara de care nu ne-am fi adunat...E o femeie care are o relatie clara cu viata si care a facut ordine in dezordinea existentei mele", scria actorul pe site-ul sau.

Comparat deseori cu Robert De Niro, legendarul star american premiat cu doua Oscaruri, Gheorghe Dinica a spus adio lumii, la 75 de ani, fara sa fi avut parte de milioanele si fastul de la Hollywood, insa, dupa cum marturisea in 2008, cu satisfactia suprema pentru un actor, aceea de a fi ramas in constiinta oamenilor, mai comenteaza NewsIn.


Reactii ale cunoscutilor la aflarea tragicei vesti
  • F. Zamfirescu: "odata cu Dinica dispare o generatie, el nu este repetabil".
  • F. Cercel: "Eu si colegii ne rugam la Dumnezeu de 20 de zile pentru Dinica. Nu-mi vine sa cred, si totusi...Gheorghe nu mai este".
  • Draga Olteanu Matei: "Pentru mine, Gheorghe Dinica nu a murit".
  • Florin Piersic: "Sunt cutremurat, nu pot sa cred acest lucru, a fost unul dintre cei mai mari actori". "Astazi plang, dar maine il voi aplauda din nou".
  • Nelu Ploiesteanu: "S-a pierdut un mare om, eu am pierdut un prieten".
  • Marin Moraru: "Nu mai e nimic de spus. A murit un mare actor, un mare om. A facut parte mult din viata mea. A murit fratele meu de suflet, cum ii spun eu. Toti murim, o sa ne revedem".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.