Social 17 August 2009 13:43
Presedintele Consiliului National Secuiesc, Ijak Balasz, a declarat sambata la Tg. Mures ca la Marea Adunare a Consiliilor Locale din Tinutul Secuiesc, care are loc in 5 septembrie, se vor adopta o serie de documente care se constituie intr-un prim pas in obtinerea autonomiei.
„Am discutat, in cadrul Comisiei Permanente a CNS, propunerile referitoare la documente si modalitatea elaborarii lor. Ideile principale sunt cunoscute: asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti, un proces de institutionalizare a autoorganizarii CL din Tinutul Secuiesc, un Parlament al Tinutului Secuiesc. Regiunile sa fie conduse de Parlamente regionale”, a declarat Ijak. Liderii separatisti ii invita la discutii atat pe reprezentantii partidelor romanesti din zona, cat si organizatiile neguvernamentale si biserica, arata NewsIn.

Am observat ca toate organizatiile din Tinutul Secuiesc considera importanta Adunarea Consiliilor Locale. Trebuie sa punem accent pe continut si functia pe care trebuie sa o aiba in viata publica si viitorul, rolul si rostul in reforma administrativa si constitutionala din Romania. Si partidele romanesti sunt invitate sa participe si au drept de vot, consilierii si primarii alesi. Vor fi invitati demnitari si preoti, conducatorii partidelor unguresti din tarile bazinului carpatic si ONG-urile”, a declarat si fostul presedinte al CNS, Fodor Imre.

Liderii secuilor spun ca, pana la data cand are loc evenimentul, vor incerca un dialog cu toata lumea. „Pana in 5 septembrie vom initia discutii cu toti. Daca, in ciuda acestor initiative, nu vom avea succes, responsabilitatea nu este a noastra”, a afirmat Ijak.

„Noi consideram ca dialogul nu se termina la o declaratie; noi, indiferent de declaratii politice, incercam reluarea tratativelor”, a afirmat liderul CNS. El a adaugat ca, daca UDMR contesta doar locul si data evenimentului, sunt deschisi la o intelegere.

„UDMR s-a temut de continutul documentelor. Domnul Marko are probleme de continut sau organizare? Daca pentru continut, noi suntem deschisi la dialog. Dar ar trebui intrebat daca 20 de ani nu a avut timp sa organizeze aceasta intalnire. Desi in preambulul programului UDMR este trecut ca scop, din 1995, Autonomia Tinutului Secuiesc. Noi am spus ca daca diferenta este doar data si locul nu este nicio problema. Daca dansii doresc sa organizeze si daca ideile sunt aceleasi, nu este niciun impediment”, a afirmat Ijak Balasz.

Acesta considera insa ca in conditiile in care UDMR nu a facut nimic pana acum „noi suntem mandatati de locuitori sa continuam procesul de obtinere a autonomie a Tinutului Secuiesc”. Ijak Balasz a conchis ca si cadrul actual legal permite o conlucrare intre CL, chiar asocierea, deci nu vede un impediment in asocierea Consiliilor Locale in Scaune Secuiesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.