Social 6 Mai 2009 23:56
Surse sindicale au dezvaluit, pentru NewsIn, ca personalul din educatie nu va face greva, iar protocolul negociat, luni si marti, cu ministrii Educatiei si Finantelor va fi aprobat in cadrul reuniunii de miercuri a birourilor executive ale federatiilor din invatamant.
Sindicalistii spun ca, desi sunt nemultumiti de rezultatul negocierilor de la Ministerul Educatiei, nu se va face greva generala si nici nu vor fi boicotate examenele nationale, respectiv teza unica si bacalaureatul.

In legatura cu motivele pentru care greva va fi suspendata, parerile sindicalistilor sunt impartite. Unii dintre ei spun ca nu au primit confirmarea angajatilor din sistem pentru continuarea grevei. "Am cerut in teritoriu ca personalul care vrea sa declansam greva sa ne contacteze, insa, pana in prezent, nimeni nu s-a anuntat pentru organizarea protestelor. Pe de alta parte, in protocolul semnat cu Ministerul Educatiei nu ni se rezolva, practic, nicio solicitare legata de salarii, iar oamenii sunt nemultumiti", spune liderul filialei din Prahova a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Gheorghe Giurumescu.

Despre nemultumirea profesorilor vorbeste si profesorul Toma Banuta, lider sindical la Colegiul Traian din Bucuresti. "Eu cred ca profesorii ar fi gata de greva, mai ales profesorii tineri, care nu au de niciunele si au salarii extrem de mici, chiar sub 1.000 de lei. Toata lumea este revoltata de faptul ca guvernul isi bate joc de noi", sustine profesorul.

Pe de alta parte, greva profesorilor va fi suspendata din cauza faptului ca profesorii in prag de pensionare nu sunt hotarati in privinta protestelor si pentru ca nici parintii nu sustin acest demers al sindicatelor. "Profesorii pensionari nu se confrunta cu aceleasi probleme cu ale celor tineri si nu prea sunt dispusi sa faca greva si sa complice lucrurile prin blocarea anului scolar. In plus, nu avem nici sustinerea parintilor, pe care nu ii intereseaza ca muncim pe salarii de mizerie", mai spune profesorul Banuta.

Lipsa de sustinere din partea parintilor si dezbinarea cadrelor didactice sunt motive invocate si de alti profesori. "Suntem foarte nemultumiti ca invatamantului nu i se acorda importanta cuvenita si ca trebuie sa amenintam cu proteste pentru a fi ascultati, insa ma indoiesc ca putem sa organizam greva, pentru ca parerile printre cadrele didactice sunt impartite, nu suntem uniti si, in felul acesta, nu putem actiona", spune profesorul Lucian Alexa, de la Liceul Cervantes din Bucuresti.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si reprezentantii sindicatelor din invatamant au semnat, marti, un protocol privind rezolvarea revendicarilor
, insa decizia finala privind greva generala va fi luata, oficial, miercuri, la sedinta comuna a birourilor executive ale celor patru federatii. In protocol se mentioneaza ca salariile si sporurile personalului din invatamant vor ramane nemodificate, nu vor fi schimbate nici normele didactice si nu vor fi disponibilizari, iar asta inclusiv in randul directorilor unitatilor de invatamant.

"Tot in protocol, ministerul da asigurari ca, la urmatoarea rectificare bugetara, vor fi suplimentate fondurile pentru cercetare aplicativa. Cat priveste majorarile ce se cuvin, conform legii, personalului din invatamant, s-a precizat ca acestea sunt luate in calcul atat in proiectul legii salarizarii unice, cat si in Ordonanta 151, privind cresterea diferentiata a salariilor din Educatiei, care se afla pe masa parlamentului", a precizat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Potrivit lui Pop, documentul semnat de Andronescu si de cele patru federatii sindicale din invatamant va fi prezentat, miercuri, la sedinta comuna a birourilor executive ale acestora, urmand ca decizia finala privind protestele sa fie luata, la unison, de reprezentantii din teritoriu. La sedinta de miercuri ar urma sa participe si ministrii Educatiei si Finantelor, Ecaterina Andronescu si Gheorghe Pogea.

Sindicatele din invatamant au suspendat, luni, greva generala programata pentru zilele tezelor unice, respectiv 5, 13 si 21 mai, dupa o intalnire de aproape sase ore cu ministrii Educatiei si Finantelor.

Din cauza incertitudinilor privind ziua de marti, inclusiv aceea legata de faptul ca multi elevi fusesera instiintati de scoli sa nu vina la ore, ministerul a decis sa reprogrameze teza unica din data de 5 mai pentru joi, 7 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.