Social 19 Martie 2009 17:57
Proiectul noii legi a cinematografiei va prevede, printre altele, scoaterea Centrului National al Cinematografiei (CNC) de sub autoritatea Ministerului Culturii si desecretizarea concursului de proiecte de film, a anuntat, miercuri, parlamentarul Radu F. Alexandru.

In plus, la concursul de proiecte organizat in prezent de CNC, ar putea sa fie luat in considerare, pentru fiecare scenariu in parte, si decupajul regizoral, pentru a se juriza, practic, imaginea de ansamblu a proiectului. De asemenea, la viitoarele concursuri de proiecte, nu se va mai tine cont de background-ul artistic al candidatilor, transmite NewsIn.

Radu F. Alexandru a precizat ca lucreaza la proiectul de lege impreuna cu senatorul Sergiu Nicolaescu, dar si cu cineasti si reprezentanti ai Ministerului Culturii si Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA).

"Proiectul de lege i se datoreaza si regizorului Cristian Mungiu. Pe de alta parte, afirmatiile acestuia referitoare la concursul de proiecte organizat de CNC pot leza numele, onoarea si credibilitatea membrilor comisiei din care am facut si eu parte", a mai spus Radu F. Alexandru, cu referire la criticile aduse de Mungiu dupa anuntarea rezultatelor sesiunii noiembrie-decembrie 2008 a concursului CNC.

Declaratiile lui Radu F. Alexandru au fost facute in cadrul unei conferinte de presa organizata de CNC. Cu acelasi prilej, directorul general CNC, Eugen Serbanescu, a inmanat ziaristilor prezenti o scrisoare deschisa avand ca tema criticile si sugestiile lui Cristian Mungiu. "Scrisoarea deschisa a d-lui Cristian Mungiu catre Ministerul Culturii este un document fortamente subiectiv, produs nu de o persoana neutra, ci de catre un participant implicat direct in competitia cinematografica", considera in scrisoare Eugen Serbanescu.

Cristian Mungiu nu a facut nicio declaratie la conferinta de presa de miercuri, iar presedintele CNC a parasit sala dupa ce i-au fost aduse reprosuri din partea criticilor de film aflati in sala.

Intr-o scrisoare deschisa adresata, saptamana trecuta, ministrului Culturii Theodor Paleologu, regizorul Cristian Mungiu aprecia ca organizatorul selectiei proiectelor de film, Centrul National al Cinematografiei (CNC), ar trebui sa fie degrevat de aceasta sarcina.

Potrivit lui Mungiu, selectia ar trebui facuta de un organism independent, pe baza datelor puse la dispozitie de CNC.

Regizorul filmului "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a adus ca argumente, in principal, deficientele constatate dupa ce s-a aflat in juriul selectiei din sesiunea decembrie 2008, pe care, de altfel, le-a facut publice, in majoritate, la anuntarea castigatorilor, pe 4 martie 2009.

Cristian Mungiu a propus, astfel, ca tuturor membrilor din comisiile de selectie sa le fie solicitate declaratii pe propria raspundere, in care acestia sa precizeze daca s-au facut presiuni asupra lor de a favoriza anumite proiecte. Membrii comisiei ar mai trebui, in opinia lui Mungiu, sa aiba obligatia de a face o apreciere scrisa despre proiectele castigatoare, urmand ca ei sa nu mai faca parte din viitoare comisii de selectie in cazul in care carierele publice ale filmelor notate de ei difera semnificativ de estimarile pe care le-au facut.

In opinia lui Mungiu, este necesara si o recalculare a punctajelor aplicantilor la concursurile CNC anterioare, cu aplicarea stricta a regulamentului si folosirea doar a datelor care se confirma din declaratiile candidatilor, recalculare ce ar putea furniza, in unele cazuri, rezultate semnificativ diferite fata de cele care au desemnat castigatorii.

In aceeasi scrisoare deschisa, Cristian Mungiu a apreciat ca, pe termen scurt, regulamentul de concurs trebuie modificat in sensul revenirii la spiritul sau initial, acela de a sprijini valoarea probata prin succese incontestabile in festivaluri de prestigiu incontestabil, prin vanzari si incasari probate prin returnari de fonduri catre CNC.

Regizorul a mai spus ca este preferabil ca membrii comisiei de selectie si expertii comisiei financiare sa nu fie alesi de CNC, iar verificarea dosarelor, inclusiv a bugetelor candidatilor, trebuie facuta inainte de concurs, in asa fel incat etapa a doua a concursului sa nu fie interpretabila.

Printre sugestiile in atentia ministrului Theodor Paleologu se numara si aceea ca decizia finala privind castigatorii concursului sa fie luata dupa ce au fost judecate eventualele contestatii depuse de aplicanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.