Social 17 Martie 2009 23:46
Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat, luni, ca peste 150 de inculpati trimisi deja in judecata de procurorii anticoruptie vor scapa de inchisoare, deoarece faptele lor ar fi dezincriminate sau ar intervini prescriptia, in conditiile in care se aplica noul Cod Penal.

Morar a criticat mai multe consecinte ale aplicarii prevederilor proiectului de Cod Penal, cele mai importante fiind dezincriminarea unor fapte penale si reducerea pedepselor in cazul infractiunilor de coruptie, reducere a pedepselor care presupune, automat, termen mai scurt pentru prescriptia unor fapte.
Seful DNA a dat ca exemplu o fapta comisa in anul 2002, care are ca termen de prescriptie jumatatea anului 2017, potrivit actualului Cod Penal, in timp ce aceeasi fapta s-ar prescrie in 2009, daca se aplica proiectul de Cod initiat de Ministerul Justitiei.

Seful DNA a mai criticat, in cadrul unei emisiuni televizate difuzate de TVR1, faptul ca proiectul de Cod Penal redefineste notiunea de functionar, lucru ce nu trebuia modificat. "In noul proiect nu mai exista notiunea de functionar public", a aratat Morar.

In replica, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica, a explicat ca MJ a inaintat spre dezbatere o lege perfectibila, nu o lege perfecta.

Procurorul sef al DNA considera, insa, ca Parlamentul poate obliga judecatorii sa aplice pedepse fara suspendare pentru anumite infractiuni, in timp ce secretarul de stat Bica a aratat ca acest lucru se aplica doar in Slovacia, dintre toate statele Uniunii Europene.

Reprezentantul ministerului a mai aratat ca este deschis la propuneri fata de proiectele de Coduri si a atentionat ca acestea nu vor fi puse in practica "de maine", procedurile putand dura "unul, doi sau trei ani".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.