Social 5 Martie 2009 15:58
Cotidianul Jurnalul National a lansat o noua campanie prin care doreste o reevaluare a semnificatiei negative a identitatii romanilor in afara granitelor tarii, semnificatie pusa pe seama confuziei care se face intre cuvintele "roman" si "rom".
De aceea, Jurnalul propune ca printr-un proiect de lege, sa se revina la folosirea cuvantului "tigan" in loc de "rom", atat in plan intern cat si international "pentru a evita confuzia intre aceasta etnie si romani".

"Demersul nostru este cu atat mai indreptatit cu cat infractiunile comise de etnicii tigani in Italia sau alte tari occidentale au dus la nefericita confuzie rom/roman si au aruncat anatema asupra intregului popor roman", sustin ziaristii de la Jurnalul National.

Pro sau contra campaniei initiate de Jurnalul National? Spune-ti parerea pe forum!

"S-a ajuns la situatii paradoxale, in care Romania nu mai inseamna pentru presa si opinia publica din strainatate tara Nadiei Comaneci, a lui Constantin Brancusi sau a lui George Enescu, nu mai este tara cu traditii si frumuseti tulburatoare, ci o tara de barbari care fura, violeaza, dau in cap. Si totul porneste de la o nefericita confuzie de termeni: rom/romani, termeni care in alte limbi, cum ar fi italiana – rom-rumeno, se aseamana foarte mult, iar diferentele dispar in mentalul colectiv, astfel ca aceste cuvinte devin sinonime si nimeni nu mai stie daca acela care a furat sau a violat este roman sau rom", precizeaza Jurnalul National. Se aloca astfel valoare pozitiva tuturor romanilor, chiar daca printre ei se numara si infractori si oameni care incalca legile oriunde s-ar afla, in timp ce populatiei de etnie roma i se rezerva valorile negative.

Acest lucru l-a infuriat foarte tare pe jurnalistul Costi Rogozanu de la Cotidianul, care reactioneaza just, cu vehementa, pe blogul sau, impotriva campaniei initiate de catre Jurnalul National.

"Mai intii, scuze pentru violenta, nu-mi sta in fire, dar chiar a fost atinsa limita prostiei cu o ultima <<campanie>> demarata de Jurnalul National. Un monument de ignoranta, de venin de mahala strins intr-un articol in ziar de tiraj mare. Daca spun un lucru de bun simt cum ca cetatenii romani sint cetateni romani si trebuie sa raspundem cu <<imaginea>> pentru ei pentru ca sint rezultatul coruptiei tuturor, imi vor sari in cap aia care au invatat fraza cu <<corectitudinea politica>>. E pur si simplu bun simt. Si niste idioti care au ajuns sa-si vinda ziarul gidilind sensibilitati periculoase. Prefer cele 10 tite tabloidale din Libertatea si Click acestui soi de campanie jurnalistica tembela. Deci sulemeneala fetei zbircite a patriei era problema! Nu faptul ca aia sunt tot cetateni romani! Asta ne doare pe noi, etnia. Poate stringem semnaturi sa le schimbam tuturor etniilor numele dupa cum vor romanii verzi. La prostia din Jurnalul isi aduc pretioase contributii (in editia print) si Paunescu sau Ludovic Orban. Cititi si comentariile cititorilor si veti ajunge in metastaza mizantropiei…", considera Costi Rogozanu.

Opinia lui este sustinuta si printr-un articol academic publicat de catre Delia Grigore, lector universitar doctor la Universitatea Bucuresti - Facultatea de Limbi si Literaturi Straine si presedintele Centrului Rromilor "Amare Rromentza".

"In limba rromani, cuvantul <<tigan>> nu exista. Termenul nu are nici o legatura cu autoidentificarea in limba rromani a etniei rromilor, ci este un cuvant profund peiorativ folosit de alteritate/nerromi pentru a insulta rromii", sustine Delia Grigore.

La randul sau, Victor Ciutacu, redactorul sef adjunct al cotidianului Jurnalul National a comentat pe blogul sau, reactiile starnite de campania lansata de publicatia sa.

“N-o sa-mi bat capul sa raspund public acuzatiilor de rasism, facsim, ura si tuturor imbecilitatilor care ni se imputa de catre niste fiinte superioare intelectual, obisnuite sa comenteze fara sa citeasca inainte”.

Victor Ciutacu face de asemenea trimitere la articolul pe care il publica jurnalistul Mihnea Maruta, pe blog, unde isi intervieveaza colegul de la Cotidianul, pe George Lacatus, care face parte din etnia roma.

“Initiativa nu are logica, temei si, din punct de vedere jurnalistic, este realizata foarte prost. Adica respectivii redactori s-au documentat prost si au scris respectivele articole pe genunchi, in redactie, lucru care denota rea intentie, dupa parerea mea. Nu a fost consultat nici un lider al rromilor, din Parlament sau ONG-ist”, comenteaza George Lacatus.

“Eu ma simt rrom. Cuvantul “tigan” nu exista in limba rromani. Ideea promovata de JN, cum ca “rrom” se apropie de cuvantul “roman” si astfel toti romanii vor fi sau sunt considerati tigani, este cretina. Folosind aceeasi unitate de masura si logica cu a jurnalistilor de la JN, poate ar fi de bun augur sa propunem un proiect de lege prin care evreilor sa nu le mai spunem evrei, ci “jidani”, ungurilor sa le zicem “bozgori”, italienilor “broscari” etc. Ceea ce nu au inteles colegii de la JN este ca termenul de tigan este peiorativ in orice context l-ai folosi, pentru ca nu desemneaza etnia. Cuvantul rrom desemneaza etnia”, subliniiaza in acelasi timp Lacatus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.