Permite-mi sa ma prezint. Numele meu este Anorexia. Anorexia Nervoasa, dupa cum imi spun doctorii, dar poti sa imi spui Ana.
Sunt poate cea mai buna prietena a fiicei tale, a prietenei tale sau poate chiar a ta. Nu vrei sa ne cunoastem, sigur ne vom intelege bine. Tu imi dai din timpul tau, eu iti iau pofta de mancare, la inceput toata lumea o sa te admire, cat de mult ai slabit, bravo tine-o tot asa! Sigur, iti dau putere si control, gandeste-te daca poti sa iti controlezi corpul poti sa controlezi absolut orice, poti sa fii absolut oricum vrei tu. Nu te las sa gresesti, trebuie sa fii perfecta! Incet, incet o sa renunti la ciocolata cu alune, la tiramisu si daca ne intelegem bine de tot, poate chiar si la supa de galuste. In schimb vei fi asa cum ti-ai dorit dintotdeauna perfecta, hiperactiva, o sa studiezi mult, faci curatenie in toata casa, nu doar in camera ta, o sa inveti sa gatesti, sa iesi cu prietenii, toata lumea in jurul tau o sa fie fericita profa, mama, iar tu, tu o sa te simti cea mea frumoasa din lume cand incepi sa iti simti oasele bazinului, nodulii de la spate, in curand o sa intrii in jeansii 34, si daca ne straduim un pic poate ajungem chiar la 32, Kate Moss o sa arate ca un balon pe langa tine, stiu cat de mult o admiri. E doar o poza dintr-o revista, o imagine de la TV.. in schimb tu pe bune o sa fii reala si perfecta.

O sa scapi de toate privirile sfidatoare care se tot mira de cat de mult te-ai ingrasat, mai frumoasa decat toate imaginile care iti zambesc din reviste, societatea o sa te accepte in sfarsit.. Trebuie sa avem grija insa, lumea din jur s-ar putea sa observe, sa incerce sa te opreasca, sa iti spuna ca esti bolnava si ai nevoie de ajutor. Nu-i asculta, ei nu inteleg nimic, isi duc viata in mediocritate toti la fel, dupa aceleasi tipare, nu inteleg cum e sa vrei sa fii perfect. Stai linistita, nu esti singura exista o multime de siteuri proana, o sa iti faci prieteni noi care sa te sustina, sa te invete cum sa uiti de mancare, cum sa ii pacalesti pe cei din jur, cum sa consumi cat mai putine calorii si sa arzi cat mai multa grasime.

Sunt cateva lucruri la care trebuie sa fii atenta, mai intai trebuie sa ai grija la ten o sa fie mereu palid si s-ar putea sa te dai de gol, pentru asta exista solarul, in plus o sa arati mult mai slaba cu pielea bronzata. Parul incepe sa-ti cada iar pielea se deshidrateaza, trebuie sa folosesti muuuuulta crema. Si stii oricat de cald ar fi vara.. tie o sa iti fie mai tot timpul frig, dar stai linistita, corpul tau stie cum sa se descurce, o sa se acopere singur cu un strat fin de par. S-ar putea sa ti se para un pic ciudat, dar priveste partea buna a lucrurilor: inca doua kilograme si esti perfecta! Mai stii ce spunea mama, nici un lucru bun nu se obtine fara efort. Ahh si am uitat sa iti cel mai tare lucru posibil, nu o sa mai ai menstruatie, dap.. ai auzit bine nu o sa te mai chinui in fiecare luna. S-ar putea ca pe viitor sa nu mai poti avea copii, dar macar o sa iti pastrezi silueta nealterata. Si inca ceva, trebuie sa ai grija la dinti, vor fi foarte sensibili. Dar sigur, este un pret prea mic pentru un scop atat de nobil..

Be comfortable in your genes. Wear jeans that fit the REAL you..

Dictionarul defineste Anorexia nervoasa drept o tulburare psihiatrica din categoria tulburarilor de alimentare, caracterizata printr-o reducere anormala a greutatii corpului si printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalenta, persistenta, de ingrasare. Persoanele suferind de anorexia nervoasa isi limiteaza greutatea corpului prin abtinerea voluntara indelungata de a se hrani (starvatie sau post voluntar) (anorexia nervoasa de tip restrictiv) si prin alte metode - ca de pilda abuzul de purgative, clisme, si diuretice, folosirea de substante anorectigene, si excesul de exercitii fizice (anorexia nervoasa de tip eliminator, purgativ).

Realitatea spune ca Anorexia este mai mult decat o tulburare, este o obsesie pe care suferindele au personalizat-o, la care se refera ca la o prietena, o entitate care le ocupa constant mintea si trupul.

In randurile precedente am folosit verbul trebuie si timpul viitor in mod excesiv. Pentru ca asa se traduce in realitate anorexia, o lupta constanta cu tine insuti, o lupta care nu te lasa sa te odihnesti, sa te relaxezi, o idee fixa care suna in mintea ta, care iti spune ca trebuie sa fii perfecta, ca asa cum esti acum nu este in niciun caz de ajuns, ca trebuie sa suferi si sa te automutilezi pentru a avea senzatia de control si putere. O lupta care ascunde lipsa increderii de sine, nevoia de dependenta si de confirmare.

Dorinta anorexicelor nu este sa atinga o anumita greutate, ci sa scape de orice forma de grasime care le impiedica oasele sa iasa in evidenta. Slabitul este vazut ca o suprimare a unei nevoi, o provocare pe care daca o ating vor putea sa atinga orice isi propun mai departe. It's a neverending story, pentru ca nu isi vor vedea niciodata scopul implinit, intotdeauna va exista un 'mai bine'.

Fenomenul este incurajat intens de vedete si obsesia pentru marimea 0. A prins radacini adanci pe internet unde exista o serie de site-uri unde anorexicele gasesc sprijin, dar mai ales sfaturi despre cum sa uite de mancare. La intrarea pe site esti indemnat sa iesi daca nu ai nicio legatura cu boala, dar daca deja te-a prins ar fi bine sa continui. Iar pentru suport si incurajari la sectiunea thinspiration vei gasi poze cu vedete care nu isi etaleaza formele, ci oasele. Exista si o sectiune de sfaturi care te invata cum sa ii pacalesti pe cei din jur, cum sa te sustragi de la cina, sau sa arzi mai multe calorii. Pe forumuri se constituie adevarate comunitati care se sprijina reciproc, incearca sa isi inlature pofta si gandul de la mancare.

Aceasta boala ucide, majoritatea anelor ajung sa se sinucida pentru ca nu pot castiga in fata perfectiunii. Aproximativ 1,5% din totalul femeilor din Europa sufera de aceasta boala. Doar jumatate dintre ele sunt tratate si au sanse de vindecare pentru totdeauna; cealalta jumatate va suferi toata viata de aceasta boala - viata care, in cele mai multe cazuri, se va dovedi a fi mult prea scurta...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.