Premierul Emil Boc a declarat marti ca niciun cetatean nu va avea de suferit din cauza crizei gazelor, dar probleme ar putea aparea daca temperaturile scad sub -15 grade. In acelasi timp, noul Ministru al Economiei, Adriean Videanu, a dat asigurari ca Romania are rezerve de gaze pentru urmatoarele sase luni.

Livrarile de gaze din Rusia spre Romania au fost oprite, marti dimineata, prin statia Isaccea 2, judetul Tulcea. Astfel, importurile sunt asigurate intr-o cantitate mult diminuata, numai prin punctul de la Mediesul Aurit, judetul Satu Mare.

Cat rezistam fara gaz rusesc? Spune-ti parerea pe forum!

Prin statia de la Isaccea se tranzitau pana ieri, la ora trei dimineata, 4,7 milioane mc pe zi. In ciuda reducerii cu peste 70% a livrarilor de gaze rusesti, premierul Emil Boc a dat asigurari ca situatia se afla sub control, potrivit Adevarul.

Oficialii romani sunt optimisti in ceea ce priveste resursele de gaze ale Romaniei care pot asigura necesarul de consum al populatiei pentru cel putin doua luni, chiar si in situatia in care actuala criza se va mentine.

Intr-o conferinta de presa sustinuta marti de catre Premierul Emil Boc si Ministrul Economiei Adriean Videanu la sediul Guvernului, noul prim-ministru a declarat ca romanii nu au de ce sa isi faca griji deocamdata. Acesta a sustinut ca Romania nu va avea de suferit din cauza "crizei gazelor". Insa, in cazul in care temperature va scadea sub -15 grade, "ar putea exista o problema la presiunea gazelor", a precizat premierul.


REALITATEA.NET - Emil Boc: Niciun român nu va suferi din cauza crizei gazelor

Termenul avansat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, este optimist - sase luni, cu mentiunea ca marea problema este ca nu se pot scoate din rezerve mai mult de 26 de milioane mc.

"Romania are rezerve de gaze pentru urmatoarele sase luni, insa problema cu care ne confruntam in acest moment este ca nu puteam extrage din depozite decat 26 de milioane mc. Consumul de gaze al Romaniei este acoperit in acest moment din rezervele strategice, din extractie - 33 milioane mc - si din cantitatea de gaze care intra in tara prin punctul de la Mediesul Aurit -2,5 milioane mc", a declarat Videanu, pentru NewsIn.

Ministrul a dat asigurari ca in momentul de fata intregul sistem la nivel national este echilibrat si nu exista probleme cu presiunea gazelor.

Videanu a adaugat ca singura zona din tara unde ar putea aparea probleme ca urmare a scaderii presiunii gazelor ar fi Galatiul, insa in aceasta situatie "Electrocentrale Galati va folosi o cantitate mai mare de carbune si pacura pentru asigurarea energiei termice la parametri normali".

Directorul general al Romgaz, Francisc Toth, a declarat pentru Cotidianul ca "nu vor fi probleme pana la primavara". "Se consuma acum 61,5 milioane de metri cubi, iar din aceasta cantitate 34 de milioane le consuma populatia. 33 de milioane asigura productia interna si se mai si scot 26 de milioane din rezerve", a spus Toth. Intrebat care va fi situatia daca importurile vor fi intrerupte in totalitate si daca temperatura coboara prea mult, Toth a spus doar ca "suntem pregatiti".

Romania are un plan de actiune in cazul unei situatii de criza in aprovizionarea cu gaze naturale din import, intocmit imediat dupa criza gazului din 2006, pe care a inceput deja sa-l puna in aplicare. Astfel, in conditiile unei reduceri a importurilor de gaze naturale cu cel putin 20% (situatia de acum) se intrerupe alimentarea consumatorilor interuptibili, adica a marilor consumatori industriali, inchisi oricum in aceasta perioada din cauza crizei - in special combinate chimice.

Daca situatia nu se rezolva, centralele electro-termice vor schimba gazul cu alti combustibili, iar gazul se intrerupe in centralele care nu au posibilitatea sa faca acest lucru - ceea ce s-a intamplat deja. Urmeaza sistarea furnizarii la institutiile publice de la nivel central si local, institutiile din domeniul culturii si cultelor, precum si organizatiile neguvernamentale de utilitate publica. Apoi se taie gazul institutiilor care asigura servicii medicale, unitatilor de invatamant si institutiilor de asistenta sociala care asigura ingrijirea copiilor, persoanelor varstnice sau a persoanelor cu handicap. Ultimii pe lista, si avantajati in cazul unei crize acute a gazelor, sunt consumatorii casnici.

In tara se resimte criza

ARGES. Furnizorul de agent termic a redus debitul de gaz natural. Din punctele termice, caldura pleaca spre asociatiile de proprietari la circa 48 de grade Celsius, cu zece grade mai putin decat ar fi fost normal. Peste 45.000 de locuinte sunt afectate.

GALATI. Sistarea furnizarii gazului provenit prin statia Isaccea afecteaza activitatea furnizorului de energie termica al Galatiului. Potrivit reprezentantilor societatii, presiunea a scazut cu 40%.

TIMISOARA. Societatea Colterm a redus cu 32% cota alocata. Timisorenii nu au insa de suferit. "Daca se va prelungi aceasta situatie sau daca se va reduce si mai mult presiunea, nu stiu ce se va intampla. Rezerva de pacura ne ajunge doar pentru cinci zile", a spus Aurel Matei, directorul societatii Colterm.

IASI. De ieri, s-a redus consumul de gaz de la 17.600 metri cubi pe ora la 10.000. "Speram sa nu fie variatii mari de temperatura. In aceste conditii, mai avem pacura pentru 15 zile la CET 1. La CET 2, unde functionam pe huila, cu temperaturile de acum, putem asigura productia 45 de zile", a precizat Neculai Parasc, purtatorul de cuvant al CET.

Criza ruso-ucraineana a gazului si efectele sale asupra Europei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.