12 mineri de la exploatarea Petrila au murit si alti 14 au fost raniti sambata, in urma a doua explozii cauzate de acumulari de gaz metan. Cele doua explozii au avut loc la un interval de aproape trei ore in mina Petrila din judetul Hunedoara, prima in jurul orei 15.00, care s-a soldat cu opt morti, iar a doua, dupa ora 18.00, in urma careia au mai murit patru salvatori dintre cei trimisi sa recupereze cadavrele. Trupurile catorva dintre decedati sunt inca inauntru.

Valea Jiului s-a transformat in Valea Plangerii.

Prima explozie de sambata a avut loc intr-o galerie aflata la aproximativ 1.000 m adancime, in mina Petrila. In momentul producerii exploziei, in mina erau circa 100 de ortaci. Din primele cercetari, cauza exploziei pare a fi o acumulare de gaz metan in subteran. Potrivit secretarului de stat din MIRA, Victor Paul Dobre, explozia a avut loc in jurul orei 15.20. La fata locului au fost trimise mai multe echipaje SMURD, dar si opt medici de la spitalul din Deva, potrivit Realitatea.

In urma exploziei, patru mineri si patru salvatori au murit, iar alti opt ortaci au fost raniti si transportati la Spitalul de Urgenta din Petrosani. Salvatorii se aflau in mina, alaturi de ortacii din schimbul II, pentru a stinge un foc izbucnit in subteran.

In jurul orei 18.40, la mina din Petrila a avut loc a doua explozie, in urma careia, au murit patru membri ai echipelor de salvare, iar un salvator a fost ranit.

Dupa cea de-a doua explozie, cele doua echipe de salvatori care au intrat in subteran pentru a-i scoate la suprafata pe cei opt mineri decedati in prima explozie au primit ordin sa iasa din mina, deoarece exista pericolul producerii unor noi explozii, a declarat prefectul de Hunedoara, Dan Pricajan.


REALITATEA.NET - 12 persoane au murit în subteran, ca urmare a unor explozii în mina Petrila


REALITATEA.NET - 12 persoane au murit în subteran, ca urmare a unor explozii în mina Petrila


Opt raniti, in stare grava la Bucuresti

Opt dintre minerii raniti au fost adusi, ieri, in Capitala. Cinci au fost internati la Spitalul de Arsi, iar trei la Spitalul de Urgenta Floreasca. „Cei cinci mineri internati la Spitalul de Arsi au leziuni ale cailor inhalatorii superioare, care risca sa determine un stop cardiorespirator“, a declarat pentru Adevarul, Cristian Nitescu, directorul medical al institutiei.

“Pronosticul nostru este foarte rezervat la cei cu suprafete foarte mari, chiar mult mai intunecat. In general pentru toti pacientii pronosticul este foarte rezervat, datorita acestor leziuni de cai respiratorii superioare”, a precizat dr.Cristian Nitescu.

Specialistul a adaugat ca doar trei mineri dintre cei adusi la spital prezinta arsuri cutanate pe 80-85% din suprafata corpului.

Dintre cei de la Spitalul Floreasca, doi au arsuri grave pe 70% din suprafata corpului si arsuri ale cailor respiratorii aeriene, iar cel de-al treilea miner ranit are un traumatism cranio-cerebral si unul de antebrat.

S-au dus la moarte pentru 150 de lei


Deocamdata, in mina nu se mai pot face interventii, pentru ca exista riscul unei noi explozii. Ioan Temneanu, liderul Sindicatului Liber si Independent Petrila, a explicat pentru Cotidianul ca minerii care au fost implicati in accidentul de sambata „prestau munca suplimentara, remunerata dublu, pe baza de comanda; au venit doar cei care au vrut sa castige un ban in plus, nu i-a obligat nimeni“. Pentru aceasta zi lucrata in plus, minerii de la Petrila au primit, drept rasplata pentru munca intr-o zi de weekend, intre 150 si 180 de lei, in functie de incadrare, spune liderul. Acesta a mai spus ca in zona de exploatare unde a avut loc incidentul „era un program special de lucru pentru a stinge un foc endogen care a aparut pe acest abataj“, program care a inceput de saptamana trecuta. „Practic, sambata, ei efectuau aceeasi procedura standard. Primele au intrat echipele instruite de salvatori, de cate patru, care au lucrat la stingerea zonei cu carbune incins ce putea exploda, iar la 60 de metri de ei erau alti mineri.“ Temneanu a adaugat ca monitorizarea concentratiei de gaz metan se face din patru in patru minute, iar la verificarile facute in acea zona nivelurile concentratiei erau mult sub limita admisa de 2%, astfel ca „nimeni nu putea sa preintampine explozia“.

Minerii spun ca se stie de cel putin doua saptamani ca exista in mina o concentratie ridicata de gaz metan, dar conducerea exploatarii ii preseaza pe mineri sa intre in subteran, in ciuda acestor conditii. Unele surse sustin ca joi si vineri cativa mineri au ajuns la spitalul din Petrosani acuzand dureri de cap din cauza gazelor inspirate, dar ca au fost instruiti sa pastreze tacerea asupra acestui incident.

Liderul sindical este de parere ca explozia s-a produs in timp ce salvatorii goleau apa cu cenusa de la termocentrala, folosita in zona de exploatare pentru stingerea carbunelui incins. „Mai de sus, din tavan, zona unde nu avem control, a venit alt carbune incins si s-a creat o noua punga de gaz metan care a generat explozia. E cel mai grav caz care a avut loc la Petrila“, spune Temneanu.

In ceea ce priveste cea de-a doua explozie, sindicalistul sustine ca aceasta este o premiera raportat la perioada de timp scursa de la primul accident, aproape trei ore. „Nu s-a mai produs niciodata o a doua explozie intr-un timp asa de scurt la noi sau in strainatate. Statisticile, chiar si cele la nivel international, arata ca o noua explozie are loc cel mai devreme dupa 12 ore de la prima“, asa explica Temneanu intrarea echipelor de salvatori la cateva ore de la prima explozie pentru a aduce la suprafata trupurile celor decedati. „Cand a intrat a doua echipa sa-i scoata si pe cei patru morti care mai erau inauntru, concentratia de gaz metan era de 1,1%, insa explozia a fost la fel de neasteptata ca prima, s-a creat o punga de metan care nu a putut fi prevazuta.“ Temneanu spune ca „in cursul zilei de luni se va izola zona din mina unde au avut loc exploziile de celelalte zone, se vor face diguri si acolo se va introduce azot in concentratie de 98% si se va elimina oxigenul, care intretine arderea“.

Tehnologie interzisa

Potrivit Romania libera, presedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputatilor, social-democratul Iulian Iancu acuza conducerea Companiei Nationale a Huilei si actualul guvern de iresponsabilitate, deoarece au permis la Petrila folosirea unei tehnologii interzise dupa accidentul de la mina Vulcan.

Potrivit lui Iulian Iancu, "la mina Petrila s-a folosit o tehnologie care a fost interzisa dupa explozia de la mina Vulcan, fapt despre care stia toata lumea. Iresponsabilitatea se intinde de la directorul minei, a Companiei Nationale a Huilei, pana la guvern", a sustinut Iulian Iancu.


REALITATEA.NET - 12 persoane au murit în subteran, ca urmare a unor explozii în mina Petrila

Era de-ajuns o scanteie...

„Focul mocnit exista in mina, nu poate fi stins, ci se izoleaza prin zidirea zonei respective. Acest lucru se face cu namol, asa ca se poate intampla ca zidul sa crape. Totodata, utilajele din mina functioneaza cu curent electric. Cablurile se incing si este suficienta o scanteie cat de mica sa se produca o tragedie. Exploziile sunt imprevizibile si deosebit de puternice. Sina de cale ferata in mina este facuta ca si tirbusonul, deci este clar ca a fost o explozie deosebit de puternica”, a explicat un inginer din Valea Jiului.

Metan in limite normale

O alta ipoteza este cea potrivit careia minerii au spart un perete de carbune si au dat peste o punga cu gaz metan. Desi mai multi ortaci au declarat ca toata saptamana au fost probleme cu metanul in subteranul EM Petrila, iar chiar in noaptea premergatoare accidentului un miner a avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza gazului, oficialii din minerit spun ca gazul era in limite normale.

„In ceea ce priveste concentratiile de metan, precizez ca au fost verificate toate inregistrarile de la punerea in functiune a acestui abataj si pana in prezent, iar valorile metanului nu au depasit limitele maxime admise pentru lucrul in subteran, adica de 2%. Mai exact, la ora producerii deflagratiei, concentratia de metan pe lucrarea proaspata era in valoare de 0,35 %, iar pe evacuare, de 0,55%”, a mai spus Petru Dragoescu.

El crede ca acumularea de metan a venit din spatiul exploatat, care „nu poate fi controlat prin mijloace curente de verificare a atmosferei din subteran”.

Intr-un alt articol din Cotidianul, salvatorul Sorin Traila povesteste drama careia a reusit sa ii supravietuiasca.

„Noi ne odihneam in momentul in care s-a intamplat explozia (n.r. - cea de-a doua). Am simtit un suflu, m-a izbit de banda transportoare, dupa aceea m-a luat pe sus suflul ala si m-a trantit la cativa metri mai incolo. In momentul in care s-a potolit, toti am luat-o la fuga in patru labe sa ajungem cat mai departe de zona, pentru ca nu se mai vedea nimic. Era praf, caldura, toata lumea fugea sa scape“, spune Sorin Traila, in varsta de 37 de ani.

In cadrul unei editii speciale la Realitatea TV, realizatorul Mihai Tatulici a discutat cu supravietuitorii exploziilor din mina Petrila, aflati in salonul 10 din Spitalul de Urgenta din Petrosani.REALITATEA.NET - EXCLUSIVITATE: Declaraii ale supravieuitorilor accidentului minier de la mina Petrila, de pe patul de spital


REALITATEA.NET - EXCLUSIVITATE: Declaraii ale supravieuitorilor accidentului minier de la mina Petrila, de pe patul de spital


REALITATEA.NET - EXCLUSIVITATE: Declaraii ale supravieuitorilor accidentului minier de la mina Petrila, de pe patul de spital


Bilantul accidentului:

Morti
1. Brad Iosif - inginer-sef
2. Holingher Doru - sef sector
3. Stoian Vasile - miner
4. Matan Adrian - miner
5. Mates Dan - sondor
6. Mos Silviu - miner-sef
7. Sipos Cristian - miner
8. Alecsa Alin - sondor
9. Fratila Daniel - miner-sef
10. Elekes Attila - miner
11. Visan Trandafir - adjunct-sef sector
12. Puian Nicolae - miner-sef de brigada

Raniti
1. Socolescu Alexandru - miner
2. Laban Cristian - lacatus
3. Tirintica Victor - inginer
4. Matei Petru - muncitor necalificat
5. Loghin Constantin - lacatus
6. Alexa Nicolae - miner
7. Iordache Nicolae Florin - ajutor miner
8. Bodoni Sandor - miner
9. Bilba Sorin Mihai - miner-sef brigada
10. Traila Sorin - artificier
11. Badea Vasile - miner-sef de schimb
12. Petru Leonte - miner
13. Baran Alin - miner
14. Pristea Nicolae - miner