Peste 65% dintre romani considera ca pedeapsa fizica aplicata copilului este acceptabila si reprezinta o forma de educare, potrivit datelor prezentate de subsecretarul de stat Gabriela Tonk, la lansarea unei campanii de sensibilizare impotriva pedepsei corporale aplicata celor mici.

In primele sase luni ale anului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a inregistrat, de la nivelul judetelor, aproximativ 5.800 de cazuri de abuz impotriva copiilor, dintre care 805 au fost cazuri de abuz fizic, informeaza NewsIn.

"Pedeapsa corporala este, in continuare, cea mai raspandita forma de violenta impotriva copiilor si, ca raspuns, Consiliul Europei a lansat o campanie prin care se solicita interzicerea prin lege si eliminarea pedepsei corporale din scoli, sisteme penale, structuri alternative de ingrijire si in particular, in familie", a specificat coordonatorul Biroului de Informare al Consiliului Europei, Mariana Nitelea.

Campania, numita "Mainile tale ar trebui sa protejeze nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii", care se va desfasura intre 16 octombrie si 10 decembrie, este organizata de ANPDC, Ministerul Educatiei si Consiliul National al Audiovizualului si are ca parteneri Fundatia Scheherezade si Biroul de Informare al Consiliului Europei in Romania. Initiativa este sustinuta de doua organizatii ale copiilor: Consiliul Copiilor "Spune!" si Consiliul National al Elevilor, care vor promova campania in special in centrele de plasament si in mediul rural.

Campania europeana de sensibilizare a fost lansata, pe 15 iunie, in Croatia, si a inceput deja si in Polonia, Ucraina si Slovacia.

Campania se va desfasura la nivel mediatic, prin promovarea unui spot TV, in institutiile educationale din tara, prin intermediul Inspectoratelor Judetene, si in Directiile Generale Asistenta Sociala si Protectia Copilului din toate judetele. De asemenea, vor fi organizate diverse activitati la nivel judetean, in scolile din mediul rural si mediul urban, constand in principal in discutii intre parinti, profesori si copii, legate de drepturile copiilor si metodele de educare a acestora.

In cadrul campaniei va fi promovat, de asemenea, telefonul copilului - 116111 - numar unic la nivel european, la care poate suna oricine observa o situatie de violenta impotriva unui copil.

Violenta nu are loc doar in familie, ci si in scoli sau in alte servicii de ingrijire a copiilor si nu se refera doar la violenta fizica, ci si la violenta verbala, violenta sexuala, la practicile traditionale daunatoare copilului, precum casatoriile fortate, la violenta psihica (insulte, ignorare sau respingere).

In anul 2007, au fost inregistrate de ANPDC aproape 10.000 de cazuri de abuzuri, neglijenta si exploatare, dintre care 1.424 au fost cazuri de abuz fizic. Iar asta in ciuda faptului ca, in Romania, aplicarea de pedepse corporale copiilor este interzisa prin lege inca din anul 2005.

La nivel mondial, peste 40 de milioane de copii cad victima violentei anual. Potrivit datelor UNICEF, in ultimele 12 luni, aproape 3.500 de copii sub 15 ani au murit din cauza agresiunii fizice sau a neglijarii. De asemenea, un copil din 10 se confrunta cu violenta la scoala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.