Social 15 August 2008 16:50
Numarul tinerilor cu studii superioare care nu tolereaza minoritatile sociale ca romii, homosexualii, persoanele infectate cu HIV / SIDA sau dependentii de droguri a crescut in ultimii ani, arata o analiza efectuata la sfarsitul lunii iulie de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), informeaza NewsIn.
Potrivit analizei efectuate de UNSR, in baza mai multor studii, procentul celor care nu i-ar accepta pe romi nici macar ca vecini a crescut cu cinci la suta, de la 30 la 35 de procente, din 2006 pana la sfarsitul anului trecut. In cazul homosexualilor, cresterea este de la 35,5 % la 45 %, pentru bolnavii de SIDA - de la 21,3 la 33 de procente, iar numarul tinerilor cu studii superioare care nu ii accepta pe dependentii de droguri a crescut de la 43,2 % la 47 %.

In privinta romilor, motivele pentru care acestia nu sunt acceptati de tinerii cu studii superioare ar fi campania mediatica negativa de dupa evenimentele din Italia si lipsa de reactie a romanilor si mai ales a partidelor politice si a organizatiilor de romi, crede deputatul Madalin Voicu.

"Dupa cele intamplate in Italia romanii in frunte cu Basescu si organizatiile de romi nu au luat nicio pozitie. Este adevarat ca tiganii sunt diferiti cultural, educational, comportamental, dar nu este normal sa fie renegati. Romanii au vrut sa arate ca sunt ei buni, iar tiganii sunt rai, dar sunt tigani si in Germania, si in Spania, dar nu sunt tratati ca la noi. Si apoi, tiganii au doar o imagine proasta, ei sunt gainarii Romaniei, insa faptele grave le fac tot romanii", a comentat, pentru NewsIn, Madalin Voicu.

Potrivit lui Voicu, solutia pentru acceptarea romilor ar fi ca romanii sa inteleaga ca majoritatea nu poate decide ca minoritatile sunt niste existente secundare, ale caror probleme nu conteaza si nu ii privesc.
Lipsa de interes fata de problemele minoritatilor ar fi explicatia pentru rezultatele studiului si in opinia coordonatorului Unitatii de Implementare a Proiectelor HIV/SIDA din cadrul Ministerului Sanatatii, medicul Greti Ionica. "Este surpinzator ca a crescut numarul intolerantilor, insa s-ar putea explica prin faptul ca tinerii, chiar si cei educati, nu sunt suficient de informati si nici nu vor sa stie nimic despre o boala contagioasa, cum ar fi SIDA. Nu vor sa stie cum se transmite sau, daca stiu, nu vor sa-si faca griji", explica Greti Ionica.

Numarul din ce in ce mai mare al tinerilor educati care nu tolereaza minoritatile sexuale este explicat de societatea civila prin lipsa unor politici publice adecvate. "In primul rand, atitudinea fata de minoritati, in general, este un test de civilizatie pentru orice societate europeana. Atitudinea din Romania fata de lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali este fatis ostila si ingrijoratoare, aratand ca nu exista niciun fel de interventie a statului, prin politici publice, pentru a diminua intoleranta. E cu atat mai ingrijorator cu cat, pe de o parte, este vorba despre tineri, si cu cat, pe de alta, atitudinea de intoleranta este incurajata de politicienii romani si de Biserica Ortodoxa", considera presedintele fundatiei Accept, Florin Buhuceanu.

In opinia presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, cauza generala a cresterii numarului studentilor si al absolventilor de studii superioare intoleranti fata de minoritati este radicalizarea opiniei populatiei tinere vizavi de minoritati, in contextul dezbaterilor publice, din ce in ce mai numeroase in ultima vreme. “Dezbaterile publice conduc la formarea unor opinii si perceptii fata de un subiect. Studiile noastre confirma faptul ca minoritatile care resimt cel mai acut excluderea sunt bolnavii de HIV/SIDA, homosexualii, romii si, in plus, persoanele cu dizabilitati”, este de parere presedintele CNCD.

Studiile analizate de UNSR, in colaborare cu Centrul de Studii Rome al Universitatii Bucuresti, au fost realizate de Autoritatea Nationala pentru Tineri si de Fundatia pentru o Societate Deschisa, in cadrul Barometrului pentru Opinie Publica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.