Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist.

Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 "pentru" si patru abtineri, in absenta opozitiei. Comisiile parlamentare au intocmit, marti dimineata, raportul la proiectul de lege, aceasta intrand in regim de urgenta in dezbaterea plenului.

Comisiile juridica si pentru drepturile omului au adoptat mai multe modificari la Legea lustratiei, acestea definind mai clar persoanele care au facut parte din regimul represiv comunist, pentru a se pune de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, care a constatat neconstitutionalitatea unor articole din forma veche.

Proiectul prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura, informeaza MEDIAFAX.

La dezbaterile in plen, deputatii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunisti in categoria personalelor lustrate. Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a propus, la randul sau, sa fie scosi din legea lustratiei cei care au facut parte din conducerea UTC. Mate Andras Levente a spus ca grupul UDMR nu poate fi de acord cu aceasta propunere, dar, in final, deputatii au decis, prin vot, ca cei care au fost in conducerea UTC sa nu fie lustrati.

Mai multi deputati au sustinut, la dezbaterile generale, aceasta lege, considerand ca ea trebuia adoptata in urma cu 10 ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.