Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat vineri la Dorohoi ca Traian Basescu si-a trimis "emisari" sa propuna PSD sa intre la guvernare cu PD-L pe post de "piua a doua", una din conditii fiind ca social-democratii sa isi puna un candidat la presedintie de fatada.
"Traian Basescu trimite emisari la partide, inclusiv la noi, PSD, castigator la alegeri, si spune: "Chiar si sa intrati voi piua a doua intr-un guvern PD-L si va dam cativa ministri" si sa nu sustinem un candidat propriu la presedintie si sa punem unul de fatada", a declarat Geoana la o intalnire electorala la Dorohoi, Botosani.

Liderul social-democrat a mai spus ca Basescu nu poate sa puna premier pe cine vrea pentru ca un asemenea lucru ar insemna sa fi mers la alegeri "pentru a se afla in treaba". "Mai incearca unii sa bage alta stramba, cum ca cineva, adica presedintele Romaniei, poate sa puna pe Gigel, pe Fanel, pe Gicuta sau pe Lenuta prim-ministru. Si cu votul poporului ce facem? Mergem la alegeri sa ne aflam in treaba?" a mai spus Geoana. El a adaugat ca partidul care castiga alegerile si are majoritatea formeaza guvernul cu acel premier pe care il desemneaza. Geoana a mai sustinut ca isi doreste o alternanta la putere "completa". El a spus ca PD-L si PNL au fost incapabile sa guverneze Romania in timpuri prielnice si ca sunt incapabile sa o guverneze in timpuri de criza.

Geoana a aratat ca ar fi rau pentru Romania ca fostii aliati sa conduca din nou tara si le-a transmis ca este timpul sa mearga in opozitie. "Vrea Romania inca o data Alianta la putere?" s-a intrebat Geoana, sustinand ca daca acest lucru se va intampla vom avea din nou acelasi scandal din ultimii patru ani. Geoana le-a spus social-democratilor botosaneni ca PSD vrea sa guverneze singur, fara compromisuri si le-a cerut sa recucereasca electoral judetul dupa "accidentul de la locale".

Lideri ai PD-L au declarat miercuri, pentru NewsIn, ca PNL este prima optiune, dupa alegeri, pentru realizarea unei coalitii care sa formeze Guvernul. Pe de alta parte, democrat-liberalii nici nu vor sa auda de posibilitatea ca Tariceanu sa fie din nou nominalizat ca premier in cadrul unei aliante refacute intre PNL si PD-L. "Cine sa-l ia in seama pe Tariceanu? Liberalii vor uita de aceasta conditie pana la usa camerei in care se vor derula negocierile", a declarat pentru NewsIn vicepresedintele PD-L Cezar Preda, negand insa posibilitatea unor discutii cu PNL inainte de scrutinul din 30 noiembrie. Preda a precizat totusi ca nu vede o alternativa la liberali. "Este clar ca noi nu vom guverna cu PSD. Ca vor fi cativa liberali sau PNL in ansamblu, vom vedea dupa alegeri", a adaugat Preda.

In schimb, Radu Berceanu ia in calcul atat o alianta cu PNL, cat si una cu PSD. "Va voi spune ce poate stiti deja: am spus ferm, si ne tinem de cuvant, ca nu vom avea nici o discutie preelectorala, iar pe de alta parte suntem dispusi sa luam in calcul orice alianta postelectorala", a declarat Berceanu pentru NewsIn, precizand ca un nou guvern care sa-l aiba tot pe Tariceanu in frunte este exclus din start. "La nivelul partidului, nu s-a discutat in ce functie am fi dispusi sa-l acceptam, dar daca ma intrebati pe mine personal, eu nu l-as accepta in niciuna", a declarat Berceanu.

Desi a refuzat sa exprime o preferinta clara pentru o eventuala alianta, prim-vicepresedintele PD-L AdrieanVideanu a spus ca liberalii sunt un eventual partener de dezbatere asupra chestiunilor care tin de combaterea crizei economice care se apropie. "Nu prea avem alternativa cu cine sa putem discuta. Premierul a anuntat un set de masuri anticriza care din pacate nu tin de diagnosticul real a ceea ce se intampla. Cu PSD ce sa discutam? Amnistia fiscala a domnului Geoana, despre cosmonauti si GPS-uri pe tractoare? La PNL ne putem raporta si ne putem spune punctul de vedere", a adaugat Videanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.