Seismul de luni din centrul Italiei a provocat moartea a peste 100 de persoane si a lasat cateva zeci de mii fara adapost, potrivit unui bilant provizoriu, anuntat de echipele de salvare din Aquila, orasul cel mai afectat. Premierul italian Silvio Berlusconi a decretat situatie de urgenta nationala.
UPDATE: Potrivit MAE, printre victime se numara si cinci romani. Conform ultimului bilant anuntat de premierul Silvio Berlusconi, seismul produs luni in centrul Italiei s-a soldat cu 207 morti, 15 disparuti si 178 raniti, dintre care 100 sunt in stare grava. Berlusconi a mai spus ca 17 dintre persoanele moarte inca nu au fost identificate si 100 dintre raniti sunt in stare grava.

Seismul a lasat fara locuinte intre 45.000 si 50.000 de persoane, potrivit Protectiei civile. Oamenii "vor fi rapid mutati in hoteluri sau structuri" care sunt in curs de amenajare, a dat asigurari Maroni.

Potrivit AFP, acesta este cel mai puternic inregistrat in peninsula in ultimii zece ani.

Seismul s-a produs la 03.30 (04.30, ora Romaniei) si mai multe cladiri s-au prabusit in centrul istoric din orasul Aquila, regiunea Abruzzo. Epicentrul seismului a fost localizat la cinci kilometri adancime, iar magnitudinea variaza, in functie de diversele estimari. Institutul american USGS a anuntat o magnitudine de moment de 6,3 grade.

"Trebuie sa ne asteptam la multe victime, multi raniti si multe case distruse", a anuntat Guido Bertolaso, seful Protectiei civile, potrivit NewsIn.

Circa 200 de replici, majoritatea de intensitate mica, s-au inregistrat dupa cutremurul violent care a afectat centrul Italiei luni dimineata, a anuntat un oficial din Comisia pentru riscuri naturale. "Este putin probabil sa mai existe replici de mare intensitate, dar nu putem exclude aceasta varianta", a adaugat oficialul italian.

O fetita romanca, data disparuta

O fetita romanca ar fi data disparuta in urma cutremurului produs in noaptea de duminica spre luni in Italia, potrivit portalului religios evangelici.net. Site-ul citeaza scrisoarea trimisa de preotul de la o biserica evanghelica din Aquila, capitala regiunii Abruzzo, situata in centrul Italiei. Preotul afirma ca fetita unei familii de romani ar fi data disparuta in urma cutremurului.

Potrivit Ministerului roman de Externe, in Abruzzo se afla aproximativ 20.000 de romani, insa din datele pe care le are Ministerul de Externe pana in prezent, niciun cetatean roman nu se numara printre victimele cutremurului din Italia. Insa comunicarea cu zona afectata este dificila, potrivit purtatorului de cuvant al MAE Alin Serbanescu.

"Pana in acest moment nu avem raportata nicio victima cetatan roman. Ambasada Romaniei din Italia este in contact permanent cu autoritatile si comunitatea romaneasca din zona, dar din cauza cutremurului comunicarea se face foarte greu, pentru ca au picat liniile de telefon si conexiunile la internet", a explicat Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.