Business 7 Mai 2009 11:38
National Opera and Ballet din Oslo a fost selectata de juriul premiului european pentru arhitectura contemporana, desfasurat sub egida Uniunii Europene, ca fiind edificiul architectural contemporan cel mai bun al ultimilor doi ani, anunta NewsIn
Impunatoarea constructie, conceputa de agentia norvegiana Snhetta in 2008, este construita in centrul capitalei norvegiene, in zona Bjorrita. Este un edificiu cultural luxos, in care domina marmura si sticla. In interior, vizitatorul descopera un oras in miniatura si doua impozante sali de spectacol, cu 1.300 de locuri. “Aceasta opera este, mai intai, un spatiu urban foarte fizic, oferit orasului. Este emblematica pentru noua tipologie a cladirilor care regenereaza orasul”, explica Francis Rambert, presedintele juriului.

Agentia Snhetta, al carei nume inseamna “acoperis de zapada”, este coordonata de arhitectii Craig Dykers si Kjetil Tr?dal Thorsen si aplica un concept de arhitectura-peisaj narativa. Cei doi au devenit celebri ca artizani ai bibliotecii din Alexandria, in 2002.

In cursa pentru premiul european, cunoscut ca premiul Mies- van-der-Rohe, au intrat 340 de proiecte, din care juriul a selectat o lista scurta de cinci, printre care Zenith Music Hall din Strasbourg si Universitatea Luigi Bocconi din Milano.

Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectura Contemporana este decernat o data la doi ani si aduce castigatorului o recompensa financiara de 60.000 de euro. Anul acesta, ceremonia de decernare a premiului va avea loc pe 28 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.