Faptul ca o tara isi poate plati datoriile nu inseamna in mod necesar si ca ea ar trebui sa aleaga sa faca acest lucru, spune Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard.

El da exemplul Romaniei in perioada Ceausescu, care a rambursat datoria, desi ar fi putut beneficia de politica de anulare partiala a datoriilor, transmite Romania Libera.

Se va termina criza din Europa doar cu state "aflate la limita incapacitatii de plata" sau se va ajunge la state in incapacitate de plata? In majoritatea cazurilor, si cu siguranta in momentul de fata in sudul Europei, problema este dorinta de a plati. Spre exemplu, aminteste Kenneth Rogoff, fostul dictator roman Nicolae Ceausescu este faimos pentru ca si-a fortat poporul sa indure ierni reci cu incalzirea data la minimum pentru ca tara sa sa ramburseze o datorie de 9 miliarde de dolari, contractata la bancile straine, in anii '80. Daca ar fi putut astepta cativa ani, Romania s-ar fi bucurat de acceasi politica de anulare partiala a datoriilor care s-a extins la multe alte tari, la sfarsitul deceniului respective.

Cititi mai multe in Romania Libera.

FMI: Daca masurile propuse nu dau rezultate, se va trece cresterea taxelor


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.