Bulgaria este intr-o situatie de criza, dupa ce Rusia a sistat complet livrarile de gaz catre aceasta tara, din cauza conflictului cu Ucraina, a anuntat Ministerul bulgar al Economiei, citat de Reuters.

"Incepand de la ora 3.30 A.M, livrarile catre Bulgaria, precum si tranzitul catre Turcia, Grecia si Macedonia au fost suspendate", a anuntat ministerul intr-un comunicat, potrivit NewsIn. "Suntem intr-o situatie de criza", a continuat comunicatul.

Rezervele de gaz ale Bulgariei s-ar putea termina in cateva zile

Luni, Ministerul bulgar al Econonomiei si Energiei daduse publicitatii un comunicat, in care afirma ca rezervele de gaz natural ale tarii, din depozitul Ciren, sunt suficiente pentru a acoperi nevoile energetice timp de pana la doua luni, in cazul in care Rusia mentine nivelul gazului scazut. Estimarile ministerului s-au bazat, insa, si pe reducerea consumului de gaz in Bulgaria.

Directorul Bulgargaz s-a intalnit pentru a discuta aceasta situatie cu premierul Serghei Stanisev, cu ministrul economiei si energiei Petar Dimitrov si cu viceministrul economiei, Galina Toseva, relateaza Sofia News Agency in pagina electronica.

"Daca livrarile raman la nivel actual sau cresc, rezervele noastre ar putea dura cateva zile sau o saptamana", a spus Gogov, citat de postul de radio Darik. Potrivit acestuia, Bulgaria a primit cu 15%- 17% mai putin gaz rus decat prevazut in contract, de la izbucnirea disputei dintre Rusia si Ucraina. Astfel depozitul de la Ciren asigura deja, incepand din 1 ianuarie, intre trei si patru milioane de metri cubi pe zi pentru a compensa aceasta scadere a volumului importat.

Bulgargaz a trasat deja un program pentru restrictionarea consumului de gaz, pe care economia bulgara il va implementa, daca va fi cazul. Gogov a precizat si ca Sofia va cere compensatii din partea a trei companii ruse controlate de Gazprom - Gaz Export, Overgaz si Vintersal - cu care are contract.
Marti, compania ucraineana Naftogaz anuntase ca Gazprom a redus livrarile de gaz destinat tarilor europene la o treime. "Au redus livrarile la 92 de milioane de metri cubi fata de 221 de milioane de metri cubi, cat era prevazut, fara nicio explicatie. Nu intelegem cum vom putea furniza gaz spre Europa", a declarat purtatorul de cuvant. "Acest lucru inseamna ca peste cateva ore vor incepe probleme de aprovizionare in Europa", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.