Fondatorii faimosului tracker de torrenti The Pirate Bay au convins instanta sa renunte la jumatate din capetele de acuzare.

Intentat de Federatia Internationala a Producatorilor de Fonograme (IFPI) impotriva siteului The Pirate Bay, procesul a inceput luni, la Stockholm. "Spectrial", dupa cum a fost botezat de acuzati, a ajuns sa fie, in ultimele zile, nu doar cel mai discutat termen pe Twitter, ci si unul dintre cele mai comentate subiecte din presa internationala. Vrand sa-si transforme procesul intr-un spectacol media cu participare din intreaga lume, piratii digitali au reusit sa faca atat de populara cultura sharingului, incat atat sectiunea dedicata procesului, cat si intreg siteul The Pirate Bay au, constant, serverele supraincarcate de cereri, nefiind accesibile ore in sir.

Acuzati de piraterie sunt nu doar Fredik Neij, Gottfrid Svartholm Warg si Peter Sunde, cei trei fondatori, ci si Carl Lundström, cunoscut milionar din mediul online suedez. Adept al libertarianismului digital, Lundström, aminteste BBC, a asigurat resursele tehnice necesare functionarii siteului dupa ce politia le-a confiscat piratilor 200 de servere, in urma unui raid din 2006.

Sharingul de fisiere prin protocolul p2p se bucura de mai multa popularitate ca oricand, unii provideri declarand ca 80% din transferurile pe care le asigura reprezinta descarcari de torrenti. Succesul trackerului, vizitat zilnic de peste 22 de milioane de netateni, se datoreaza atat viziunilor revolutioare asupra copyrightului, pe care Peter Sunde & co le-au sustinut inca de la lansarea serviciului, in 2003, cat si campaniilor de lobby facute de "Biroul pentru Piraterie", think-tank care a initiat, in 2003, proiectul "The Pirate Bay". Umorul cu care au tratat piratii acuzatiile aduse de diferite organizatii de protejare a drepturilor de autor i-au transformat in vedete ale copyleft, tip de licentiere "deschisa" a produselor media, fara restrictii de copiere si raspandire in retea.

Spectacolul primelor doua zile ale procesului, avand in vedere sensibilitatea subiectului "copyright", a mobilizat de la mici comercianti care vand bilete de acces in sala de judecata, in fata tribunalului (Wired), la reprezentanti ai opiniei publice din intreaga lume - mai exact toti cei prezenti, intr-un fel sau altul, pe internet - invitati de Peter Sunde sa faca lobby pe plan local.

Dupa ce luni, 16 februarie, judecatorul a ajuns la concluzia ca piratii nu pot fi responsabili de incalcari ale copyrightului pentru ca nu fac decat sa inlesneasca accesul la fisiere media impartasite de altii, fara sa participe, in vreun fel, la copierea si transferul efectiv al acestora, in timpul sesiunii desfasurate azi reprezentantii IFPI au renuntat la mai mult de jumatate din capetele de acuzare. Totodata, partea acuzarii a reusit sa-si atraga rasete din partea geeks-ilor din sala, confundand megabitul cu megabyte-ul.

In timp ce Peter Sunde devenea, dupa cum l-au numit cei de la TorrentFreak, "primul inculpat care foloseste Twitter intr-o sala de judecata", sustinatorii p2p imparteau dulciuri si cantau in fata tribunalului iar principalul reprezentant al acuzarii, Hakan Roswall, spre deliciul celor prezenti, era obligat sa pastreze doar acuzatiile de "inlesnire a traficului de fisiere protejate", ideea de "reproducere de opere protejate" fiind eliminata inca de luni.

Odata iesit din sala de judecata, Per E. Saumelson, unul dintre avocatul apararii, a declarat: "E un eveniment de senzatie. Se intampla foarte rar ca jumatate din miza procesului sa fie atinsa in mai putin de doua zile".

Urmatoarea sedinta de judecata va avea loc in cursul zilei de astazi. Deznodamantul celor intamplate pana acum are toate sansele sa schimbe felul in care industria divertismentului va percepe distributia de continut media si, desi procesul se deruleaza in Suedia, consecintele sale sunt globale. Unul dintre argumentele cele mai puternice prin care apararea isi pledeaza cauza este preluat chiar din legea suedeza, conform careia, "este legal sa oferi un serviciu care poate fi folosit atat legal, cat si ilegal". Durata intalnirii dintre "piratii" informatiei, reprezentantii showbizului international si "perucile" justitiei suedeze este de trei saptamani, la capatul carora se va decide daca The Pirate Bay va trebui sa plateasca cele 10,6 milioane de euro, cat li se cere despagubire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.