Ministrul comunicatiilor si societatii informationale, Gabriel Sandu, a declarat, pentru NewsIn, ca scopul MCSI este acela de a accesa in cel mai scurt timp, daca este posibil chiar pana la sfarsitul anului 2009, intreaga suma de 383 milioane de euro alocata de catre UE pentru urmatorii patru ani

"Scopul nostru este acela de a accesa in cel mai scurt timp, daca este posibil chiar pana la sfarsitul anului 2009, intreaga suma de 383 milioane de euro alocata de catre Uniunea Europeana pentru urmatorii patru ani. Am reorganizat Organismul Intermediar din cadrul Ministerului, pentru a eficientiza procesele de absortie a fondurilor. De asemenea, ne propunem sa realizam proiecte prin care sa implementam o parte a strategiilor nationale din domeniu din bani europeni", a declarat, intr-un interviu acordat NewsIn, ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu.

“Pana acum, acest minister a fost un fel de Cenusareaca a Guvernului. Optica asupra MCSI trebuie schimbata. Eu consider ca ar trebui privit ca unul dintre cele mai importante ministere, avand in vedere ca ofera solutii rapide si eficiente de iesire din criza”, a spus Gabriel Sandu.

Potrivit proiectului de buget pe 2008, MCSI va avea la dispozitie 313,9 milioane de lei. Din aceasta suma, pentru investitii se vor aloca 196 milioane de lei. Gabriel Sandu este de parere ca cel mai important lucru este producerea de plus-valoare, de aceea trebuie acordata o atentie marita timpului de accesare a fondurilor structurale europene.

Printre prioritatile ministrului MCSI se afla absortia cat mai rapida si mai eficienta de fonduri comunitare si dezvoltarea serviciilor integrate, care sa genereze in primul rand interoperabilitatea intre institutiile statului, cresterea capacitatii de absortie a fondurilor structurale, dezvoltarea Societatilor Informationale si a infrastructurii broadband.

“Eu cred ca bugetul alocat de Guvern Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, 0,15% din PIB, si accesarea fondurilor structurale europene vor permite MCSI sa realizeze o mare parte din proiecte. Cu banii pe care ii are in prezent la dispozitie MCSI si cu cei pe care doreste sa-i atraga din surse externe, se va incepe dezvoltarea portalurilor cu servicii interactive pentru cetateni, cum ar fi e-Guvernare si e-Romania, insa si aplicarea strategiei Nationale de Broadband, a spus Gabriel Sandu.

Avand in vedere ca la nivel european si mondial, domeniul IT&C este considerat unul dintre cele mai eficiente si fezabile moduri de atenuare a efectelor crizei, rolul MCSI vizeaza identificarea unor solutii de criza in contextul international, demersuri care vor crea si locuri de munca.

“Pornind de la programul Romania - o societate informationala, vom propune pana la jumatatea lunii februarie o hotarare de guvern care va stabili strategia de trecere de la trasmisiunile TV analogice la cele digitale, iar la inceputul lunii martie vom finaliza Strategia Nationala de Broadband, care prevede dublarea numarului de cetateni cu acces la internet in banda larga. Voi mai incuraja si o colaborare foarte clara intre Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), Unitatea pentru managementul proiectelor din cadrul MCSI (UMT) si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), pentru a indeplini obiectivul de dublare a numarului de cetateni care acceseaza internetul broadband”, a afirmat ministrul MCSI. De asemenea, pana la jumatatea lunii martie se vor finaliza si consultarile cu partenerii si marii jucatori din piata.

Gabriel Sandu a spus ca a finalizat deja startegia de trecere de la transmisiunea de tip anologic la cea de tip digital si a lansat-o in dezbatere publica, in timp ce strategia nationala de broadband si cea pentru realizarea serviciului unic la nivel actual sunt in lucru.

Alta prioritate a ministrului Gabriel Sandu este incheierea de parteneriate cu mai multe ministere si autoritati publice locale, cum ar fi Educatia, Sanatatea si Cultura. Punctand doar cateva dintre proiectele MCSI pe 2009, prin eEducatie se va asigura transpunerea in format electronic a intregii curricule scolare, permitand astfel utilizarea pe scara larga a celor mai noi instrumente educationale. e-Romania va constitui portalul tuturor localitatilor din tara, integrand informatiile turistice, culturale si directionand utilizatorii catre toate serviciile publice electronice disponibile la nivel central si local.

MCSI doreste sa stabileasca o legatura directa de colaborare cu oficialii Comisiei Europene, iar pentru acest lucru s-a stabilit ca, in data de 12 februarie a.c., efectuarea unei vizite la Bucuresti a directorului general al Directoratului General pentru Societatea Informationala si Media, Fabio Colasanti. Mai mult, pe 17 februarie a.c., Gabriel Sandu va avea, la Praga, in cadrul conferintei europeane pe comunicatii, o intalnire cu comisarul european pentru societate informationala si mass-media, Viviane Reding.

Pentru a sprijini companiile care activeaza pe piata locala de IT&C, avand in vedere actuala criza financiara internationala, ministrul MCSI a spus ca pregateste o serie de proiecte pentru investitii. "Ne propunem sa actualizam si sa imbunatatim legislatia cu identificarea de facilitati pentru investitorii in domeniul IT&C. Avem in vedere stimularea cererii prin incurajarea adoptarii solutiilor novatoare, incurajarea cercetarii/dezvoltarii si a parteneriatelor cu mediul academic, o serie de facilitati proprii sectorului, precum si cresterea numarului de specialisti in domeniul IT, un important avantaj comparativ care face Romania o destinatie favorita pentru companiile multinationale. Vom prelua toate proiectele care au potential si vom dezvolta unele proiecte semnificative pentru care s-a facut prea putin, cum ar fi Pactul Unic de Contact Electronic." De asemenea, si relatia cu operatorii strategici constituie o prioritate, mai ales in aceasta perioada de criza, concluzioneaza Gabriel Sandu, care este de parere ca tara noastra are nevoie de mentinerea si crearea de noi locuri de munca, iar MCSI va sustine initiativele private.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.