Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de politica monetara de ieri, reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, de la 9% la 8,5% pe an.
In sedinta de marti (n.r. 4 august 2009), BNR a continuat procesul de relaxare al politicii monetare prin decizia de reducere a dobanzii cheie la 8,5%, dupa ce la 1 iulie, dobanda a fost redusa de la 9,5%, tot cu 0,5 procente, potrivit site-ului BNR. Aceasta decizie va scadea si mai mult dobanzile pentru produsele de economisire oferite de banci, dar si pentru credite, marind astfel masa monetara din piata.

Astfel, daca in prezent pentru un produs de economisire Maxicont in lei de la BCR, rata dobanzii este de 7,25% pentru sumele mai mici de 10.000 lei, detinatorii de astfel de conturi se pot astepta la o scadere de 1-1,5%. [Produse financiare lansate de banci pe timp de criza], in timp cei care doresc sa contracteze un credit cel mai probabil il vor lua cu o dobanda mai mica cu aproximativ 1%.

Totodata, Banca Nationala a hotarat si reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta, cu 5% pana la 30%, incepand cu perioada de aplicare 24 august - 23 septembrie, si reducerea scadentei operatiunilor de tip REPO efectuate prin licitatie de la o luna la o saptamana, in vederea mentinerii unei lichiditati adecvate in sistemul bancar, potrivit Wall-Street.





Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.