Telefoanele mobile, sistemele GPS, armele de vanatoare, iPhone-urile, brichetele, ceasurile sau revistele pentru adulti sunt pe lista produselor pe care Finantele se gandesc sa le accizeze pentru a creste veniturile la bugetul de stat, potrivit cotidianului economic Business Standard, care citeaza un document de lucru al ministerului.

Documentul mentionat contine o parte dintre propunerile de modificare a Codului Fiscal, relateaza Business Standard, citat de NewsIn.

Setul de modificari ar mai viza, de asemenea, sectorul imobiliar, unde sunt avute in vedere implementarea taxarii inverse, introducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru tranzactiile ocazionale cu imobile, dar si impozitarea cladirilor cu destinatie comerciala.

Pentru investitorii corporatisti, Guvernul ar putea sa amane plata TVA in vama pentru importul de echipamente sau sa ia masuri legislative pentru infiintarea societatilor de tip holding.

Planurile Finantelor in privinta solutiilor de a creste veniturile la bugetul de stat sunt mult mai "vaste" insa. Potrivit informatiilor Business Standard, ministerul ar putea stabili accize specifice si pentru motoarele cu o capacitate de peste 25 de cai-putere destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement. Suporturile magnetice cu materiale pentru adulti sunt si ele vizate pentru accizare.

Finantele urmaresc de asemenea sa creasca acciza minima la tigari de la 91% din acciza celei mai vandute categorii de tigari pana la 100% din aceasta. Surse din piata citate de Cotidianul spun ca aceasta majorare ar fi dorita de reprezentantii Philip Morris, care s-ar fi intalnit recent cu ministrul Gheorghe Pogea in acest sens. De mentionat este faptul ca pana in prezent ministrul Pogea n-a declarat nici o intentie cu privire la acciza minima. Efectul acestei masuri ar fi scumpirea tigarilor din categoriile inferioare, pentru ca cea mai vanduta categorie la noi este cea Premium (Kent/Marlboro).

Potrivit Adevarul, in documentul de lucru elaborat de Finante nu se precizeaza daca respectivele produse ar trebui sa faca parte din categoria premium sau nu pentru a fi supuse accizarii. Altfel spus, ar putea fi accizate si telefoanele "clasice", nu doar cele dotate cu camera video sau echipamente multimedia, iar brichetele nu ar trebui sa fie neaparat "Zippo" pentru a fi astfel impozitate.

"Daca aceste propuneri vor fi adoptate odata cu viitorul Cod fiscal, veniturile obtinute la buget din respectivele surse nu ar depasi ordinul sutelor de mii de euro. In schimb, pierderile provocate de renuntarea la astfel de produse sau, spre exemplu, dezabonarea de la telefonia mobila ar fi incomparabil mai mari", au declarat sursele Adevarul.

Reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat, pentru NewsIn, ca nu exista o astfel de propunere de modificare a Codului Fiscal in minister si ca niciodata nu s-a luat in considerare accizarea unor astfel de produse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.