Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%, a anuntat INS.

Produsul Intern Brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,5% fata de anul 2010.

"Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%). Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.


Cererea interna a crescut cu 3,1%, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,4%), astfel incat consumul final total a fost constant.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3%.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al patrulea, serie bruta, a fost de 183,943 milia6rde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,9% fata de trimestrul IV 2010.

  • Care au fost ramurile ce au dus la cresterea economiei?

Constructiile au fost ramura care a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+3,1%) si de industrie (+2%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,7%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (1,3%) urmata de comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%) si in tranzactiile imobiliare (+0,4%).
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.