Omul de afaceri si alti sapte inculpati din dosarul Rompetrol sunt acuzati, printre altele, de initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta si inselaciune

Astfel, Dinu Patriciu si alti sapte inculpati din dosar au argumentat au refuzat ieri sa fie audiati de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti, motivand refuzulu procurorilor de a depune la dosar toate probele pe care le au, sub pretextul ca ar fi secrete. In aceste conditii, audierea inculpatilor nu s-ar putea face in conditii de legalitate, au sustinut avocatii acestora in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti. Urmatorul termen acordat de magistrati este 5 martie.

  • Crima organizata si spalare de bani in forma agravanta, printre capetele de acuzare a inculpatilor.
Procurorii au finalizat, in data de 8 septembrie 2006, urmarirea penala in dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, Dinu Patriciu fiind trimis in judecata pentru sapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru initierea unui grup de crima organizata, spalare de bani in forma agravanta, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare si divulgare de informatii cu caracter secret.

Procurorii DIICOT au mai trimis in judecata in aceeasi cauza alte 11 persoane, printre care si patru reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache - presedinte, Paul Miclaus - vicepresedinte, Victor Eros - membru si Elena Albu - sefa Corpului de control din CNVM.

Fostul ministru PNL al comunicatiilor, Sorin Pantis, este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar fi putut da semnale false sau care ar fi putut induce in eroare participantii la piata de capital in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol Group Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare in calitate de administrator si director economic la SC Rompetrol SA, pe motiv ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda.

Petrica Grama, fost director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice este acuzat de complicitate la delapidare pentru ca l-ar fi ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita bugetului de stat si pe care ar fi traficat-o ulterior in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cerasela Rus, agent de servicii de investitii financiare si trader la SSIF Alpfa Finance, a fost acuzata de complicitate la manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false, sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial. De asemenea, mai este acuzata si de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu a fost acuzat de utilizare de informatii privilegiate si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investitii financiare, reprezentant al SSIF Alpfa Finance, a fost acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei si complicitate la spalare de bani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.