Sindicalistii Cartel Alfa vor picheta sediile prefecturilor si ministerele in luna martie si vor organiza un miting in Bucuresti intre 15-30 aprilie, iar in luna mai vor declansa greva generala ca urmare a reducerii salariilor si a disponibilizarilor anuntate in sectorul bugetar.

"Modul de aplicare a legii unitare de salarizare unitare este abuziv si speram ca acest demers sa fie un semnal de alarma care sa oblige Guvernul sa caute solutii pentru rezolvarea listei noastre de revendicari", a declarat miercuri presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Liderul sindical a mai anuntat ca a realizat o lista de revendicari si un plan de actiune, ca urmare a multitudinilor de probleme cu care se confrunta bugetarii, precum legislatia contradictorie, prejudicierea drepturilor lucratorilor, a drepturilor la salarizare si lipsa locurilor de munca.

"Suntem hotarati sa mergem pana la actiunile extreme pe care le poate realiza o miscare sindicala, inclusiv declansarea grevei generale pentru a determina guvernul sa realizeze un dialog responsabil cu noi", a spus Hossu.

Sindicalistii au anuntat ca vor sesiza Organizatia Internationala a Muncii pentru nerespectarea contractelor colective de munca si a drepturilor salariale castigate in instanta si vor picheta prefecturile intre 1 si 15 martie si sediile ministerelor in perioada 15-30 martie. Reprezentantii Cartel Alfa au precizat ca vor organiza un mare miting in Capitala, incepand cu 15 aprilie, urmand ca in luna mai sa declanseze greva generala.

Presedintele Alma Mater, Anton Hadar, a acuzat Guvernul de restrictionarea unor drepturi din invatamantul superior si de faptul ca obliga universitatile sa realizeze venituri de 8,5 miliarde lei pentru a contribui la cresterea bugetului educatiei. "Se impune prin OUG 1 sa nu mai angajam oameni in sistem, dar daca un om iese la pensie, cine sa vina in locul lui? Asistam la mimarea dialogului social si la un minim prag al transparentei", sustine Hadar.

Presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a anuntat ca functionarii din administratia publica au strans deja semnaturi pentru declansarea conflictului de munca. "Revolta celor din administratia publica este mare, din cauza asezarii angajatilor din administratia publica la nivelul inferior al grilei unice de salarizare, a diminuarii salariilor si a reducerii personalului din administratia publica din teritoriu. A venit momentul declansarii grevei generale", a afirmat Oprescu.

Si medicii sunt nemultumiti de pozitia pe care au obtinut-o in urma negocierilor cu reprezentantii guvernului in grila unica de salarizare in comparatie cu angajatii din justitie si vor sa fie incadrati la un nivel al coeficientilor de minimum 11,5.

Potrivit Evz.ro, functionarii publici au inceput deja sa stranga semnaturi pentru declansarea conflictului de munca, nemultumiti de grila de salarizare din legea unica si de disponibilizarile anuntate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.