Producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor, incepand cu 1 octombrie, potrivit unor acte normative adoptate miercuri de Guvern.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat la finalul sedintei de miercuri (n.r. 30 septembrie 2009) a Executivului ca, pentru suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate, incepand cu 1 octombrie va fi introdus in domeniul sanitar sistemul „clawback”.

“Clawback” este un sistem prin intermediul caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5% pana la 11% din veniturile realizate in urma vanzarii produselor.

Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, pentru vanzarile de medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de spitale.

Guvernul a mai decis miercuri eliminarea incompatibilitatii dintre functia de medic si cea de director coordonator sau director coordonator adjunct al unei directii de sanatate publica. “Aceasta decizie a fost luata pentru a combate migratia personalului medical si deficitul de medici inregistrat ca urmare a prevederii potrivit careia conducatorii de servicii deconcentrate nu pot exercita profesia de medic”, a afirmat Muntean.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.