Presedintele comisiei de administratie din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a anuntat, la sfarsitul dezbaterii pe tema ecotaxei, ca va propune Guvernului o prorogare a termenului de aplicare a OUG, pentru a se putea lucra in continuare la modificarea acesteia.
"Vom propune Guvernului o prorogare a termenului de aplicare pentru aceasta ordonanta, ea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009 si trebuie sa lucram pe ea pentru ca sunt foarte multe neclaritati", a declarat Barbu, potrivit NewsIn.

Sulfina Barbu a propus formarea unui grup de lucru pe acest subiect in care sa intre reprezentanti ai partilor implicate in aceasta problema. "Vom crea un grup de lucru la Comisie cu toate partile implicate. Trebuie sa regandim tot acest act normativ, care sa fie un act normativ clar, nediscriminatoriu, care sa nu introduca distorsiuni pe piata si sa aiba ca obiectiv protejarea mediului", a afirmat Sulfina Barbu.

Nemultumita fiind de lipsa ministrului Mediului si a reprezentantilor acestui minister la dezbaterea pe ecotaxa, Sulfina Barbu a afirmat ca il va chema "institutional" pe Nicolae Nemirschi pentru a avea discutii pe aceasta tema.

Discutiile pe tema ecotaxei au scos in evidenta carentele aplicarii actului normativ. Printre acestea, modul in care plata taxei figureaza pe bonul fiscal emis de retailer spre consumatori. O astfel de eroare a fost adusa in atentia participantilor la dezbatere, exemplificata fiind prin faptul ca au fost sesizate cazuri unde in urma comercializarii unei sacose biodegradabile, pe bonul fiscal era tiparit "0.20 lei - Ecotaxa". Acest lucru este gresit, spun specialistii, pentru ca ecotaxa se aplica numai ambalajelor de tip sacosa din material non-biodegradabil.

Tot de ordin fiscal, sunt confuzii cu privire la aplicarea TVA-ului pentru ecotaxe, reprezentantul Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Adrian Manolache, solicitatand clarificarea acestui aspect. Totodata, Adrian Manolache a subliniat faptul ca scopul final al ideii sustinute prin introducerea ecotaxei este acela de a constientiza populatia in privinta problemelor de mediu rezultate din folosirea pungilor non-biodegradabile. Astfel, el a propus ca metodele de promovare a folosirii plaselor biodegradabile, folosite deja de unii retaileri, sa fie reglementate prin cadrul legislativ.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.