In timp ce jucatori de talie mondiala urmareau cu interes procesul de la Haga, autoritatile de la Bucuresti isi faceau propriile calcule. Pe 12 noiembrie 2008, pe ultima suta de metri, Guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Resources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.

Verdictul favorabil Romaniei in disputa cu Ucraina asupra delimitarii platoului continental din Marea Neagra a adus in prim-plan posibilitatea ca statul roman sa castige miliarde de dolari din exploatarea hidrocarburilor asupra carora si-a castigat dreptul la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. A iesit la iveala insa ca o mare parte din zacamintele de acolo sunt deja concesionate pe o perioada de 30 de ani, noteaza Romania Libera.

Cine a castigat de fapt la Haga? Asteptam comentariile voastre pe forum!


Romania a castigat procesul cu Ucraina pentru niste privati

Academia Catavencu anunta marti, la scurt timp dupa aflarea verdictului de la Haga, ca "bucata de platouas continental dupa care salivam nu va fi a noastra, nici a urmasilor urmasilor nostri, ci a contemporanilor nostri capitalisti de la Petrom si Sterling".

Desi contractul de concesiune este semnat inca din 1992, controversele au izbucnit dupa decizia CIJ. Potrivit Cotidianul, pe vremea guvernului Stolojan, a fost emisa o hotarare de guvern care aproba "contractul pentru explorarea si impartirea productiei de hidrocarburi din perimetrele nr. 13 (Pelican) si 15 (Midia), incheiat intre Rompetrol SA si consortiul format din companiile Entreprise Oil Exploration Ltd. (Marea Britanie), subsidiara a firmei Enterprise Oil PLC (Marea Britanie), si Canadianoxy Romania Ltd. (Canada), subsidiara a firmei Canadian Occidental Petroleum Ltd. (Canada), semnat la Bucuresti pe 6 august 1992". De-a lungul anilor, unele dintre firme au renuntat la concesiune, statul a scos din nou perimetrele la licitatie, si asa a aparut in ecuatie firma candiana Sterling Resources. Paralel, Rompetrol, care era detinuta de stat la acea vreme, a iesit din asociere, fiind inlocuita direct de stat, prin ANRM. Realitate recunoscuta de ANRM. "Ulterior, dupa ce a fost incheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin si a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular", a explicat, intr-o emisiune televizata, Mihai Gherman, director general adjunct al ANRM.

Realitatea sustine ca este vorba de o firma detinuta de o companie canadiana, dar care a fost infiintata de curand in Romania si nu are activitate. Midia Resources, firma despre care oficialii Agentiei pentru Resurse Minerale au declarat ca va deveni al treilea mare jucator de pe piata interna de gaze, a fost infiintata in 2007 cu un capital social minim de 200 de lei. Din datele Registrului Comertului, compania nu a avut niciodata angajati, administratori sau vreo cifra de afaceri.


Nicolae Vidu, legatura dintre Patriciu si resursele din Marea Neagra

Cotidianul Business Standard a facut legatura intre Dinu Patriciu, al carui nume s-a vehiculat ca ar fi in spatele afacerii “Sterling”, si firma candiana care a primit concesiunea perimetrelor Pelican si Midia din Marea Neagra, scrie Cotidianul. Scandalul izbucnit in jurul contractelor de concesiune a resurselor din Marea Neagra a ajuns, oficial, la Dinu Patriciu, dupa ce, pe parcursul zilei de miercuri, doar s-a speculat ca omul de afaceri ar fi unul dintre beneficiarii din umbra ai viitoarelor exploatari din perimetrele Midia si Pelican. Potrivit Business Standard, Nicolae Vidu, directorul adjunct al Midia SA, filiala locala a companiei candiene Sterling (care detine contractul de concesiune a celor doua perimetre-n.r.) este in acelasi timp si membru in CA al Rompretrol Well Services, companie a grupului Rompetrol. Cotidianul de afaceri scrie ca Vidu este reprezentantul legal al Sterling din anul 2000, informatie confirmata chiar de catre acesta.

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera cere desecretizarea contractului

Iulian Iancu, a cerut ANRM contractul de concesionare a resurselor din Marea Neagra, anexele secrete si hartile, iar Ministerului de Finante referatul care a stat la baza HG prin care firma Sterling a devenit concesionar al perimetrelor respective potrivit NewsIn. Iancu a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, cerandu-i sa transmita comisiei contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrul XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra societatii Sterling Resources, documentele prealabile acestui contract, anexele secrete si hartile aferente, iar Ministerului Finantelor i-a solicitat, prin alta scrisoare, referatul care a stat la baza semnarii de catre Ministerul Economiei si Finantelor a HG nr. 1446 din 21 noiembrie 2008.

Presedintele comisiei de Industrii sustine ca trebuie lamurit cat mai urgent daca statul roman a fost prejudiciat prin aceasta concesionare, potrivit NewsIn. Iancu a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca din discutii cu oficiali a aflat ca este vorba de un potential de 1 mld. de metri cubi de gaze, iar intrebarea care apare in urma informatiilor aparute este de ce statul roman n-a cedat dreptul de concesionare Romgaz.

"Cert e ca e un traseu destul de interesant. Contractul a fost incheiat in 1990, la vremea respectiva dreptul de a prelua productia ce-i revenea statului roman i-a fost atribuit Rompetrol, ulterior trebuie sa vedem din acte cine a ramas pentru a lua partea de productie. Intrebarea este de ce nu a revenit Romgaz cantitatea de gaze naturale", a declarat presedintele comisiei.

Potrivit lui Iancu, acordarea dreptului de concesiune pe ultima suta de metri a Guvernului Tariceanu este surprinzatoare, iar Hotararea de Guvern nu a fost contrasemnata de Ministerul Justitiei. "Cedarea acestui drept ridica semne de intrebare tocmai pentru ca este motivata a fi facuta in concordanta cu legea petrolului. Este surprinzator ca demersul s-a facut in plina campanie electorala cand atentia tuturor era indreptata catre campania electorala, este surprinzator ca in HG nu apare semnatura ministrului Justitiei, apare in schimb semnatura sefului cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, este surprinzator ca elementele cheie, care ar fi putut sa ne demnonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete", a explicat Iancu.

Deputatul sustine ca are informatii potrivit carora demiterea fostului sef al ANRM, Buliga Gheorghe, are la baza rezervele pe care acesta le-a manifestat fata de acest contract. Iancu a spus ca Buliga a solicitat de la Guvern contractul si documentele aferente, nu le-a primit si a refuzat sa se angajeze in numele statului. "I s-a cerut sa semneze (contractul de concesiune), a refuzat, domnia sa a solicitat lamuriri exprese despre care sunt avantajele statului roman, nu i-au fost prezentate, insa a fost demis", a declarat presedintele Comisiei de Industrii, potrivit NewsIn.

Iancu nu a exclus ca ar putea cere Biroului Permanent al Camerei constituirea de urgenta a unei comisiei de ancheta, daca lucrurile se complica si a precizat ca, deocamdata in lipsa documentelor necesare, nu se poate spune daca statul a fost prejudiciat. El a avertizat insa ca un asemenea contract, daca a fost adoptat in conditii nefavorabile statului, ar putea compromite efectele deciziei CIJ Haga.

"Suntem obligati sa aducem la cunostinta opiniei publice in ce masura acest demers a fost corect"
, a conchis Iulian Iancu.


Liberalii s-au disculpat telegrafic

Potrivit Gardianul, liberalii au raspuns acuzatiilor, telegrafic, printr-un comunicat de presa, in care mentioneaza ca, incepand din perioada guvernarii Stolojan, concesionarile din Marea Neagra au fost acordate succesiv de guverne. Potrivit PNL, continutul contractului nu a fost schimbat in noiembrie 2008, dar s-au adus schimbari de denumiri, ca urmare a unor modificari legislative. “HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi in plus companiei in cauza si nici nu a modificat continutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan”, a comunicat PNL. Pe de alta parte, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, ieri, ca nu i-a fost prezentata vreo Hotarare de Guvern privind concesionarile in Marea Neagra, dar va face verificari in acest sens. "Lipsa semnaturii mele arata ori ca am primit si nu am vrut sa semnez, ceea ce nu este cazul, pentru ca azi (n.r. miercuri), la CSM, am aflat de existenta acestei hotarari, fie pentru ca nu mi-a fost inmanat documentul", a declarat ministrul. Tot ieri, Rompetrol a comunicat ca a avut in anii trecuti parteneriate cu Sterling Resources si Midia Resoursces, dar pana acum nu s-a aratat interesat de explotarea perimentelor revenite Romaniei din Marea Neagra.


Boc l-a demis pe seful ANRM

Premierul a anuntat aseara ca a dispus demararea procedurilor legale in vederea declasificarii anexei la HG 1.446 si totodata un control in vederea elucidarii conditiilor in care a fost atribuit contractul de concesionare incheiat intre ANRM si compania canadiana Sterling Resources Ltd. Totodata, Boc a dispus demiterea sefului ANRM, Bogdan Gabudean.

Harta detaliata a marilor castigatori dupa Haga

HotNews.ro publica harta concesiunilor din Marea Neagra, care arata cine si cat castiga in urma deciziei de la Haga. OMV castiga singurul zacamant sigur de gaz aflat in zona recuperata. OMV a mostenit concesiunile de la Petrom. Sterling Resources castiga si ea, dar zacaminte mai putin sigure. Aproximativ 50% din suprafata castigata in urma deciziei de la Haga ramane inca de dat in explorare si exploatare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.