Dinu Patriciu, cotat ca fiind cel mai bogat roman, explica intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului Business Standard, ce investitii a facut dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz si de ce are Romania nevoie de o cota unica de 8-10%

Intrebat daca Guvernul Tariceanu a facut mari greseli, Patriciu sustine ca gandirea de tip liberal abordata in timpul administratiei guveramentale Tariceanu, a dus la o crestere economica de peste 6%, motiv pentru care nu vede mari greseli facute de guvernul liberal.

"Nu. Nu cred asta. Dimpotriva! De patru ani incoace avem o crestere economica de peste 6%, un ritm relativ ridicat. Exista posibilitatea si a unui ritm de 10% in Romania de astazi si fara efecte negative. Acestea sunt rezultatele unei gandiri de tip liberal. Daca m-as gandi strict la greseli, exista o oarecare incetineala in a adopta masuri fiscale curajoase, care sa ne favorizeze in comparatie cu alte state din regiune. Romania nu este singura pe harta. Investitorul se duce la vecinul, care ii ofera conditii mai bune. Daca are cota unica de 10%, merge acolo, daca ii arata ca are infrastructura si este si de calitate, merge tot acolo (cazul Mercedes)".

Patriciu explica
, in continuare, pozitia sa politica cu privire la cota unica de impozitare. “In Moldova, cota de impozit pe profitul companiilor este 0%. In Bulgaria, cota unica este de 10%. Romania nu poate sa-si permita sa piarda investitii mari in continuare cu o cota de 16%! Cred ca aceasta cota ar trebui sa fie scazuta, sa ajunga undeva intre 8 si 10%. Efectul imediat si direct al acestei masuri va fi cresterea veniturilor bugetare, castigarea unui echilibru economic, mai multa stabilitate. Impreuna cu prietenul meu Horia Rusu (Dumnezeu sa-l ierte!) am sustinut inca din 1993 cota unica si continui sa o sustin, dar la un nivel mai redus decat este astazi”.

In interviul publicat de Business Standard, Patriciu vorbeste, destul de evaziv si despre investitiile sale, dupa vanzarea grupului Rompetrol catre KazMunaiGaz.

"Am investitii pe care le fac si apoi doar le supraveghez fara sa ma ocup direct de ele. Am alocat bani pentru achizitii in media, imobiliare, energie alternativa si IT. Ideea mea este ca, pentru a face o investitie in Romania, ai nevoie de o platforma externa. Ai nevoie de management si know-how. Cumparand o companie intr-o tara avansata, pe care, apoi, sa o translatezi in interior reprezinta nu numai o investitie financiara. Scopul este de a veni in Romania cu ele, de a le aduna in Romania, care este o tara foarte buna pentru delocalizare. Nu va pot spune insa cati bani am investit si nici numele exacte ale companiilor".

De asemenea, magnatul roman recunoaste ca investeste si va investi si in continuare pe piata imobiliara. Afaceristul subliniaza si faptul ca predictiile sale cu privire la tranzactiile de pe aceasta piata, s-au adeverit.

"Caderea pietei imobiliare sau caderea bursei sunt efecte ale subprime. Acum bursa va continua sa cada, sa o ia la vale. Sunt exact predictiile mele din ianuarie - februarie. Ati vazut? Exact asta s-a intamplat! La fel si cu piata imobiliara. Aceasta stagneaza de sase luni si scade, cred ca preturile locuintelor vor scadea cu cel putin 50% in urmatoarele 3-6 luni".

"C
red ca in orizontul de timp 3-5 ani, piata imobiliara isi va reveni din caderea de acum si de mai incolo, dar niciodata nu va mai ajunge la nivelul de dinainte de criza", concluzioneaza cel mai bogat om din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.