O firma de specialitate intrece in avantaje si sub raport calitate-pret „traditionala“ femeie de serviciu.

Chiar daca pentru firma de curatenie o scara de bloc plateste dublu decit plateste pentru femeia de serviciu, numarul asociatiilor de locatari in Bucuresti care apeleaza la serviciile de curatenie oferite de o firma de specialitate este din ce in ce mai mare. Printre avantajele contractului cu o astfel de firma se numara, alaturi de absenta procedurilor birocratice, utilizarea echipamentelor si a utilajelor specializate. "Este mai simplu sa apelezi la firma si este si legal. Este mai simplu si pentru ca firma incheie un contract si tot ea se ocupa de toate formalitatile, de consumabile, de echipamente etc.

Pe de alta parte, femeia de serviciu, angajata prin conventie civila, necesita multa alergatura, noi trebuie sa ne ocupam de toate actele, dar si de plata impozitelor. In plus, femeia de serviciu are niste drepturi, poate cere marire de salariu sau poate pleca", spune administratorul unei asociatii de blocuri din Capitala, care afirma ca a invatat la cursurile pentru administratori ca este legal sa apelezi la o firma de curatenie. "Nu se ocupa administratorul nici de achizitii sau de echipamente de curatenie. Eu, ca firma, ii dau factura pentru serviciile prestate", afirma si Cristina Sima, manager la firma Curatenie Crisstal.

Mai scump, dar si mai curat

Daca femeia de serviciu este platita cu maximum 3 milioane, o firma de curatenie nu costa mai putin de 5 milioane pe scara de bloc. "Sint in jur de 100 de asociatii care apeleaza la firme de specialitate, iar multe firme de curatenie se bazeaza pe blocuri mai deosebite. Nu gasesti sa faci contract cu o firma de curatenie sub un milion", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor pentru Proprietari "Habitat".

Sint insa si asociatii de locatari care, dupa ce si-au rezolvat problemele minimale precum contorizarea sau interfonul, apeleaza la alte doua tipuri de servicii: paza si curatenie. "Profitul unei firme de curatenie care presteaza activitati pentru o scara cu 40 de apartamente este de 500.000 - 1 milion de lei lunar, asta dupa ce si-a platit toate impozitele. Contractele se fac in general pe o perioada de un an. Firma e profitabila atunci cind are citeva mii de metri patrati", mai spune Mereuta.

Exista insa si firme mai mici, cu angajati mai putini si ale carei servicii de curatenie sint mai ieftine. "La o scara de zece niveluri noi cistigam un milion lunar", spune Ionut Tanasescu, de la firma de curatenie Effect Clean, care are contracte pe un an in aproape toate cartierele Capitalei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.