Peste o suta de tineri antreprenori si-au depus planurile de afaceri. Ideile finantate s-au orientat spre zone precum IT, domeniul medical sau sectorul financiar

Fundatia CIEL a organizat un concurs prin care a ajutat tinerii intreprinzatori sa isi lanseze propria afacere. Ideile de business s-au orientat spre zone precum IT, domeniul medical sau sectorul financiar.

Proiectul CIEL Awards a avut, alaturi de categorii dedicate celor mai buni tineri economisti, celei mai bune firme de contabilitate sau celor mai buni studenti in economie, trei premii dedicate business start-up-urilor. La aceasta sectiune au fost premiate cele mai bune trei planuri dintre cele 11 calificate in finala. Premiul III a fost adjudecat de un plan de afaceri ce presupune infiintarea unei agentii de turism online, proiect propus de Lavinius Marcu. Premiul al II-lea a mers la Oradea. Ideea de afaceri a Laviniei Mihut presupune infiintarea unei companii de brokeraj bancar. Endre Dombay, din Brasov, a cistigat premiul cel mare. El a prezentat in cadrul planului sau de afaceri modul in care isi doreste sa infiinteze o clinica veterinara.

Potrivit membrilor juriului, cele trei idei de business s-au detasat in primul rind prin calitatea constructiei planului de afaceri si prin pragmatismul ideii care se vrea implementata. In plus, cele trei planuri au fost alese si datorita calitatii manageriale a initiatorilor lor. Premiile au constat intr-un capital nerambursabil de pornire a afacerii in valoare de 5.000, 3.000 si respectiv 2.000 de euro. De asemenea, cistigatorilor li s-a oferit posibilitatea de a obtine un credit fara dobinda si fara comisioane de maximum 25.000, 20.000 si respectiv 15.000 de euro, precum si consultanta juridica pentru infiintarea firmei si pentru primul an de activitate in management, marketing, comunicare, finante, legislatie.

In plus, tinerii intreprinzatori au fost ajutati si la capitolul tehnica de calcul, acestia primind laptop, o licenta pentru programul de gestiune economico-financiara Ciel Finance Manager, un abonament de asistenta tehnica si actualizari legislative pentru un an, o licenta Microsoft Windows XP si una Microsoft Office 2003, centrala si aparate telefonice fixe, un telefon mobil cu abonament pentru un an si un abonament la Internet pentru o perioada de 12 luni. Totodata, printr-un parteneriat Ciel - TVR, cei care nu au cistigat o finantare la CIEL Awards vor avea ocazia sa isi prezinte planurile de afaceri in fata unor potentiali investitori, la emisiunea "Arena Leilor".

O piata cu potential

Endre Dombay, cistigatorul premiului cel mare, vrea sa inceapa o afacere in domeniul medical veterinar in Brasov. Firma urmeaza sa fie infiintata impreuna cu un asociat, ambii fiind medici veterinari. Obiectivul afacerii este furnizarea de servicii medicale de calitate pentru animalele de companie. "Piata animalelor de companie a inregistrat si va inregistra in continuare un ritm alert de crestere, iar nevoile de servicii medical-veterinare nu mai pot fi deservite la un nivel corespunzator de cabinetele veterinare individuale sau de medici asociati. Intr-o clinica se intrunesc avantaje de ordinul dotarilor si al personalului specializat, care sint garantia serviciilor de calitate", a declarat el.

Tinarului intreprinzator i-a incoltit ideea unei clinici care sa ofere toate serviciile in domeniu inca de la inceputul facultatii. Dupa terminarea studiilor, ideea a fost sa se intoarca in Brasov, locul sau natal. Totusi, i s-au oferit un loc la doctorat, dar si un post de asistent si a mai ramas o vreme in facultate. Anul acesta, la finalizarea studiilor, Endre a decis in final sa ramina in Brasov si sa isi puna in practica planurile. Pina anul trecut, a fost preocupat de studiile doctorale si a lucrat in diferite cabinete veterinare.

Prin urmare, Endre cunostea situatia de pe piata. "Ar fi indicat sa se cunoasca dinainte domeniul respectiv", sustine el. "Ideea unui astfel de business a fost aceea de a acoperi un segment de piata care in momentul de fata se dezvolta doar in alte orase, precum Bucuresti, unde, pe linga cele doua clinici care tin de facultati, exista alte sapte clinici de acest fel. In Cluj, exista un spital de urgenta pe specializarea veterinara, care este afiliat tot la facultate," spune acesta.

Cistigatorul locului intii nu a dorit infiintarea unui cabinet, ci a unei clinici, in special pentru a intra "mai in forta" pe piata. Alte criterii au fost posibilitatile de amortizare a investitiei. "La un cabinet, investitia se amortizeaza in cinci ani, abia apoi ajunge sa fie profitabil. In ceea ce priveste clinica, e vorba doar de trei ani", sustine el. Totodata, un alt considerent a fost acela ca intr-o clinica se pot asigura o varietate mai mare de servicii pentru animalele de companie.

La inceput, a cautat diverse surse de finantare, calculind in asa fel incit sa acopere investitia planificata. Programele alese au fost cel oferit de Ciel si cel al Agentiei Nationale pentru IMMC. Valoarea totala a proiectului sau este de 35.000 de euro. "Aceasta suma va fi investitia initiala din primul an, 2007," precizeaza Endre. Planul sau de afaceri a fost realizat pentru intreaga perioada de creditare bancara, cinci ani in cazul programului start-up Ciel si sase ani in cazul programului Start, oferit de Agentia Nationala pentru IMMC.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.